Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 30 Ιαν 2019
«Λαογραφικά Σύμμεικτα Κορινθίας (Κεντρικής & Ανατολικής)»
Κλίκ για μεγέθυνση
«Λαογραφικά Σύμμεικτα Κορινθίας (Κεντρικής & Ανατολικής)»«Λαογραφικά Σύμμεικτα Κορινθίας (Κεντρικής & Ανατολικής)»«Λαογραφικά Σύμμεικτα Κορινθίας (Κεντρικής & Ανατολικής)»«Λαογραφικά Σύμμεικτα Κορινθίας (Κεντρικής & Ανατολικής)»«Λαογραφικά Σύμμεικτα Κορινθίας (Κεντρικής & Ανατολικής)»«Λαογραφικά Σύμμεικτα Κορινθίας (Κεντρικής & Ανατολικής)»«Λαογραφικά Σύμμεικτα Κορινθίας (Κεντρικής & Ανατολικής)»«Λαογραφικά Σύμμεικτα Κορινθίας (Κεντρικής & Ανατολικής)»«Λαογραφικά Σύμμεικτα Κορινθίας (Κεντρικής & Ανατολικής)»«Λαογραφικά Σύμμεικτα Κορινθίας (Κεντρικής & Ανατολικής)»«Λαογραφικά Σύμμεικτα Κορινθίας (Κεντρικής & Ανατολικής)»«Λαογραφικά Σύμμεικτα Κορινθίας (Κεντρικής & Ανατολικής)»«Λαογραφικά Σύμμεικτα Κορινθίας (Κεντρικής & Ανατολικής)»«Λαογραφικά Σύμμεικτα Κορινθίας (Κεντρικής & Ανατολικής)»

Παρουσίαση Βιβλίου

 

Με ιδιαίτερη επιτυχία έγινε την Κυριακή 27.01.2019, στο φιλόξενο επιμελητήριο Κορίνθου, η παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Αριστείδη Δουλαβέρα με τίτλο «Λαογραφικά Σύμμεικτα Κορινθίας (Κεντρικής & Ανατολικής)».

Ένα πολύ ενδιαφέρον πόνημα το οποίο βασίστηκε σε Λαογραφικό υλικό από 74 δασκάλους & δασκάλες του Νομού Κορινθίας του σχολικού έτους 1964-65 από το αρχείο του Ι.Θ. Κακριδή.

Το υλικό αφορά την πόλη της Κορίνθου και 28 χωριά και συγκεντρώθηκε με συστηματική καταγραφή κατόπιν παραγγελίας από το Σύνδεσμο Δασκάλων Κορινθίας και από τον Επιθεωρητή Δημοτικών Σχολείων Κορινθίας κ. Καπoγιάννη.

Εκείνο που κάνει ιδιαίτερο το βιβλίο είναι η περίοδος την οποία πραγματεύεται την δεκαετία του 1960, μια περίοδος οριακή για το λαϊκό πολιτισμό μας. Η έντονη αστικοποίηση, η τεχνολογία αρχίζουν και θέτουν στο περιθώριο τον παραδοσιακό τρόπο ζωής, τις συμπεριφορές, τις δράσεις, τα ήθη & έθιμα, τους τρόπους της αγροτικής ζωής, τις καλλιέργειες κ.λ.π. Είναι η εποχή που αποχαιρετά το χθες και αγωνιά να συναντήσει το αύριο.

Τα στοιχεία που απασχόλησαν την έρευνα και ανεφέρθησαν αφορούν στο πατριδογνωστικό και λαογραφικό υλικό της Κορινθίας. Αυτά είναι η γεωγραφία και μορφολογία του χωριού, ο πληθυσμός, η ιστορία, η εκκλησία, τα σχολεία, τα ήθη και έθιμα, η γλώσσα, η λαϊκή ποίηση, τα τραγούδια, οι προλήψεις, οι δεισιδαιμονίες, οι λαϊκές παραδόσεις, τα παιχνίδια, οι παροιμίες και άλλα.

Γενικά το βιβλίο περιγράφει τον υλικό, κοινωνικό και πνευματικό βίο των χωριών. Διασώζει άγνωστες, σήμερα, πλευρές της παράδοσης μας και μας δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με τις ρίζες μας, οι οποίες με τις επί μέρους διαφορές δίνουν και το στίγμα της κάθε τοπικής κοινωνίας.

Ο καθηγητής κος. Δουλαβέρας είχε την επιμέλεια του βιβλίου και έγραψε την εισαγωγή του. Στο πρόσωπο του βρίσκει τελείως εφαρμογή η ρήση του μεγάλου Έλληνα ανδρός και πατριώτη Ίωνα Δραγούμη: "Πήγαινε πίσω στη δημοτική ποίηση, στα δημοτικά τραγούδια, στην απλή χωριάτικη ζωή για να βρεις τη ψυχή σου και τη γλώσσα σου και με αυτά τα εφόδια, αν έχεις μέσα σου φύσημα και πνοή, θα πλάσεις ότι θέλεις, και παράδοση και πολιτισμό και αλήθεια και φιλοσοφία".

Έχει ο κος. Δουλαβέρας και πνοή και φύσημα και μας μεταφέρει μέσα από αυτό το εξαιρετικό πόνημα την παράδοση και τον πολιτισμό της πατρίδος μας και συγχρόνως μας γνωρίζει την αλήθεια και τη φιλοσοφία του λαού μας.

(Σημείωση: Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες είναι από το αρχείο του Σπύρου Μελετζή).

 

 Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου

Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου

Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Οικονομολόγος Ε.Κ.Π.Α.

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου