Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 21 Νοέ 2017
Χοζοβιώτισσα: Θρησκευτικόν Μνημείον παγκοσμίου αναγνωρίσεως
Κλίκ για μεγέθυνση

Εορτάζει σήμερα 21 Νοεμβρίου η περίπυστος  Ιερά Μονή Χοζοβιωτίσσης Αμοργού, τιμωμένη μετ’ απείρου ευλαβείας από τους κατοίκους, ως προστάτιδος του Νησιού.

Δεν πρόκειται για ένα σύνηθες θρησκευτικόν Τέμενος, αλλά δια κάτι το ασύλληπτον στο σύνολόν του. Είναι κτισμένον στην κατακόρυφην πλαγιάν του όρους Προφήτης Ηλίας, η οποία αγγίζει την θάλασσα, του απέραντου Γαλάζιου, εκεί όπου γυρίσθηκε η ομώνυμη κινηματογραφική ταινία. Ευρίσκεται κτισμένη σε ύψους 300 μέτρων από την θάλασσαν και άλλο τόσον από το ξέφωτον του βουνού. Το τεράστιον οικοδόμημα είναι κτισμένον με έναν εξωτερικόν τοίχον μήκους 60 μέτρων. Εντός αυτού υπάρχουν δωμάτια κληρικών εκατόν περίπου, τραπεζαρίες, μαγειρεία, φούρνοι, ρειόν, δεξαμενές νερού και δύο εκκλησίες. Έχει ύψος οκτώ ορόφων. Η είσοδος γίνεται από την μικρήν προς ανατολάς θύραν και  η αμέσως μετά αυτήν κλίμακα οδηγεί στον τέταρτον όροφον!!! Η πρόσβαση μεταξύ των ορόφων δεν είναι εφικτή. Π.χ. από τον τρίτον δια να μεταβεί κάποιος στον δεύτερον πρέπει να ανεβεί στον τέταρτον!! Ο  δεύτερος και ο τρίτος δεν επικοινωνούν μεταξύ τους!!

Η μεγάλη όμως και ασύλληπτη ιδιαιτερότητά του έγκειται στην τεχνικήν αλλά και την θέσην του. Είναι Μοναδικόν στον κόσμον από απόψεως θέας και αρχιτεκτονικής!! Όμοιόν του δεν υπάρχει πουθενά  αλλού, αλλά το σπουδαιότερον δεν κτίζεται σήμερα με κανέναν  τρόπον και σε κανένα μέρος!! Και αυτό γιατί ο εσωτερικός τοίχος είναι οι προεξοχές των βράχων οι οποίες συνέβαλαν στην διαμόρφωση των δωματίων και του συνόλου του κτηρίου.  Επίσης είναι αόρατον από όλα τα μέρη του Νησιού, εκτός από κάποιον  σημείον του δρόμου προς Κάτω Μεριάν.

Το κτήριον προκαλεί δέος και θαυμασμόν σε όλους τους προσερχομένους. Ακόμα και η καλντεριμωτή κλίμακα, περίπου 500 σκαλοπατιών που οδηγεί σ’ αυτό, μόλις το αντικρύσει ο επισκέπτης, είναι θεαματική, αν και κοπιώδης και επικίνδυνη, αφού καθ΄όλον το μήκος δεξιά διήκει  η αγριότητα και το ύψος προς την πολύχρωμην στις αποχρώσεις του γαλάζιου θάλασσαν!

Πρόκειται για σύγχρονον θαύμα, ένα από τα σπάνια της Υφηλίου, το οποίον δυστυχώς οι υπεύθυνοι της ΟΥΝΕΣΚΟ  το απέρριψαν στην τελευταίαν απόφασήν τους, για τα σπουδαιότερα έργα στον Κόσμον!! Το έχει επισκευθεί  κάποιος;;; Σίγουρα όχι.

Το Μοναστήρι παραμένει εκεί ακλόνητον και φαεσίβρωτον επί 929 χρόνια!! αν και στους πρόποδές του υπάρχει ενεργόν σεισμικόν ρήγμα που έδωσε τον σεισμόν των 7.5 Ρίχτερ. Η κατασκευή του είναι από πολλούς τόννους πέτρας και αντέχει στις σεισμικές δονήσεις. Εκείνη που δεν αντέχει είναι η ανθρωπίνη  ψυχική δύναμη, η οποία λυγίζει πάντα στην πρώτην θέαν του κτηρίου. Αλλά  και συσπάται  αδιαλείπτως με τις άφατες λεπτομέρειες εντός αυτού.

Χρόνια πολλά και να το απολαύσετε δια ζώσης.

Μιχαήλ Στρατουδάκης
 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου