Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 12 Μάρ 2015
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ  ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ
Κλίκ για μεγέθυνση
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ  ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ  ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ  ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

 

 

ΗΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΚΡΙΑ έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Αυτή η δηµοφιλής παράδοση προέρχεται από τις παγανιστικές τελετουργίες των αρχαίων Ελλήνων και τις γιορτές προς τιµή του Διονύσου, θεού του κρασιού και της ευθυµίας. Οι άνθρωποι µεταµφιέζονταν σε σατύρους ή φορούσαν µάσκες και ξεχύνονταν στους δρόµους και στις γειτονιές, συµπεριφερόµενοι «προκλητικά» µε τολµηρές φράσεις και πράξεις. Αυτή η παράδοση εξαπλώθηκε και σε άλλα µέρη του κόσµου µέσω της Ρωµαϊκής Αυτοκρατορίας και αργότερα μέσω της ανακάλυψης του Νέου Κόσµου. Όταν εµφανίστηκε ο χριστιανισµός, αν και οι άνθρωποι σταµάτησαν να λατρεύουν τους θεούς του Ολύµπου, οι συνήθειες των Ελλήνων να µεταµφιέζονται και να γιορτάζουν στους δρόµους παρέµειναν και έφτασαν μέχρι τις μέρες μας

ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ περίοδο του 2015, οι καρναβαλικές εκδηλώσεις βασιζόμενες στον ντόπιο δυναμικό των εθελοντών και του τοπικού επιχειρηματικού κόσμου της Αιγιάλειας σε, Αίγιο, Αιγείρα, Ακράτα, Διακοπτό, Άβυθο Συμπολιτείας, παρά την κρίση κατάφεραν να συνεχίσουν την παράδοση και τα έθιμα, διατηρώντας το χρώμα και την τοπικότητά τους.

Κεφάτοι μασκαράδες για άλλη μια χρονιά, πλημμύρισαν κεντρικούς δρόμους, πλατείες και αίθουσες πολιτιστικών συλλόγων την τελευταία εβδομάδα της αποκριάς. Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις του 2015 διοργανώθηκαν από τους πολιτιστικούς και άλλους Συλλόγους, τις τοπικές και δημοτικές κοινότητες της Αιγιαλείας, με στήριξη από Εμπορικές επιχειρήσεις και την συνδιοργάνωση από τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.

 

ΑΙΓΕΙΡΑ

Στην ΑΙΓΕΙΡΑ τις καρναβαλικές εκδηλώσεις διοργάνωσαν: ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγείρας, Τοπική Κοινότητα Αιγείρας και με τη στήριξη καταστημάτων της περιοχής και η ΔΗΚΕΠΑ με 1000 ευρώ για την κάλυψη των ηχητικών της τελικής παρέλασης .

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αιγείρα το τριήμερο 20-21-22 Φεβρουαρίου περιελάμβαναν: Την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρας, Eκατομμυριούχος, Χωρίς λόγια, και τον Αποκριάτικο Χορό του πολιτιστικού Συλλόγου που περιελάμβανε το Μεγάλο Διαγωνισμό ΜΙΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2015.

Το ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρας: “Άκου... Δες και πες το”...- “Θα μας χορέψετε στο...” Την ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ την Mεγάλη Αποκριάτικη Παρέλαση, το Διαγωνισμό Αμφίεσης & Αρμάτων, το Κάψιμο Καρνάβαλου και την Απονομή Βραβείων.

 

ΑΚΡΑΤΑ

Στην ΑΚΡΑΤΑ οι καρναβαλικές εκδηλώσεις περιορίστηκαν μόνο την τελευταία ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ που διοργάνωσαν οι «καρναβαλιστές» με τη στήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αναγέννησις» και της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. (1000 ευρώ για την κάλυψη των ηχητικών της τελικής παρέλασης) και περιελάμβαναν ολοήμερο καρναβαλικό πάρτι στην πλατεία της Τ.Κ. Ακράτας. Με, βάψιμο προσώπου, καρναβαλικά παιχνίδια, τσίπουρο, ρακόμελο και κρασί δωρεάν ενώ τα μαγαζιά της πλατείας έψηναν…. μέχρι την μεγάλη Αποκριάτικη Παρέλαση που ξεκίνησε από την γειτονική πλατεία της Τ.Κ. Σιλυβαινιωτίκων και κατέληξε στην πλατεία της Ακράτας.Το γλέντι συνεχίστηκε με τον καθιερωμένο χορό της Φιλαρμονικής Ακράτας στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου «Αναγέννησις».

 

ΔΙΑΚΟΠΤΟ

Στο ΔΙΑΚΟΠΤΟ τις καρναβαλικές εκδηλώσεις διοργάνωσαν: Τοπικό Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Διακοπτού, Καρναβαλική Επιτροπή Διακοπτού, Πολιτιστικός Σύλλογος “Νέα Πνοή”, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Διακοπτού, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Διακοπτού, Μορφωτικός Σύλλογος Ζαχλωριτίκων «Ηρακλής», Πολιτιστικός Σύλλογος Τράπεζας Αιγιαλείας «Νέα Βούρα», Σύλλογος Φίλων Οδοντωτού. Με την αρωγή της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α..

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Διακοπτό το διήμερο 21-22 Φεβρουαρίου περιελάμβαναν:

Το ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ τη «Αυτοφωτιζόμενη Νυχτερινή ποδαράτη» από το λιμάνι του Διακοπτού προς την αγορά, με χορό zumba από το Δημήτρη Κωνσταντάρας και τραγούδια από την Χορωδία Αιγιαλείας.

Την ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ την τελική καρναβαλική παρέλαση με διαδρομή από την ΠΕΟ προς την αγορά (Σταθμός ΟΣΕ). Με Χορός και δρώμενα, ξυλοπόδαρους, βραβεία, σοκολατοπόλεμο. Παρέλασαν τα εξής γκρουπ: 1) Βασιλιάς Καρνάβαλος, 2) Βασίλισσα, 3) Το Παραμύθι τώρα αρχίζει (Δημοτικό Σχολείο Διακοπτού), 4) Παραμυθοσαλάτα, 5) «Λύκοι» εν δράσει (Ποδοσφαιρική Ομάδα Διακοπτού). 6) Χίπι – χίπι – style (Γυμνάσιο Διακοπτού), 7) Μελισσοκόμοι, 8) Ψαράδες και Τσιπουρομεζέδες, 9) Όταν πηγαίναμε μαζί σχολείο (Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Διακοπτού), 10) Μωρά από κούνια (Κοινότητα Ζαχλωριτίκων), 11) Λατέρνα, φτώχεια και... βαρούφαλο.

Ακολούθησε το Κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου στο λιμάνι Διακοπτού με ρίψη βεγγαλικών.

 

ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ

 

Στη ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ τις καρναβαλικές εκδηλώσεις διοργάνωσαν: Δημοτική Κοινότητα Ροδοδάφνης, Καρναβαλική Επιτροπή Δυτικής Αιγιάλειας, ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., Νομικό Πρόσωπο «Πολιτισμός, Παιδεία, Αθλητισμός, Κοινωνική Προστασία» Δήμου Αιγιαλείας, Πολιτιστικός Όμιλος Αβύθου «Ταξιάρχαι», Χορευτικός Όμιλος Αβύθου «Αχαιοί», Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδοδάφνης «Ο Ευαγγελισμός», Φιλοπροοδευτικός Όμιλος Λόγγου «Ο Βύρων», Ιππικός Όμιλος Αιγίου, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Αβύθου, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Ροδοδάφνης, Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο Λόγγου και Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Καμαρών.

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Συμπολιτεία το τριήμερο 18 -20-22 Φεβρουαρίου περιελάμβαναν:

Την ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ένα γνήσιο καρναβαλικό ξεφάντωμα με γλέντι, χορό και κρασομεζέδες τα «Τσικνομπουρμπούλια» στο Λόγγο (Δημοτικό Σχολείο).

Την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ τα «Τσικνομπουρμπούλια» στη Ροδοδάφνη (αίθουσα Συλλόγου).

Την ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ την μεγάλη τελική παρέλαση γκρουπ και αρμάτων στην οδό 25ης Μαρτίου στην Άβυθο (κεντρική οδός).

 

 

ΑΙΓΙΟ

Στο Αίγιο οι καρναβαλικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.), στέφθηκαν με επιτυχία, χαρίζοντας κέφι σε μικρούς και μεγάλους.

Την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου μετά τις 7 το απόγευμα, στο κέντρο του Αιγίου, η οδός Κλεομένους Οικονόμου η οποία πεζοδρομήθηκε φιλοξένησε το πλήθος των χορευτών αλλά και των θεατών, που παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον. Η εκδήλωση μετατράπηκε σε ένα πολύχρωμο ανθρώπινο μωσαϊκό με παραδοσιακές φιγούρες, μασκαράδες, μπούλες, σκωπτικά και περιπαικτικά τραγούδια, έθιμα και δρώμενα της ελληνικής αποκριάς, παρασύροντας τον κόσμο στους «Δρόμους της Αποκριάς». Σε αυτό το μεγάλο υπαίθριο γλέντι, δεν έλειψαν τα γέλια και τα πειράγματα, με αναφορά στη γνήσια ελληνική αποκριά, ενώ οι υπαίθριες ψησταριές κερνούσαν τον κόσμο μεζέδες, χειροποίητες πίτες και άφθονο κρασί και τσίπουρο.

Στην εκδήλωση «Δρόμοι της Αποκριάς» με χορηγούς το Σωματείο Κρεοπωλών Αιγίου, τη Συντεχνία Αρτοποιών Αιγιαλείας, την «Αχαιών Οινοποιητική», το «Κτήμα Καρανικόλας» και τον «Οινοφόρος».που διοργάνωσε η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.) συμμετείχαν: η Πανηπειρωτική Αδελφότητα Αιγιάλειας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τεμένης «Η Ένωση», Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου, ο Χορευτικός Όμιλος Αβύθου «Οι Αχαιοί», Χορευτικός Όμιλος Αιγίου, Χορευτικός Όμιλος Καμαρών «Οι Αρχαίες Ρύπες», η Λέσχη Χορού «Dancing Club».

 

Την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου κορυφώθηκαν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις με το αποκριάτικο «ποτ πουρί» στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων στο Αίγιο. Ο καιρός ήταν καλός κι έτσι γονείς και παιδιά γέμισαν την πλατεία παίζοντας, διασκεδάζοντας και χορεύοντας μέχρι...τελικής πτώσης υπό τους ρυθμούς καρναβαλικής μουσικής! Guest χορευτής ήταν ο βραζιλιάνος Thiago, γνωστός από την τηλεοπτική εκπομπή «So you think you can dance», που με αμείωτη ενέργεια παρουσίασε τις χορογραφίες του και παρέσυρε τον κόσμο να τον ακολουθήσει σε ένα αυθόρμητο χορευτικό show που δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο.

Στην πλατεία επίσης, φιλοξενήθηκαν δράσεις όπως Ζωγραφική προσώπου με καρναβαλικά σχέδια, χειροτεχνίες, κλόουν και μπαλονοκατασκευές, που προσέλκυσαν τους μικρούς μας φίλους.

Παράλληλα, κηρύχθηκε η λήξη του Παιχνιδιού του Κρυμμένου Θησαυρού που διοργανώθηκε από το 4ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Αιγίου με χορηγό τον παιζότοπο «Καραμέλα’, Οι ομάδες που συμμετείχαν, αφού πρώτα επιδόθηκαν σε ξεκαρδιστικά παιχνίδια, έλαβαν αναμνηστικά συμμετοχής και τέλος ανακηρύχθηκαν οι πέντε πρώτες στην κατάταξη βαθμολογίας, ως εξής: 1η θέση: «Μπλε εξερευνητές», 2η θέση: «Τα σαΐνια της χρονιάς», 3η θέση: «Simbadoo», 4η θέση: «Οι πειρατές της Καρναβαλικής», 5η θέση: «Cartoons». Οι «Μπλε εξερευνητές» κέρδισαν το σεντούκι του Κρυμμένου Θησαυρού και έλαβαν και ένα συμβολικό δώρο από την πρόεδρο της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κα Μαρία Τσουκαλά: από ένα εισιτήριο για να παρακολουθήσουν την ταινία της αρεσκείας τους στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Απόλλωνα».

Η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κ. Μαρία Τσουκαλά δεν έκρυψε τη μεγάλη χαρά των διοργανωτών για την επιτυχία των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Β.Α.

 

 

«Στύξ»/3ος 2015

 

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου