Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 04 Αύγ 2023
Ολοκαύτωμα / Για πρώτη φορά στο φως συγκλονιστικό βίντεο από την απελευθέρωση 2.500 Εβραίων
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Ένα συγκλονιστικό βίντεο-ντοκουμέντο από εμβληματικό γεγονός που έμεινε γνωστό ως το «Θαύμα στο Φαρσλέμπεν» είδε για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.

Τα πλάνα από την απελευθέρωση 2.500 Εβραίων φυλακισμένων στο τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου, ανακαλύφθηκαν στα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ (NARA) χάρη σε μια ερευνητική ομάδα του συγκροτήθηκε μετά από προσπάθεια ενός Αμερικανού καθηγητή Ιστορίας. 

Το τρένο που μετέφερε τους καταπονημένους από την πείνα και τις κακουχίες Εβραίους είχε αναχωρήσει από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπέργκεν-Μπέλσεν στις 7 Απριλίου 1945 με σκοπό να μεταφέρει τους κρατούμενους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Τερέζιενσταντ, σύμφωνα με τον Independent.

Το τρένο ήταν ένα από τα τρία που έφευγαν από το Μπέλσεν στις αρχές Απριλίου, καθένα από τα οποία ήταν γεμάτο με χιλιάδες Εβραίους. Πιστεύεται ότι οι φρουροί των SS είχαν λάβει διαταγή να καταστρέψουν το τρένο και να πνίξουν τους αιχμαλώτους στον Έλβα, εάν δεν μπορούσαν να ολοκληρώσουν το ταξίδι.

Μετά από έξι μέρες που το τρένο κινούνταν αργά, χωρίς να έχει διανύσει ούτε τη μισή απόσταση, σταμάτησε έξω από το χωριό Φαρσλέμπεν περίπου 15 μίλια βόρεια του Μαγδεμβούργου και 80 μίλια δυτικά του Βερολίνου. Τριγύρω ακούγονταν οι ήχοι από τα πυρά που αντάλλασσαν Αμερικανού και Γερμανοί.

Και ενώ οι Εβραίοι - άντρες, γυναίκες και παιδιά με τραύματα, υποσιτισμένοι, άρρωστοι και με την απόγνωση σχηματισμένοι στα πρόσωπά τους - φοβόντουσαν για τη ζωή τους συνέβη αυτό που έμεινε ως «θαύμα». Λίγο πριν το μεσημέρι της 13ης Απριλίου, εμφανίστηκε ένα αμερικανικό τζιπ και ένα τανκ από το 743ο Τάγμα Αρμάτων της 30ης Μεραρχίας Πεζικού της Ένατης Στρατιάς και τα SS τράπηκαν σε φυγή αφήνοντας πίσω τους τους κρατούμενους.

Μέχρι τώρα πίστευαν ότι υπήρχαν μόνο γραπτά και φωτογραφικά αρχεία από εκείνη την ημέρα, έξω από αυτή τη μικρή πόλη της Γερμανίας. Η ανακάλυψη του ντοκουμέντου αυτού φέρνει ρίγη συγκίνησης όχι μόνο σε όσους μελετούν το Ολοκαύτωμα αλλά και σε όσους επέζησαν.

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου