Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 08 Απρ 2013
Εκδήλωση για το μαύρο χρυσό… της Αιγιάλειας
Κλίκ για μεγέθυνση
Εκδήλωση για το μαύρο χρυσό… της Αιγιάλειας

 

 

Εκδήλωση για το μαύρο χρυσό… τη «Σταφίδα και τη συμβολή της στη διαμόρφωση της κοινωνίας της Αιγιαλείας (1920-1950) » με ομιλήτρια την κοινωνική επιστήμονα κ. Ελένη Λαγουδάκη, συνδιοργάνωσαν με επιτυχία η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιάλειας και η Εταιρεία Επιστήμης και Πολιτισμού Αιγιάλειας, το Σάββατο 30 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αιγιάλειας(Αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου).

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος κ. Στάθης Θεοδωρακόπουλος, ο π. υπουργός κ. Ανδρέας Ζαΐμης, ο εκπρόσωπος της εκκλησίας π. Δαμιανός Σταυρίδης με καταγωγή Μικρασιάτικη, η πρόεδρος το δημοτικού Συμβουλίου κ. Μαρία Τσουκαλά, ο πρόεδρος της ΠΕΣ κ. Αθ. Σωτηρόπουλος, ο π. δήμαρχος Διακοπτού κ. Π. Βασιλείου, ο πρόεδρος του Φιλοπροοδευτικού Συλλόγου Γρηγορίου κ. Γρ. Φαρμακόπουλος που οργανώνει για δεκαετίες τη «Γιορτή της Σταφίδας», η πρόεδρος του Σωματίου Σταφιδεργατριών κ. Θεοδώρα Τσερεντζούλια, ο πρόεδρος του ΕΚΑ κ. Π. Γεωργόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι, και πλήθος κόσμου που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα της εκδήλωσης

Την ομιλήτρια προλόγισαν η πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ κ. Β. Ψυχράμη, εκ μέρους της ΕΤΕΠΑ η κ. Λουκία Δρούλια και ο κ. Άγγελος Ρούβαλης(οινοποιός), και ο κ. Θανάσης Καλαφάτης μέλος της ΕΤΕΠΑ, καθηγητής της Οικονομικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πειραιά και του ΠΜΣ Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, υπό την καθοδήγηση του οποίου η κα Λαγουδάκη προσφέρει ένα πολύτιμο έργο, καθώς η μελέτη της έχει αξιοποιήσει κατά κύριο λόγο αρχειακό υλικό που απόκειται στα ΓΑΚ Τοπικό Ιστορικό Αρχείο Αιγίου.

H παρουσίαση πετυχαίνει κάτι συγκλονιστικό! Υ

Η ομιλήτρια παρουσιάζοντας την έρευνά της, κατάφερε να ξαναζωντανέψει στη μνήμη των παρευρισκομένων παράλληλα με το φωτογραφικό αρχείο της εποχής, όλη την κίνηση της εποχής της σταφίδας στο Αίγιο και την Αιγιάλεια από το 1920 έως το 1950, καθώς μέσα από την έρευνα για τα εργατικά ήθη της εποχής εκείνης και τις φωτογραφίες, παρελαύνουν οι σταφιδεργάτριες και οι σταφιδέμποροι, η ζωή στην πόλη και τα σταφιδεργοστάσια, το τραίνο και το λιμάνι του Αιγίου.

Ένας πολύβουος κόσμος, μικρά και μεγάλα συμφέροντα, ο κόσμος της προσφυγιάς και του συνοικισμού Αγίας Άννας, οι χιλιάδες εργαζόμενες γυναίκες, ο πόλεμος, τα μεροκάματα, οι σχέσεις με τα κέντρα στην Πάτρα και Αθήνα. Οι Αιγιώτες θα αναγνωρίσουν προγονικά τους πρόσωπα και ιστορίες που σημάδεψαν την τοπική κοινωνία πάνω στην οποία οικοδομείται η σημερινή.

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις σταφιδεργάτριες του Αιγίου, οι οποίες στην συντριπτική τους πλειοψηφία κατάγοντας από προσφυγικές οικογένειες, τονίζοντας τη σημασία της σωματειακής τους Οργάνωσης μέσω του Συλλόγου Σταφιδοσυσκευαστριών Αιγίου «Η αλληλοβοήθεια», που έπαιξε σπουδαίο ρόλο στη χειραφέτηση, την αυτογνωσία και την αυτοσυνείδησή τους. Προκάλεσαν μάλιστα εντύπωση οι αποκαλύψεις: Η πρώτη που αφορά αυτό το πρωτοποριακό γεγονός όπου οι σταφιδεργάτριες έπαιρναν ίδιο μισθό με τους άνδρες συναδέλφους τους, κάτι που δεν συνέβαινε πουθενά αλλού στην Ελλάδα! Η δεύτερη για την παιδική εργασία που ανθούσε μέσα στα σταφιδεργοστάσια, με τη μικρότερη εργαζόμενη να είναι μόλις 6 ετών! Ο λόγος που οι εργοστασιάρχες προτιμούσαν τα μικρά παιδιά, ήταν βέβαια, ότι τα παιδικά χέρια πιο λεπτά και ευκίνητα καθάριζαν τη σταφίδα από το μικρό ξερό μίσχο!! Η τρίτη αφορά την ανεύρεση της σημαίας με έμβλημα την Αγία Άννα και τον τίτλο του Σωματείου «Αλληλοβοήθεια», που την είχαν φέρει οι πρόσφυγες από τη Σμύρνη το 1922.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η κ Μαρία Ζαχαράκη 83 ετών σταφιδεργάτρια της περιόδου εκείνης, που αφηγήθηκε το πώς ξεκίνησε να εργάζεται από 10 ετών στα σταφιδεργοστάστα του Αιγίου.

 

 

Στο τέλος της εκδήλωσης και με αφορμή τις ευχαριστίες του δημάρχου για τους συντελεστές της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι υπενθύμισαν στο κ. Στάθη Θεοδωρακόπουλο ότι παρά τις υποσχέσεις της Δημοτικής Αρχής, εκκρεμούν το Μουσείο της Σταφίδας, το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης, δεδομένου ότι στην διάθεσή του υπάρχουν πολλά από τα παλιά μηχανήματα του πρώην σταφιδεργοστασίου Δρούλια, αλλά και το μουσειακό υλικό της εταιρείας «Κουνινιώτης», που έχει προθυμοποιηθεί να παραχωρηθεί στο Δήμο...

Β. Α.

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου