Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 25 Ιαν 2022
Όταν η Βόρειος Κορέα εξευτέλισε τις ΗΠΑ.
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

 

 

 
Γράφει ο mitsos175

 

Το USS Pueblo ήταν ένα από τα πλοία του Ναυτικού των ΗΠΑ, που χρησιμοποιήθηκε για κατασκοπία. Παράλληλα με τα πανάκριβα ηλεκτρονικά τελευταίας τεχνολογίας διέθετε και οπλισμό, ο οποίος όμως – όπως ήταν φυσικό – ήταν καλά κρυμμένος.

Το πλήρωμα του ήταν συνήθως 76 άνδρες, αλλά στην μοιραία γι' αυτό αποστολή είχε 83. Το πλοίο διατάχθηκε να κατασκοπεύσει τη Βόρειο Κορέα και γι' αυτό το λόγο παραβίασε τα χωρικά της ύδατα.

Η απάντηση ήταν άμεση. Τη νύχτα της 22ας προς 23 Ιανουαρίου του 1968, το Pueblo αιχμαλωτίστηκε από 4 πολεμικά πλοία των Βορειοκορεατών. Ο αιφνιδιασμός ήταν πλήρης και κάθε απόπειρα διαφυγής καταδικασμένη! Κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης απόκρουσης των ιμπεριαλιστών, ένας Αμερικανός κατάσκοπος τραυματίστηκε θανάσιμα.

Ο Αμερικανικός στόλος δεν πρόλαβε καν να αντιδράσει. Οι ΗΠΑ, παρά τους φραστικούς κυρίως λεονταρισμούς, κατάλαβαν πως ήταν σε δύσκολη θέση, αφού αυτές είχαν κάνει επιθετική ενέργεια παραβιάζοντας τα χωρικά ύδατα με σκοπό να κατασκοπεύσουν. Ζήτησαν μάλιστα τη μεσολάβηση των Σοβιετικών, οι οποίοι όμως γέλασαν με το πάθημα των αλαζόνων Αμερικανών.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Πιονγιάνγκ μίλησε οργισμένα για "εχθρικές δραστηριότητες μέσα στα χωρικά ύδατα της χώρας". Δεν θα απελευθέρωναν τους αιχμαλώτους κατασκόπους παρά μόνο αφού η Αμερικανική κυβέρνηση ομολογούσε επίσημα τις εχθρικές της ενέργειες και ζητούσε επίσημα συγγνώμη!

Οι αιχμάλωτοι, αν και κατάσκοποι, έτυχαν καλής μεταχείρισης. Φυσικά ανακρίθηκαν. Υπενθυμίζουμε πως στον πόλεμο συνήθως οι κατάσκοποι εκτελούνται αμέσως. Δε χρειάζονταν άλλωστε πολύ προσπάθεια να αποδειχτεί η ενοχή τους. Τα στοιχεία ήταν συντριπτικά. Συνελήφθηκαν μέσα στα χωρικά ύδατα - το έδειξε και το ημερολόγιο του πλοίου, με κατασκοπευτικό εξοπλισμό και όπλα!

Τελικά οι 82 Αμερικανοί αιχμάλωτοι απελευθερώθηκαν στις 23 Δεκεμβρίου αφού προηγουμένως ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, υπέγραψε ταπεινωτική ομολογία και αίτηση δημόσιας συγνώμης! Αμέσως μετά, οι Αμερικανοί αποκήρυξαν την ομολογία τους, αλλά η ζημιά στο γόητρό τους ήταν ανεπανάληπτη.

«Η ειρωνεία είναι ότι διατάχθηκε ανάκριση εναντίον του κυβερνήτη του Pueblo για την ομολογία του, η οποία δεν διέφερε ουσιαστικά σε τίποτα από το έγγραφο που υπέγραψε το ίδιο το αμερικανικό κράτος».

Το Pueblo, εξακολουθεί να το έχει η Βόρεια Κορέα, αν και παραμένει επίσημα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ! Από τις αρχές του 2013, το πλοίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στην Πιονγιάνγκ και χρησιμοποιείται εκεί ως μουσείο. Είναι το μοναδικό πλοίο που εξακολουθεί να ανήκει στο δυναμικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ενώ τελεί υπό αιχμαλωσία! Μεγάλο ξεφτιλίκι.

Πως το είπαν κάποιοι; «Ευτυχώς δεν ήμαστε Βόρειος Κορέα». Ναι, «ευτυχώς»…

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022 | 5:00 μ.μ.
πηγη: http://tsak-giorgis.blogspot.com

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου