Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 20 Απρ 2019
Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Την Πέμπτη, 2 Μαΐ 2019, στις 19.00, στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (Πλατεία Ρήγα Φεραίου) στον Βόλο θα γίνει η Τελετή Έναρξης της 35ης Πανελλήνιας Ανιχνευτικής Πολιτιστικής Ενημέρωσης, του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, με φιλοξενία της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Μαγνησίας.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη πολιτιστική συνάντηση εφήβων στην Ελλάδα, από 2 έως 5 Μαΐου 2019, για νέους και νέες 15-18 ετών, μέλη των Κοινοτήτων Ανιχνευτών των προσκοπικών Συστημάτων, που με σύνθημα «… ανιχνεύοντας μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο…» (pape.sep.org.gr), παρουσιάζουν πρωτογενείς έρευνες και δημιουργίες τους στους τομείς: Φωτογραφία, Χορός, Θέατρο, Μουσική, Λογοτεχνία, TVspot, Γελοιογραφία, Comic, Σκίτσο, Κινηματογράφο, Βιωματικές ιστορίες κλπ.

Η 35η Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση-ΠΑΠΕ θα υποδεχθεί 1300 εφήβους από όλες τις πόλεις της Ελλάδος, στην πολυπληθέστερη ΠΑΠΕ στην ιστορία διεξαγωγή της. Η πρώτη ΠΑΠΕ-Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα το 1983, με σκοπό Κοινότητες απ’ όλη την Ελλάδα να έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν σε κοινό βήμα τις έρευνές τους, αλλά και να γνωρισθούν μεταξύ τους, με νέους και νέες με κοινά ενδιαφέροντα και με τον ίδιο κώδικα πανανθρώπινων αξιών («Νόμος προσκόπων»). Το πρωτοποριακό, για την εποχή εκείνη εγχείρημα, που στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, θα φιλοξενήσει εφέτος ο Βόλος (2-5/5/2019).

Οι νέοι και οι νέες από κάθε μέρος της Ελλάδας θα είναι στονν Βόλο για να αναδείξουν τον ελληνικό κι ευρωπαϊκό πολιτισμό συμμετέχοντας σε 21 μουσικά συγκροτήματα στη σκηνή του «Μελίνα Μερκούρη», προβάλλοντας 40 ταινίες μικρού μήκους και 37 tvspot κοινωνικού μηνύματος, παρουσιάζοντας 12 θεατρικά έργα και 20 χορευτικές παραστάσεις, ενώ στην Πλατεία Πανεπιστημίου θα στηθεί η μεγαλύτερη έκθεση φωτογραφίας με 500 φωτογραφίες μέσα από τα στιγμιότυπα της προσκοπικής ζωής, της φύσης και του κάλλους, έκθεση Κόμιξ – Σκίτσου – Γελοιογραφίας και θα αναγνωστούν 23 λογοτεχνικά κείμενα (πεζογραφίας και ποίησης). Η καρδιά του πολιτισμού θα χτυπά στον Βόλο, στην αρχαία πόλη της Θεσσαλίας, τη μυθική Ιωλκό (www.gineproskopos.gr).

Πρωτογενής Έρευνα. Η έρευνα που θα παρουσιασθεί στην Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση, θα πρέπει να είναι πρωτογενής και να ανήκει σε μία από τις τρείς γενικές κατηγορίες: Κοινωνία, Πολιτισμός & Περιβάλλον. Το αντικείμενο της Έρευνας επιλέγεται από τα παιδιά και επιλέγουν τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουν και υλοποιούν την έρευνα (συνεντεύξεις, αποτυπώσεις, καταγραφές απευθείας από την πηγή). Κάθε παρουσίαση είναι 10λεπτη.

Διαγωνισμός Spot Κοινωνικού μηνύματος «Βιώσιμες Γειτονιές: Αυτενεργώ». Το θέμα καλύπτει έναν από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, που εστιάζει στις «Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες». Οι Έλληνες Πρόσκοποι συμμετέχουν ενεργά στην κινητοποίηση «Scouts4SDGs», η οποία στοχεύει στην υλοποίηση, σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιούνται Πρόσκοποι, δύο εκατομμυρίων τοπικών δράσεων κοινωνικής προσφοράς και τριών δισεκατομμυρίων ωρών εθελοντικής υπηρεσίας για την επίτευξη των 17 στόχων, έως το έτος 2030.

Διαγωνισμός Ταινιών Μικρού Μήκους. Ίσως το δρώμενο με τη μεγαλύτερη προσμονή κάθε χρόνο! Κοινότητες από όλη την Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα να γυρίσουν μία ταινία μικρού μήκους, με μέγιστη διάρκεια τα 10 λεπτά, συμπεριλαμβανομένων των τίτλων αρχής και τέλους. Ο τίτλος και το σενάριο δεν είναι συγκεκριμένα αλλά επιλέγονται από τους Ανιχνευτές. Αντίστοιχα, οι ίδιοι θα πρέπει να κάνουν τη σκηνοθεσία, να παίξουν ως ηθοποιοί και, φυσικά, να φροντίσουν για τα γυρίσματα, το μοντάζ κ.λπ. Η κάθε ταινία φέρει την προσωπική υπογραφή των Ανιχνευτών και έρχεται να διαγωνιστεί σε σενάριο, ευρηματικότητα αλλά και στη δύναμη των μηνυμάτων που περνάει, με κριτές το ίδιο το κοινό, Εφήβους από όλη την Ελλάδα. Ανάλογα με τον αριθμό των ταινιών, η οργανωτική επιτροπή της ΠΑΠΕ μπορεί να θεσπίσει και δεύτερο φεστιβάλ, στα πλαίσια της διοργάνωσης. Όσο για την κορύφωση, έρχεται την τελευταία βραδιά, με την απονομή των «Όσκαρ»!

Διαγωνισμός χορού, περιλαμβάνει: Latin/Ευρωπαϊκός Παραδοσιακό χορό, Κλασικό χορό & Μοντέρνο χορό.

Μουσικά συγκροτήματα. Μικρά μουσικά σχήματα και συγκροτήματα, αποτελούμενα από εφήβους από όλη την Ελλάδα ξεδιπλώνουν τα ταλέντα τους μπροστά στο κοινό. Από παραδοσιακά τραγούδια μέχρι ροκ και από έντεχνα μέχρι ξένα, το ρεπερτόριο περιλαμβάνει τα πάντα και ξεσηκώνει το ακροατήριο. Οι μουσικές ανησυχίες των συμμετεχόντων βρίσκουν εύφορο πεδίο να αναπτυχθούν, εκφράζοντας συναισθήματα, ανάγκες, βιώματα και κάθε τι που θέλουν να μοιραστούν με συνομηλίκους τους από όλη την Ελλάδα.

Διαγωνισμός φωτογραφίας. Δίνει τη δυνατότητα στον/ην έφηβο να μοιραστεί το έργο του με το κοινό. Όχι μόνο με τους συμμετέχοντες στη δράση αλλά και με τον τοπικό πληθυσμό, καθώς η ίδια η έκθεση είναι ανοικτή προς όλους σε δημόσιο χώρο στην Πλατεία Πανεπιστημίου. Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες, Τοπίο, Πρόσωπα, Η πόλη μου & Ανιχνευτική Δράση. Ασπρόμαυρες ή έγχρωμες οι εικόνες πολλές φορές μεταφέρουν δυνατά μηνύματα και κρύβουν τη δική τους ιστορία.

Διαγωνισμός Κόμιξ, Σκίτσου,  Γελοιογραφίας. Ο διαγωνισμός αυτός ενισχύει την τάση των ανιχνευτών να αποτυπώνουν στο χαρτί τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες είτε σε σκίτσο και γελοιογραφία είτε σε μορφή κόμικς. Ο διαγωνισμός είναι ατομικός. Το θέμα για όλες τις κατηγορίες είναι ελεύθερο.

Διαγωνισμός Λογοτεχνίας – Ποίησης. Ο διαγωνισμός Λογοτεχνίας – Ποίησης είναι ατομικός. Το θέμα για κάθε κατηγορία είναι ελεύθερο, μέχρι 1000 λέξεις.

Ενότητα PRISMA, Άνθρωποι που μοιράζονται την εμπειρία τους με τους νέους. Στόχος να έρθουν κοντά στους εφήβους ενδιαφέροντες άνθρωποι που θα μοιραστούν μαζί τους ιστορίες, προσωπικές εμπειρίες και δοκιμασίες, που έχουν χαρακτηρίσει την πορεία τους και τους έχουν οδηγήσει στην αλλαγή. Θα δοθεί βήμα σε ομιλητές και ομιλήτριες από ετερόκλητα περιβάλλοντα, που το προσωπικό τους ταξίδι και οι ιδέες τους θα αποτελέσουν τροφή για σκέψη και θα προκαλέσουν έναν παραγωγικό προβληματισμό. Το prisma θα γίνει την Παρασκευή, 3 Μαϊου 2019, στις 18.00 στο Συνεδριακό Κέντρο Βόλου και πέραν των 1.300 Προσκόπων, θα παρευρεθούν και μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της περιοχής.  Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Ένα γεμάτο τετραήμερο, από την Τελετή έναρξης 2/5/2019, 19.00 στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (Πλατεία Ρήγα Φεραίου) στον Βόλο έως 5/5/2019 η 35η Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση, περιμένει όλους, από όλα τα μέρη της Ελλάδος.

 

Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, 6998282382

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου