Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 06 Οκτ 2018
Τραβάει την κουρτίνα από μια ολόκληρη εποχή  η Έκθεση «14 Ιστορίες Αντίστασης»
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Η σημερινή εκδήλωση είναι σημαντική γιατί «τραβάει την κουρτίνα  από μια ολόκληρη και την πλέον επώδυνη εποχή στην νεότερη περίοδο που σφράγισε  και επηρέασε για δεκαετίες την ιστορία του τόπου». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης εγκαινιάζοντας σήμερα  την Έκθεση «14 Ιστορίες Αντίστασης» στο  κτίριο του πρώην ΕΑΤ- ΕΣΑ  στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων.

Η Έκθεση   συνδιοργανώνεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, την Περιφέρεια Αττικής, το Δήμο Αθηναίων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και την ΕΡΤ και  θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.

«Μέσα από τον εορτασμό για την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας ξετυλίγεται ένα ολόκληρο κουβάρι στιγμών, προσώπων, ημερομηνιών, αντιθέσεων, διαδρομών», υπογράμμισε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε ότι «αυτή η εξαιρετική πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια για πρώτη φορά -από κάποιους πρωτοπόρους ιστορικούς της νεότερης γενιάς  που ξεκίνησαν αυτές τις εκδηλώσεις- έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για τη χώρα μας, το λαό μας, τη νεολαία μας.  Και αυτό γιατί τραβάει την κουρτίνα  από μια ολόκληρη -την πλέον επώδυνη- εποχή στην νεότερη περίοδο που σφράγισε  και επηρέασε για δεκαετίες την ιστορία του τόπου».

«Γιατί δεν εορταζόταν μέχρι πρόσφατα η 12η Οκτωβρίου μέρα απελευθέρωσης της Αθήνας;», σημείωσε ο Πρόεδρος  της Βουλής  και ανέφερε: «Δεν εορταζόταν για πολύ συγκεκριμένους λόγους, τους οποίους τώρα μπορούμε να τους καταλάβουμε βλέποντας  αυτήν την Έκθεση.  Ενοχλούσαν αυτές οι μνήμες για τα πραγματικά γεγονότα, για τους πραγματικούς ήρωες και τις πραγματικές συγκρούσεις, για τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα, τις 110  μαρτυρικές πόλεις και χωριά που ισοπεδώθηκαν από τους Γερμανούς με υπόδειξη όμως Ελλήνων με κουκούλες. Αυτές οι μνήμες κάποιους ενοχλούσαν, ενώ έπρεπε όλους να μας ενοχλεί το ότι δεν έχουμε το θάρρος τόσες δεκαετίες να δούμε κατάματα τις πραγματικότητες μέσα από τις οποίες εξελίχθηκε η χώρα μας και η ιστορία μας και να είμαστε υπερήφανοι για ό,τι συνέβη σε αυτήν τη χώρα».

«Χαίρομαι», συνέχισε, «που αυτόν τον καιρό ακούω από αρκετές πλευρές για τις γερμανικές επανορθώσεις, από τη στιγμή που δηλώσαμε ότι το θέμα θα συζητηθεί στη Βουλή» και πρόσθεσε: «Αυτό είναι ένα αποκομμένο αφήγημα που αφορά στους Γερμανούς για τα αίσχη που κάνανε στην Ελλάδα; Δεν έχει σχέση με το πάνθεο των ηρώων με τις αντιστασιακές πράξεις, με τις δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους; Είναι προφανές ότι αποτελεί ένα μέρος  αυτού του συνολικού αφηγήματος που τώρα ξεδιπλώνεται μπροστά μας». «Είμαι υπερήφανος», είπε, «που είμαι Πρόεδρος της Βουλής σε μια περίοδο που αναλήφθηκαν αυτές οι πρωτοβουλίες μέσα στην κρίση και κάθε χρόνο γίνονται όλο και περισσότερες εκδηλώσεις με όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου, με όλο και μεγαλύτερη διεισδυτική ματιά και των ιστορικών και των απλών ανθρώπων με όλο και μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, από τα σχολεία, από τη νεολαία».

«Ο φασισμός που σηκώνει κεφάλι σήμερα στην Ευρώπη ή τη χώρα μας  και ο οριζόντιος εκφασισμός μέσα στην κοινωνία, δεν αντιμετωπίζεται  με την αύξηση της αστυνόμευσης.  Αντιμετωπίζεται με παιδεία, με γνώση, με κουλτούρα μνήμης, με μια σφαιρική αντίληψη της νεολαίας για το πόσο κακό και άθλιο πράγμα είναι η φασιστική βία όπου και αν εκφράζεται με όποιο μανδύα και αν έρχεται», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης και κατέληξε: «Είναι η συνεισφορά της χώρας μας αυτή η προσπάθεια που γίνεται με τέτοιου είδους εκδηλώσεις κι εδώ και στη Θεσσαλονίκη, όπου είχαν ξεχάσει από ποιους και πότε  απελευθερώθηκε, χρειάστηκαν κάποιες δεκαετίες για να ειπωθεί ποιοι και πως την απελευθέρωσαν, γιατί αποφεύχθηκε ο εμφύλιος στη Θεσσαλονίκη. Γιατί όλα αυτά να μην  διδάσκονται και να εξετάζονται μέσα στα σχολεία και να είναι εκτός ύλης; Έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε όλοι. Ούτε αυταρχικά, ούτε πατερναλιστικά, ούτε δια της επιβολής, αλλά όχι κλείνοντας το μάτι, όχι αφήνοντας πάλι τη λήθη να περάσει πάνω από τη μνήμη».

Στην εκδήλωση, χαιρετισμό απηύθυναν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Ε. Κυπριανίδου, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ο  Πρόεδρος  των Γενικών Αρχείων του Κράτους  Ν. Καραπιδάκης και επιμελητής της Έκθεσης Μ. Χαραλαμπίδης.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν οι βουλευτές κυρίες Α. Καββαδία, Λ. Καφαντάρη, Θ. Μεγαλοοικονόμου, κ. Θ. Δρίτσας και ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Κ. Αθανασίου.

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου