Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 28 Νοέ 2013
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση «Θόρυβος μία ανεπιθύμητη  εξωστρέφεια. Πτυχές του προβλήματος της ηχορρύπανσης»
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Δικτύου Φορέων για την Προστασία από την Ηχορρύπανση στα πλαίσια του Forum Ανάπτυξης το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013 που είχε ως θέμα: «Θόρυβος μία ανεπιθύμητη εξωστρέφεια. Πτυχές του προβλήματος της ηχορρύπανσης»

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την εισαγωγή στο θέμα του κ. Βασίλη Πασσά (εκπροσώπου της ΠΡΟΤΑΣΗΣ), εκ των συντονιστών του Δικτύου, ο οποίος είπε λίγα λόγια για την ύπαρξη και τους σκοπούς του Δικτύου (βλ. www.ixoripansistop.gr) και προλόγισε τους ομιλητές.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Δημήτρης Σκαρλάτος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ακουστικής και Ηχορρύπανσης Παν/Πατρών και το θέμα του: «Περί θορύβου ο λόγος. Ευχάριστος, ανεκτός και επικίνδυνος θόρυβος. Μηχανισμοί επίδρασης, ενόχλησης και βλάβης στον άνθρωπο»

Η πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του επικεντρώθηκε στα εξής θέματα: Τι είναι θόρυβος, Ποιοι θόρυβοι είναι ανεκτοί, ευχάριστοι, δυσάρεστοι. Οι μετρήσεις των θορύβων. Επιπτώσεις επικίνδυνων θορύβων π.χ. θόρυβος πάνω από 80 db θεωρείται ενοχλητικός έως επικίνδυνος για το ανθρώπινο αυτί. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. θόρυβοι πάνω από 70 db προκαλούν υπέρταση και θόρυβοι πάνω από 60 db συμβάλλουν σε καρδιακές παθήσεις. Όσο για τις βλάβες στο αυτί, όταν αυτές είναι στο εξωτερικό τμήμα είναι ιάσιμες, όχι όμως και αυτές στο εσωτερικό τμήμα. Και κλείνοντας ανέφερε τους τρόπους αντιμετώπισης είτε με την κατάλληλη αγωγή και διαπαιδαγώγηση, είτε με την κατάλληλη και εφαρμοζόμενη νομοθεσία, είτε με ατομικά μέσα προστασίας, είτε με ηχομονώσεις.

Ο δεύτερος ομιλητής κ. Γιάννης Βλάχος, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής μίλησε με θέμα: «Οι επιπτώσεις της ηχορρύπανσης στην ψυχική υγεία των πολιτών»

Ξεκαθάρισε ότι ο θόρυβος μπορεί να μη σχετίζεται άμεσα και να μην προκαλεί πρωτευόντως ψυχικές παθήσεις, όμως ο οργανισμός τον βιώνει ως έναν στρεσογόνο και παράγοντα άγχους ο οποίος μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα, να εμποδίσει την πνευματική εργασία και να επιδεινώσει τις ψυχικές διαταραχές. Ο θόρυβος μπορεί να προκαλέσει άγχος, στρες, πονοκέφαλο, επιθετικότητα και να οδηγήσει στη χρήση υπνωτικών και ηρεμιστικών. Στη συνέχεια επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις του θορύβου στα παιδιά και ανέφερε μελέτες οι οποίες δείχνουν ότι ο θόρυβος επιδρά αρνητικά στις γνωστικές λειτουργίες, στην ακαδημαϊκή επίδοση, στην ανάγνωση και τη μακρόχρονη μνήμη. Επίσης το 10% των παιδιών από 3 – 17 ετών εμφανίζουν διαταραχές στον ύπνο που οφείλονται στο θόρυβο.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Ανδρέας Γουργουλιάτος, Δικηγόρος, που εξέτασε τη νομική πλευρά του θέματος με τίτλο: «Ηχορρύπανση: ο Νόμος μας προστατεύει, ο Νόμος εφαρμόζεται;»

Ξεκαθάρισε εξ αρχής ότι η ηχορρύπανση είναι μια παράνομη συμπεριφορά, ένα αδίκημα και ως τέτοιο θα πρέπει να εξετάζεται. Ο κυκλοφοριακός θόρυβος από τα κορναρίσματα, τις κομμένες εξατμίσεις και τη δυνατή μουσική από τα ηχεία, είναι αδίκημα του ΚΟΚ και επισύρει αφαίρεση των πινακίδων για 1 μήνα. Η δυνατή μουσική που προέρχεται από οικίες, τιμωρείται ως πταίσμα με τη διάταξη 3/1995 για διατάραξη κοινής ησυχίας. Κάτι επίσης που δεν γνωρίζουμε είναι ότι απαγορεύεται ΟΛΕΣ τις ώρες η διαλάληση με μεγάφωνα αυτοκινήτου στο δρόμο. Για την ηχορρύπανση από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ισχύει η διάταξη Α5/1985 σύμφωνα με την οποία το κατάστημα χρειάζεται να έχει άδεια μουσικών οργάνων.

Ο τελευταίος ομιλητής κ. Γιώργος Χαραλαμπόπουλος, Διδάκτωρ Ακουστικής, Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Γενικός Διευθυντής της εταιρίας Acoustic Science O.Ε.

Εξέτασε τη διάσταση: «Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση ζητημάτων ακουστικής και ηχομόνωσης». Η ομιλία του αφορούσε τους άξονες 1) Κυκλοφοριακός θόρυβος, 2) Θόρυβος μηχανολογικών εγκαταστάσεων 3) Θόρυβος μέσων σταθερής τροχιάς 4) Αεροπορικός θόρυβος και 5) Θόρυβος Κέντρων Διασκέδασης.

Μετά το τέλος των ομιλιών τον λόγο πήρε η έτερη των συντονιστών κ. Μέλπω Κορδιστού (εκπρόσωπος της ΟΙΚΙΠΑ), η οποία περιέγραψε συνοπτικά τις μέχρι τώρα δράσεις του Δικτύου.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης έγιναν παρεμβάσεις από θεσμικούς φορείς ως ακολούθως:

Η Αντιδήμαρχος Υποστήριξης Δημότη, Εθελοντισμού, Ισότητας Φύλων, και Ένταξης Μεταναστών κ. Μαρία Ανδρικοπούλου Τόνισε την πολύ καλή συνεργασία με το Δίκτυο όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του και κυρίως στη σύνταξη του Κανονισμού λειτουργίας των νυχτερινών καταστημάτων. Ευχήθηκε όλοι μαζί ως ενεργοί πολίτες να τηρούμε τους κανονισμούς, να μην ενοχλούμε τους διπλανούς μας και να σεβόμαστε τα δικαιώματα των άλλων.

Ο κ. Βασίλης Τσούρας, εκπρόσωπος του Δ/ντη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας εξέθεσε τον αριθμό των παραβάσεων και των επεμβάσεων που έχουν γίνει από την Αστυνομία και έδωσε έμφαση στο ότι η ηχορρύπανση αποτελεί από τους κύριους στόχους και προτεραιότητες της Αστυνομίας και ότι δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην τήρηση της τάξης.

Ο κ. Αργύρης Αγγελόπουλος Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, δήλωσε ότι η υπηρεσία του κάνει ότι είναι δυνατόν στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, έχει γίνει αφαίρεση αδειών σε περιπτώσεις παρανομίας και σε συνεργασία με την Αστυνομία και ότι αυτό τον καιρό γίνονται ηχομετρήσεις σε συνεργασία με το ΚΕΠΕ.

Τέλος, ο κ. Παναγιώτης Βαφέας, Αντιδήμαρχος Οικονομικής Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Δημοτικής Περιουσίας δήλωσε ότι ο Δήμος δεν είναι ελεγκτικός μηχανισμός αλλά συνεργάζεται με την Αστυνομία και σε περιπτώσεις παρανομιών σφραγίζει καταστήματα. Τόνισε επίσης ότι η Πολιτεία κάνει ότι μπορεί, όμως πρωτίστως η ηχορρύπανση είναι ατομική ευθύνη του καθενός.

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου