Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 06 Νοέ 2021
Ιουλία Αγριππίνα: Η δολοφονία της ήταν “ένα μακρόβιο έγκλημα”
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
 
 
Η Ιούλια Αγριππίνα ή Αγριππίνα η Νεότερη (Iulia Agrippina Augusta, 6 Νοεμβρίου 15 – 23 Μαρτίου 59) ήταν Ρωμαία αυτοκράτειρα. Ήταν δισέγγονη του αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου, υιοθετημένη εγγονή του αυτοκράτορα Τιβέριου, αδελφή του αυτοκράτορα Καλιγούλα, ανιψιά και τέταρτη σύζυγος του αυτοκράτορα Κλαύδιου και μητέρα του αυτοκράτορα Νέρωνα. Ήταν κόρη του Γερμανικού και της Αγριππίνας της Πρεσβύτερης. Είναι επίσης γνωστή ως Ιούλια η νεότερη.
Η Αγριππίνα γεννήθηκε τον Νοέμβριο, πιθανότατα το 14 μ.Χ., στα σύνορα του Ρήνο. Η μητέρα της είχε βρεθεί σε αυτή τη συνοικία επειδή είχε συνοδεύσει τον Γερμανικό όταν ασκούσε την εντολή του πάνω στους στρατούς της Άνω και Κάτω Γερμανίας. Η οικογένεια επέστρεψε στη Ρώμη και η μικρή Αγριππίνα, οι τρεις επιζώντες αδελφοί της, και μια αδερφή της που τότε ήταν μωρό έζησαν στο θρίαμβο του πατέρα τους. Αργότερα οι γονείς της έφυγαν από τη Ρώμη για τη Συρία. Η Αγριππίνα και τα περισσότερα από τα αδέλφια της είχαν μείνει πίσω στη φροντίδα των γκουβερνάντων και της εκτεταμένης οικογένειας. Μόνο ο αδελφός της, Γάιος, γνωστός ως Καλιγούλας, πήγε ανατολικά μαζί με τους γονείς του. Η Αγριππίνα δεν θα ξαναδεί τον πατέρα της. Ο Γερμανικός πέθανε κοντά στην Αντιόχεια. Αυτή και η υπόλοιπη οικογένεια πήγαν να συναντήσουν τη μητέρα της όταν έφερε την στάχτη του στη Ρώμη το 20 μ.Χ.
  • Κατά τη βασιλεία του Καλιγούλα
 
Κατά τα πρώτα χρόνια της βασιλείας του, ο Καλιγούλας έδειξε μεγάλη τιμή στην Αγριππίνα και στις αδελφές της, τη Δρουσίλλα και τη Λιβίλλα. Ο νεαρός αυτοκράτορας στερήθηκε οικογενειακής στήριξης και έτσι ανέδειξε και τιμούσε όλα όσα μπορούσε να συγκεντρώσει, τις τρεις αδελφές του και τον θείο του Κλαύδιο. Οι αδελφές του έπρεπε να συμπεριληφθούν σε όρκους, να κάθονται μαζί του στα παιχνίδια και να κατέχουν τη θέση της παραδοσιακής συζύγου στο τραπέζι. Αυτή η εμφανής προτίμηση προκάλεσε φήμες για αιμομιξία. Αλλά αυτή η εύνοια σύντομα έληξε. Το 38 μ.Χ., η Δρουσίλλα πέθανε. Ήταν η αδελφή με την οποία ο Γάιος είχε τη στενότερη σχέση και είχε επιλέξει το σύζυγό της, Μ. Αιμίλιο Λεπιδό, ως προσωρινό διάδοχό του. Η Λιβίλλα και ειδικά η Αγριππίνα κατηγορήθηκαν ότι είχαν σεξουαλικές σχέσεις μαζί του. Αλήθεια ή όχι, ο ισχυρισμός έδωσε την ουσία στην αντίληψη ότι ήταν ερωμένες του. Ο Λεπιδός εκτελέστηκε και η Αγριππίνα και η Λιβίλλα εξορίστηκαν. Ο Γάιος Καλιγούλας δολοφονήθηκε τον Ιανουάριο του 41 και μετά το θάνατό του οι αδελφές επέστρεψαν στη Ρώμη. Αν και η περιουσία της που είχε κατασχεθεί από τον Γάιο αποκαταστάθηκε σε αυτήν κατά την επιστροφή της, ένα μεγάλο μέρος της μπορεί να είχε διαλυθεί. Παντρεύτηκε τον Κροίσπο Πασσιανό, ο οποίος πέθανε.
  • Κατά τη βασιλεία του Κλαύδιου
 
Ο Κλαύδιος (Τιβέριος Κλαύδιος Νέρωνας) έγινε αυτοκράτορας το 41 μ.Χ. μετά τον θάνατο του Γάιου. Ήταν ο αδελφός του πατέρα της Αγριππίνας και έτσι ο θείος της. Κατά το πρώτο μέρος της βασιλείας του, η σύζυγος του Κλαύδιου ήταν η Βαλερία Μεσσαλίνα. Είχαν μια κόρη, την Κλαυδία Οκταβία, και στη συνέχεια έναν γιο, τον Βρετανικό. Το φθινόπωρο του 48, η Μεσσαλίνα χώρισε μονομερώς τον Κλαύδιο και παντρεύτηκε τον Σίλιο, τον ορισθέντα πρόξενο για το επόμενο έτος, έτι εκτελέστηκε. Ο Κλαύδιος έψαξε μια νέα σύζυγο αμέσως, και η Αγριππίνα ήταν υποψήφια. Αναφέρθηκε ότι τον έκτρεψε συμπεριφέροντας με τρόπο πιο οικείο από ό, τι ήταν κατάλληλο για μια ανιψιά. Στην πραγματικότητα, ο γάμος τους, όπως όλοι οι δυναστικοί γάμοι, ήταν μια πολιτική ρύθμιση και ωφέλησε και τους δύο.
 
Ο γιος της Αγριππίνας Νέρων ήταν έντεκα ετών. Γρήγορα αρραβωνιάστηκε την Οκταβία, την κόρη του Κλαύδιου και της Μεσσαλίνας, και υποτίθεται ότι η Αγριππίνα έθεσε σε κίνηση αυτό το σχέδιο που θα δέσμευε τις οικογένειες πιο στενά. Ο Κλαύδιος υιοθέτησε τον Νέρωνα τοποθετώντας τον γιο του Βρετανικό σε δεύτερη μοίρα. Ο Κλαύδιος πέθανε το 54 και ο Νέρωνας έγινε αυτοκράτορας.
  • Κατά τη βασιλεία του Νέρωνα
 
Η ανοικτή σύγκρουση μεταξύ μητέρας και γιού προέκυψε πάνω από την υπόθεση του μιας απελεύθερης που ονομαζόταν Ακτή. Η Αγριππίνα εξακολουθούσε να θυμάται ότι ήταν κόρη του Γερμανικού, και αυτό υπολογίστηκε πολύ. Η πιθανότητα μιας ένωσης μεταξύ της και ενός δυνητικού σφετεριστή παρέμεινε παρούσα. Η δολοφονία της ήταν “ένα μακρόβιο έγκλημα” (diu meditatum scelus). Δολοφονήθηκε γιατί αντέδρασε για την ερωμένη του Νέρωνα. Αυτή τη φορά ο σύνδεσμος ήταν με την Ποππαία Σαβίνα, μια γυναίκα ανώτερης κατηγορίας με την οποία ο γάμος ήταν εφικτός. Η Ποππαία δεν είχε καμιά ελπίδα όσο η Αγριππίνα ζούσε. Ο Νέρωνας προσπάθησε να την πνίξει, αλλά η Αγριππίνα διέφυγε από τον θάνατο κολυμπώντας, αλλά τώρα γνώριζε ξεκάθαρα ότι η ζωή της ήταν σε κίνδυνο. Ο Νέρων τότε έστειλε δολοφόνους για να ολοκληρώσει τη δολοφονία.
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου