Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 15 Ιούλ 2019
864 μ.Χ - Ο εκχριστιανισμός των Σλάβων
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 



Ο εκχριστιανισμός των Σλάβων, ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα του βυζαντινού πολιτισμού, ξεκίνησε από τη Μοραβία, το πρώτο κυρίαρχα σλαβονικό μεγάλο κράτος που αναδείχθηκε γύρω από τον ποταμό Μοράβα στην κεντρική Ευρώπη (ανατολικό τμήμα της σημερινής Τσεχίας). Ο ηγεμόνας αυτής της χώρας το 862 ζήτησε από το Βυζάντιο ιεραποστόλους, για να διδάξουν στο λαό του το Χριστιανισμό έχοντας επιλέξει να στηριχτεί στο Βυζάντιο ώστε να αντισταθεί στους Γερμανούς και Βούλγαρους που απειλούσαν την χώρα του. Ο αυτοκράτορας Μιχαήλ Γ' κατάλαβε πω θα μπορούσε νε επεκτείνει την επιρροή του στην κεντρική Ευρώπη και έστειλε χωρίς καθυστερήσεις δύο αδερφούς από την Θεσσαλονίκη, τον Μεθόδιο και Κωνσταντίνο (που αργότερα πήρε το μοναστικό όνομα Κύριλλος). Ήταν έμπειροι διπλωμάτες και γνωστοί λόγιοι της εποχής οι οποίοι γνώριζαν άριστα τη σλαβική και άλλες γλώσσες. Οι δύο αδελφοί έφτασαν στη Μοραβία το καλοκαίρι του 863. 

ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΟΣ
Photo
Οι Σλάβοι δεν είχαν γραπτή γλώσσα και οι Κύριλλος και Μεθόδιος για να μεταφράσουν τα χριστιανικά κείμενα στην γλώσσα τους, δημιούργησαν ένα αλφάβητο με βάση το ελληνικό και παίρνοντας υπόψη τα σλαβικά φωνήματα ώστε να αποδώσουν όλες τις φωνητικές ιδιαιτερότητες της σλαβικής γλώσσας. Απέδωσαν στα σλαβικά τη Θεία Λειτουργία και τα ιερά βιβλία και οργάνωσαν τη σλαβική εκκλησία (863-866) μυώντας τους Σλάβους στο πολιτιστικό σύστημα των Ελλήνων και του Χριστιανισμού. 

Στο ζήτημα του εκχριστιανισμού των Βουλγάρων η βυζαντινή εκκλησία συγκρούστηκε με τον πάπα, ο οποίος επιδίωκε την επέκταση της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στην άμεση γειτονιά του Βυζαντίου. Ο βυζαντινός στρατός υπό την απειλή των όπλων, υποχρέωσε το Βούλγαρο ηγεμόνα Βόρη να δεχτεί τον Χριστιανισμό και να βαπτιστεί μάλιστα ο ίδιος με ανάδοχο τον αυτοκράτορα Μιχαήλ Γ' (864). Ωστόσο, λίγο αργότερα με πρόσκληση του Βόρη, ο πάπας έκανε νέα επέμβαση στα ζητήματα της Βουλγαρικής Εκκλησίας εξοργίζοντας τους Βυζαντινούς. Ο πατριάρχης Φώτιος, υπερασπιζόμενος την ανεξαρτησία της βυζαντινής εκκλησίας και τα ζωτικά συμφέροντα του Βυζαντινού Κράτους, κατήγγειλε την επέμβαση της Ρώμης στη Βουλγαρία και κατηγόρησε τη ρωμαϊκή εκκλησία για λειτουργικά και δογματικά λάθη. Η σύνοδος του έτους 867 αναθεμάτισε τον πάπα, απέρριψε το δόγμα περί εκπορεύσεως του Αγίου Πνεύματος και εκ του Υιού και καταδίκασε την επέμβαση της Ρώμης στη Βουλγαρία. Με απόφαση της συνόδου του 870 η εκκλησία της Βουλγαρίας υπάχθηκε οριστικά στη δικαιοδοσία του πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης. 

ΒΑΠΤΙΣΗ ΤΟΥ ΤΣΑΡΟΥ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ (864)
Photo
Οι φιλικές σχέσεις με τους Βουλγάρους, έγιναν εχθρικές, όταν ανήλθε στον βουλγαρικό θρόνο ο ελληνομαθής, αλλά υπέρμετρα φιλόδοξος Συμεών, ο οποίος συγκέντρωσε στρατό και έφτασε να πολιορκήσει την Κωνσταντινούπολη επιδιώκοντας να ιδρύσει μια βουλγαρο-βυζαντινή αυτοκρατορία. Αυτοτιτλοφορήθηκε μάλιστα βασιλεύς Βουλγάρων και Ρωμαίων. Η Κωνσταντινούπολη άντεξε κι ο θάνατός του ματαίωσε τις φιλοδοξίες του. Ο διάδοχός του Πέτρος συνήψε με το Βυζάντιο συνθήκη ειρήνης και νυμφεύτηκε τη Μαρία, ανεψιά του βυζαντινού αυτοκράτορα. 

Οι σλάβοι τελικά διαχωρίστηκαν τόσο γεωγραφικά όσο και λόγω του εκχριστιανισμού τους. Στις βόρειες περιοχές οι Σλοβένοι και οι Κροάτες ενσωματώθηκαν στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και στον δυτικό πολιτισμό υιοθετώντας το λατινικό αλφάβητο, ενώ οι Σέρβοι, οι Σκοπιανοί και οι Βούλγαροι δέχτηκαν τον εκχριστιανισμό του Βυζαντίου και το κυριλλικό αλφάβητο από τους Κύριλλο και Μεθόδιο. Κατά τον 10ο αιώνα, οι Βυζαντινοί θα εκχριστιανίσουν και τους Ρώσους, εντάσσοντας τους στη σφαίρα επιρροής τους. 

https://www.hallofpeople.com
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου