Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 07 Μάρ 2020
Καιάδας: Η μυθική καταβόθρα των Σπαρτιατών - Πώς είναι στην πραγματικότητα
Κλίκ για μεγέθυνση

Κι όμως, ο Καιάδας υπάρχει και βρίσκεται στο χωριό Τρύπη της Λακωνίας. Εντυπωσιακά πλάνα από το μυθικό μέρος όπου έριχναν τους ανεπιθύμητους οι Αρχαίοι Σπαρτιάτες.
Ο Καιάδας από ψηλά Ο Καιάδας από ψηλά YOUTUBE / @UP STORIES
 

 

Η μυθική και τόσο πολυσυζητημένη καταβόθρα της Αρχαίας Σπάρτης "Καιάδας" υπάρχει στην πραγματικότητα! Ένα μέρος τόσο μυθικό και που έχουν γραφτεί τόσα πολλά για αυτό και την χρήση του από τους Αρχαίους Σπαρτιάτες, που οι περισσότεροι θεωρούν πως δεν υπάρχει.

Κι όμως, ο Καιάδας υπάρχει και βρίσκεται στο χωριό Τρύπη της Λακωνίας, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Σπάρτης. Μπορεί να μην έχει την μορφή που οι περισσότεροι φαντάζονται, δηλαδή ένας τεράστιος κρατήρας στην γη με ατελείωτο βάθος όμως είναι εξίσου εντυπωσιακός ειδικά από κοντά. 

Όπως αναφέρει η Ομάδα Up Stories, ο Καιάδας, αρχικά, μοιάζει με μια σχισμή σε ένα κονικό ύψωμα στο τελείωμα του χωριού, όταν, όμως, πλησιάσεις κοντά του τότε το θέαμα γίνεται άκρως εντυπωσιακό. Στην βάση της σχισμής δημιουργείται μια διπλή είσοδος με κάθετη ροή από όπου βγαίνει πολύ έντονος και κρύος αέρας και για όσο μπορείς να διακρίνεις μέσα σε αυτό σου δίνει την εντύπωση πως οδηγεί στα τάρταρα της γης.

Δείτε τον Καιάδα από ψηλά σε ένα εντυπωσιακό drone βίντεο:

Το σπηλαιοβάραθρο αυτό μπορεί να συνδεθεί με τις αρχαίες μαρτυρίες για τη μορφή και τον προορισμό του Καιάδα και ειδικότερα με τη χρήση του για τον καταποντισμό των εχθρών τους ή και άλλων καταδίκων. Το οποίο, βέβαια, είναι σωστό αφού πέταγαν τους "ανεπιθύμητους" εκεί μέσα. 

Κατά ιστορικές αναφορές στον Καιάδα ρίχτηκαν από τους Σπαρτιάτες ο ήρωας του Β΄ Μεσσηνιακού πολέμου Αριστομένης μαζί με 50 αιχμαλώτους Μεσσηνίους. Επίσης, στον Καιάδα οι Σπαρτιάτες κατακρήμνισαν και το νεκρό σώμα του βασιλιά τους Παυσανία που είχε καταδικαστεί σε θάνατο για προδοσία. Ο κατακρημνισμός σε βάρα­θρο εφαρμοζόταν ακόμη και στην Αθήνα, στην Κόρινθο,στους Δελφούς και στην Θεσσαλία.

Στη Θεσσαλία αυτός ο τόπος τιμωρίας ονομαζόταν ''Κόρακες''. Ακόμη και σήμερα πολύ συχνά όταν κάτι ή κάποιος μας θυμώνει, του βγάζουμε εισιτήριο χωρίς επιστροφή για τον κόρακα... λέμε δηλαδή την γνωστή σε όλους μας φράση "άι στον κόρακα!" Η φράση που συναντάται στα αρχαία κείμενα είναι "πέμπειν ἐς κόρακας". 

Εκτός από το αυτονόη­το μαρτύριο, η ποινή εμπεριείχε και με­ταφυσικές προεκτάσεις, καθώς το σώμα παρέμενε άταφο και η ψυχή αδυνατούσε να λυτρωθεί. Υπήρχαν όμως μέρη στα όποια άφηναν τα δύσμορφα και άρρωστα μωρά να τα μεγαλώσουν οι είλωτες. Ο Καιάδας έχει μάλλον κακώς ταυτιστεί με τους Αποθέτες, τον τόπο δηλαδή που οι Σπαρτιάτες απέθεταν τα μη αρτιμελή βρέφη, όπως αναφέρει ο Πλούταρχος και μόνον αυτός, στον βίο του Λυκούργου.

Οι σύγχρονοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτή την τύχη είχαν μόνο τα παιδιά με βαριές δυσμορφίες και όχι ελαφρές αναπηρίες, αλλά και παιδιά από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.

πηγη:news247

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου