Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 27 Σεπ 2013
Εκφοβισμός στο σχολείο – Εκφοβισμός στο διαδίκτυο -bullying-cyberbullying
Κλίκ για μεγέθυνση

Την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:30΄ στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα « Εκφοβισμός στο σχολείο – Εκφοβισμός στο διαδίκτυο ».

 

Το θέμα θα αναπτύξουν με επιστημονικές προσεγγίσεις τους οι Ψυχολόγοι της Ελληνικής Αστυνομίας, Υπαστυνόμοι Α΄ κα.ΤΣΑΚΩΝΑ Ιωάννα και κα.ΧΑΣΑΠΗ Θεοδώρα, ο εγκληματολόγος - δικηγόρος κ.ΤΣΙΓΚΡΗΣ Άγγελος και η Ψυχολόγος του Χαμόγελου του Παιδιού, κα.ΣΠΑΝΟΥ Ανδριάννα.

 

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Ροταριανό όμιλο Πάτρα Γέφυρα, σε συνεργασία με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και το Χαμόγελο του Παιδιού.

 

Η ημερίδα θα αναδείξει το ζήτημα του εκφοβισμού στο σχολείο και στο διαδίκτυο (bullying-cyberbullying), το οποίο αναμφίβολα αποτελεί στις μέρες μας μια κρυφή πραγματικότητα, για την οποία θα έχουν την δυνατότητα οι πολίτες της πόλης μας να συζητήσουν και να ενημερωθούν.

 

 

Ομιλία του Άγγελου Τσιγκρή στο Επιμελητήριο Αχαΐας για τη νεανική βία και το σχολικό εκφοβισμό

 

 

 

Με αφορμή την παραπάνω εκδήλωση ο Άγγελος Τσιγκρής αναφέρει χαρακτηριστικά ότι:

«Για να υπάρξει η πιθανότητα τέλεσης εγκληματικών πράξεων, πρέπει να υπάρξει ένας συνδυασμός φτώχειας, εγκληματικού παρελθόντος της οικογένειας και έλλειψης ελέγχου των γονέων προς το παιδί. Πρέπει, δηλαδή, να συμπέσουν ταυτόχρονα τρεις παράγοντες προκειμένου να υπάρξει σοβαρή πιθανότητα να εκδηλώσει κάποιος ανήλικος παραβατική συμπεριφορά.

Οι ανήλικοι με παραβατικό ιστορικό (π.χ. τέλεση κλοπών, πρόκληση επεισοδίων στα γήπεδα και φθοράς ξένης ιδιοκτησίας), παρουσιάζουν αντίστοιχα προβλήματα στην οικογένεια και το σχολείο, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε παραβατικές ομάδες, προκειμένου να αναπληρώσουν εκεί την ανθρώπινη επικοινωνία και την αναγνώριση που τους λείπει.

Έχει αποδειχθεί ότι ο χαλαρός έλεγχος στο πλαίσιο της οικογένειας και η έλλειψη επικοινωνίας, ανάμεσα στον γονιό και στο παιδί, ευνοούν την παραβατικότητα. Εάν λείπει αυτό το στοιχείο της επικοινωνίας με τους γονείς, αντίστοιχα το παιδί αδιαφορεί για το σχολείο και εμπλέκεται σε ομάδες άλλων νεαρών, που μπορεί να εκδηλώσουν παραβατική συμπεριφορά.

Η εγκληματολογική έρευνα, αναφορικά με τους έφηβους παραβάτες στα σχολεία, έχει αποδείξει ότι πρόκειται κυρίως για αγόρια, μέσης ηλικίας. Η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους εμφανίζεται γενικά να είναι αρκετά καλή, καθώς εργάζονται συνήθως και οι μητέρες τους, αλλά περιστασιακά και οι ίδιοι.

Οι παραβατικές παρέες των νέων σχολικής ηλικίας είναι σχετικά πολυμελείς και στελεχώνονται κυρίως με άτομα του ιδίου φύλου. Τα μέλη της παρέας προέρχονται κυρίως από το σχολείο, αλλά επίσης από τη γειτονιά, το χώρο εργασίας και τους τόπους νυκτερινής διασκέδασης. Στην παρέα μετέχουν συνήθως για να βρουν φίλους, χωρίς να έχουν συνήθως κάποιον αρχηγό ή ιεραρχική δομή, ώστε να μπορεί να γίνει λόγος για «συμμορίες ανηλίκων».

Οι έφηβοι παραβάτες επιδίδονται συχνά σε αντισυμβατικές ενέργειες, όπως αγορά, πώληση και χρήση ναρκωτικών ουσιών, πρόκληση ζημιών σε σχολικό χώρο, κλοπές σε κατάστημα, επεισόδια στο γήπεδο, συμπλοκές με τρίτους, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, κλοπές χρήσης ή εξαρτημάτων μεταφορικού μέσου, απειλές κατά συνομηλίκων, διαρρήξεις κατοικιών και αυτοκινήτων, πώληση κλοπιμαίων, κλπ.

Για να προληφθεί μια μελλοντική έξαρση της παραβατικότητας των ανηλίκων πρέπει -μεταξύ άλλων- να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους, να επαναπροσδιορισθούν οι στόχοι της νέας γενιάς και να διασφαλισθούν τα μέσα για την επίτευξή τους, να μειωθεί η ανεργία, να ενσωματωθούν οι μειονοτικές ομάδες του πληθυσμού, να στηριχθούν οι θεσμοί της οικογένειας και του σχολείου και να οικοδομηθεί μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης. Μια δίκαιη και ανοιχτή κοινωνία για όλους…»._

 

Σχετικά Αρχεία

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου