Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 13 Αύγ 2013
ΓΡΗΓΟΡΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ
Κλίκ για μεγέθυνση
ΓΡΗΓΟΡΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣΓΡΗΓΟΡΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣΓΡΗΓΟΡΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

 

 

Οι γιορτές και τα πανηγύρια στα χωριά

 

 

Στο Γρηγόρι Αιγιαλείας, έχει ιδρυθεί και δραστηριοποιείται ενεργώς και πολυσχιδώς από το 1995, ο Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ» προς τιμήν του Πολιούχου και Προστάτου μας, τονίζει ο κ. Φαρμακόπουλος πρόεδρος του εν λόγω συλλόγου και μας αναλύει στόχους, σκοπούς ιδέες και δράσεις .

 

Μας μιλά για τα πεπραγμένα του Συλλόγου μέχρι τούδε και στα οποία περιλαμβάνονται:

1) Έργα εξωραϊστικού χαρακτήρα όπως: Αναπλάσεις, κατασκευές και συντηρήσεις έργων στο χωριό, κατασκευή πέτρινων βρυσών στην πλατεία του χωριού στις θέσεις Ανδρονιά και Βρυσούλα, περιτοίχιση του Κοιμητηρίου, αντικατάσταση στέγης στο εξωκκλήσι του Αγίου Στεφάνου και άλλα.

2) Ίδρυση και λειτουργία από το 1996 Παραδοσιακού Χορευτικού Ομίλου στο πλαίσιο του Συλλόγου με παιδικά τμήματα και τμήματα ενηλίκων, με πολλές παραστάσεις, στην Αιγιάλεια, στην Πάτρα και στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου Πατρών, στην Κάτω Αχαΐα, στα Καλάβρυτα, και σε άλλα μέρη, ανά την Ελλάδα, όπως στη Μεσσηνία, στην Αθήνα, στην Άρτα, αναδεικνύοντας επιτυχώς το τοπικό χορευτικό φαινόμενο και κάνοντας γνωστό το Γρηγόρι Συμπολιτείας εκτός των συνόρων του Δήμου και αλλαχού. Η σημασία του Χορευτικού Ομίλου αποδεικνύεται και εκ του γεγονότος ότι πολλές από τις παραστάσεις αυτές έχουν προβληθεί από τοπικούς, αλλά και εθνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

3) Συνεστιάσεις: Οργανώνονται συνεστιάσεις αρκετές φορές κάθε χρόνο, για τους Γρηγορίτες εντός κι εκτός του χωριού. Μια από αυτές τις συνεστιάσεις πραγματοποιείται με την ευκαιρία της κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας με απονομές τιμητικών διακρίσεων και χρηματικά έπαθλα σε μαθητές, που διακρίνονται για τις σχολικές τους επιδόσεις και σε φοιτητές για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

4) Παραγωγή ντοκιμαντέρ με θέμα « Οι δρόμοι της σταφίδας». Το ντοκιμαντέρ αυτό περιλαμβάνει όλες τις εργασίες στο πλαίσιο καλλιέργειας της σταφίδας, με λήψεις από όλα τα χωριά της Αιγιάλειας, που ασχολούνται με την σταφίδα.

5) Οργάνωση εκδρομών: Κατ’ έτος διοργανώνουμε εκδρομές και προσκυνήματα. Σημαντικότερες από τις εκδρομές μας θεωρήθηκαν: α) η εκδρομή στο Ιερό Προσκύνημα Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στη Νέα Καρβάλη Καβάλας, όπου βρίσκεται το Σκήνωμα του Αγίου Γρηγορίου, του Πολιούχου μας και β) η 10ήμερη εκδρομή στην Καππαδοκία τον Ιούλιο 2004.

Η κύρια απασχόληση των κατοίκων είναι η καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας. Ο κ. Φαρμακόπουλος με έμφαση δηλώνει ότι , η κορυφαία ετήσια δραστηριότητα του Συλλόγου αφορά το Φεστιβάλ Σταφίδας που περιλαμβάνει πολλές εκδηλώσεις.

Το Φεστιβάλ αυτό, που διοργανώνεται κάθε χρόνο, ανελλιπώς από το 1995, το 3ο δεκαήμερο του Ιουλίου, έχει αποκτήσει διευρυμένο χαρακτήρα, απευθύνεται σε όλες τις περιοχές που καλλιεργούν σταφίδα, συγκεντρώνει πλήθος κόσμου και έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία για την περιοχή μας.

Σκοπός των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Σταφίδας είναι η προβολή του προϊόντος και η συμβολή στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής μας.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ αυτού πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, ως ακολούθως:

1.ΗΜΕΡΙΔΕΣ για την Κορινθιακή σταφίδα

2.ΕΚΘΕΣΕΙΣ:

Α) Γεωργικών μηχανημάτων

Β) Ειδών λαϊκής τέχνης.

Γ) Αρχειακού υλικού σχετικού με την παραγωγή και το εμπόριο της Σταφίδας,

Δ) Φωτογραφίας με θέμα «Η Σταφίδα»

Ε) Εργαλείων - μέσων καλλιέργειας και αποξήρανσης της Σταφίδας.

3.ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Α) 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ποίησης με θέμα «Η EΙPHNH».

Β) Διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα «Η ΣΤΑΦΙΔΑ»

Γ) Παλαιότερου ζυγολόγιου πώλησης Κορινθιακής σταφίδας.

Δ) Καλύτερης ποιότητας Κορινθιακής σταφίδας (ΣΚΙΑ).

Ε) Χλωρής Κορινθιακής σταφίδας με το μεγαλύτερο βάρος.

4.ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων των Δήμων Αιγίου, Συμπολιτείας και Ερινεού.

5.ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Α) Ποδηλατικοί αγώνες

Β) Σκακιστικοί αγώνες

Γ) Ποδοσφαιρικοί αγώνες

6.ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

7.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ, με την συμμετοχή α) Χορευτικών Ομίλων και Μουσικών που προσκαλούνται από την υπόλοιπη Ελλάδα και β) του Χορευτικού Ομίλου που έχει ιδρύσει ο Σύλλογός μας. Σπουδαίοι παραδοσιακοί χορευτικοί όμιλοι έχουν συμμετάσχει σε αυτό, όπως: το Λύκειο Ελληνίδων Άρτας, τα χορευτικά Δήμου Καλαβρύτων, Βραχνεΐκων, Ορχομενού Λιβαδειάς, και όλα τα τοπικά χορευτικά σχήματα της περιοχής.

8.ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ με θέμα «Η ΣΤΑΦΙΔΑ».

9.ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΑΦΙΔΑΣ (Γιορτή Σταφίδας), με σκοπό την προβολή του θεσμού μέσα από εκπροσώπους της Εκκλησίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Κράτους και των Συνεταιριστικών οργανώσεων με επίσημα μηνύματα και δεσμεύσεις για την ενίσχυση των σταφιδοκαλλιεργητών. Η εκδήλωση ολοκληρώνεται με λαϊκό γλέντι στο οποίο συμμετέχουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες όπως ο Λάκης Χαλκιάς, η Έφη Θώδη, ο Γιώργος Μάγγας, και παραδοσιακοί ερμηνευτές.

10.ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ Αγροτικής Ιστορίας και Λαϊκής Παράδοσης στο Γρηγόρι Αιγιαλείας.

11.ΡΙΨΗ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΩΝ

12.ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗ στους επισκέπτες: χλωρής σταφίδας, συσκευασμένης σταφίδας (προσφορά της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών), αρτοσκευασμάτων σταφίδας και αναμνηστικών του Φεστιβάλ Σταφίδας.

Ειδικότερα το Φεστιβάλ Σταφίδας αποτελεί πλέον ένα μοναδικό, αξιόλογο και από πολλές απόψεις, αξιοζήλευτο, θεσμό που αγκαλιάζει κυριολεκτικά ολόκληρη την περιοχή της Αιγιαλείας. Έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα να αναγνωριστεί, και να αναδειχθεί, όπως αποδεικνύεται, από το πλήθος του κόσμου που πραγματικά συρρέει κατά τις ημέρες διοργανώσεως του Φεστιβάλ.

Ευελπιστούμε ότι θα εξακολουθήσει να αποτελεί την κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση της περιοχής μας και θα αναδειχτεί ως το κυριότερο θέμα στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας. Για το σκοπό αυτό εργαζόμεθα αόκνως και δραστηρίως με γοργούς ρυθμούς και θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχουμε καταφέρει να είμαστε και αποτελεσματικοί.

 

ΤΟ 18ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΑΦΙΔΑΣ 2013 ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΕΟΝ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΑ

Ως από τα πλέον επιτυχημένα Φεστιβάλ Σταφίδας χαρακτηρίζεται το φετινό Φεστιβάλ στο Γρηγόρι Αιγιαλείας από πλευράς περιεχομένου και προσέλευσης κοινού, οι τριήμερες εκδηλώσεις του οποίου ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Το φετινό Φεστιβάλ, που πραγματοποίησε ο Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος Γρηγόρι «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ», σε συνδιοργάνωση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πλαίσιο του νέου θεσμού του Υπουργείου, «Θεσμοφόρια 2013», ξεκίνησε την Τετάρτη 24 Ιουλίου με την συνάντηση χορωδιών.

Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχε η Παιδική-Νεανική Δημοτική Χορωδία της ΔΗΚΕΠΑ του Δήμου Αιγιάλειας και η Χορωδία Επτανησίων Πάτρας. Οι χορωδίες παρουσίασαν το πρόγραμμά τους και καταχειροκροτήθηκαν από το πολύ κοινό που παραβρέθηκε, ενώ οι σολίστ της Χορωδίας Επτανησίων Πάτρας παρουσίασαν ένα ξεχωριστό εικοσάλεπτο πρόγραμμα. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Σύλλογος πραγματοποίησε απονομές αναμνηστικών και δώρων στις μαέστρους των Χορωδιών: στην κα Βασιλική Νάσση για την χορωδία της ΔΗΚΕΠΑ και στην Κα Σουρμελή Ελένη για την χορωδία των Επτανησίων

 

14ο Ελληνικό Παραδοσιακό Χορευτικό Πανόραμα

Την Παρασκευή 26 Ιουλίου στις 9 μ.μ. πραγματοποιήθηκε το 14ο Ελληνικό Παραδοσιακό Χορευτικό Πανόραμα, στο οποίο συμμετείχαν οι παρακάτω χορευτικοί όμιλοι και παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς από τη διάφορα μέρη του Ελληνισμού, με παραδοσιακές ενδυμασίες :

-Χορευτικός-Λαογραφικός Όμιλος Μεσσάτιδας «Ο Φίλερης», με έδρα το Πετρωτό Πατρών

-Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου

-Παμικρασιατικός Σύνδεσμος Πάτρας

-Ηπειρώτικη Αδελφότητα Αιγιάλειας

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Καμπέρης Δημήτριος Αντιδήμαρχος Αιγιάλειας και αναπληρωτής Δημάρχου, ο Μαυρουδής Λεωνίδας Δημοτικός Σύμβουλος Αιγιάλειας και βοηθός Δημάρχου, ο πολιτευτής Τσιγκρής Άγγελος και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Γρηγόρι Χρυσανθόπουλος Ανδρέας.

 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν:

Από την Ηπειρώτικη Αδελφότητα Αιγιάλειας ο Παναγιώτης Ζέρβας και ο χοροδιδάσκαλος Τσουρέκης Ασημάκης, από τον Παμικρασιατικός Σύνδεσμος Πάτρας ο χοροδιδάσκαλος Δημήτρης Αναγνώστου, από τον Χορευτικό-Λαογραφικό Όμιλο Μεσσάτιδας «Ο Φίλερης» ο υπεύθυνος και χοροδιδάσκαλος Παναγιωτόπουλος Ιωάννης, από το Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου ο Βασίλης Τρίψας και η Γεψργία Παπαδοπούλου καθώς και οι χοροδιδάσκαλοι Μαρία Ζουροπούλου και Τσουρέκης Ασημάκης, οι κάτοικοι του χωριού και πολλοί επισκέπτες. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Σύλλογος πραγματοποίησε απονομές αναμνηστικών και δώρων στους υπεύθυνους και τους χοροδιδασκάλους των χορευτικών.

 

Κεντρική Εκδήλωση

Το Σάββατο 27 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η Κεντρική Εκδήλωση του Φεστιβάλ Σταφίδας «Γιορτή Σταφίδας», η οποία περιελάμβανε:

Έκθεση γεωργικών μηχανημάτων από τον Αγροτικό Οίκο Γεωργίου,

Έκθεση φωτογραφίας με θέμα “ Η σταφίδα”,

Έκθεση τοπικών προϊόντων,

Προβολή ντοκιμαντέρ “οι δρόμοι της σταφίδας”,

Η βραδιά ξεκίνησε με παραδοσιακούς χορούς από το Χορευτικό της Ένωσης Κυπρίων Ν.Αχαΐας. Ακολούθησε δημοτικό λαϊκό γλέντι και χορός για όλους, το οποίο κράτησε κυριολεκτικά μέχρι το πρωί, με μουσική από ορχήστρα με την Αλέκα Φραγκούλη.

Ο Σύλλογος Γρηγόρι “Ο ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ” προσέφερε στους επισκέπτες συσκευασμένη σταφίδα που ήταν προσφορά της Ε.Α.Σ Αιγιαλείας.

Την Κεντρική Εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του πολύς κόσμος.

Πραγματοποιήθηκε και λαχειοφόρος αγορά.

Το Δ.Σ. του Φιλοπροοδευτικού Συλλόγου Γρηγόρι Αιγιαλείας «O Άγιος Γρηγόριος» ευχαριστεί όλους τους συμμετάσχοντες, παρευρεθέντες, επισήμους, χορηγούς που ο καθένας με τον τρόπο του στήριξε και το φετινό επιτυχημένο, κατά κοινή ομολογία 18ο Φεστιβάλ Σταφίδας 2013.

Το Δ.Σ. ιδιαίτερα ευχαριστεί όλους όσους βοήθησαν να έλθει εις πέρας το παραπάνω Φεστιβάλ:

- Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

- τους χορευτικούς ομίλους που συμμετείχαν στο 14ο Ελληνικό Παραδοσιακό Χορευτικό Πανόραμα και στην Κεντρική Εκδήλωση (χορευτές, χοροδιδασκάλους, μέλη Δ.Σ.).

- τους επισήμους που παρευρέθησαν σε όλες τις εκδηλώσεις.

- τους συμμετέχοντες στην Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων.

- την Π.Ε.Σ. για την προσφορά συσκευασμένης σταφίδας.

- τις Εταιρείες: Κρίνος Α.Ε. Αναστασόπουλος Κωνσταντίνος και Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως για την προσφορά αναψυκτικών.

- Σακελαρίου Μάνο σύμβουλο της Εταιρείας K&S KALI K&S ΕΛΛΑΣ (για την προσφορά 1000 κιλών λιπάσματος ΠΑΤΕΝΤ ΚΑΛΙ).

- την Τροχαία Αιγίου.

- τα καταστήματα που προσέφεραν δώρα για τη λαχειοφόρο.

- Τους χορηγούς

- Τα μέσα Ενημέρωσης για την προβολής των εκδηλώσεων, τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς

- Τις εφημερίδες

Επίσης το κοινό που περιέβαλε με ενδιαφέρον και αγάπη τις εκδηλώσεις και που συμμετείχε με οποιονδήποτε τρόπο.

Τέλος εύχεται σε όλους τους παραγωγούς καλό τρύγο και καλή σοδειά.

Β,.Α.

 

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου