«Οι διακοπές δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια για λίγους. Ενώ πολλοί εργαζόμενοι είναι μακριά από το να απολαύσουν τον ελεύθερο χρόνο τους με φίλους και οικογένεια, εκατομμύρια χάνονται λόγω χαμηλών αμοιβών» δήλωσε στο Associated Press η αναπληρώτρια γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC), Έστερ Λιντς, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης-κόλαφος για την φτώχεια στην Ευρώπη.

«Η αύξηση της ανισότητας των διακοπών δείχνει πώς τα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια δεκαετία δεν μοιράστηκαν δίκαια» αποφαίνεται ακόμα η Λιντς, εικόνα που αποτυπώνεται και στα ευρήματα της έκθεσης, που στην περίπτωση της Ελλάδας αποκαλύπτονται ακόμα πιο ζοφερά.

Κατά τα ευρήματα, το 28% εκ των 450 εκατ. πολιτών της Ευρώπης δεν έχουν τα μέσα για να απολαύσουν ούτε μία εβδομάδα διακοπών εκτός σπιτιού, την ώρα που τα στρώματα που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας αντιμετωπίζουν αυτό το φαινόμενο μεσοσταθμικά κατά 59,5%.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, το ποσοστό που σε επίπεδο ευρωπαϊκού μέσου όρου βρίσκεται στο 60%, εκτοξεύεται στο 88,9% αναφορικά με τους πολίτες που ζουν με τον κίνδυνο φτώχειας, καθώς μόνον ένας στους δέκα φαίνεται πως καταφέρνει να υποστηρίξει οικονομικά διακοπές της μίας εβδομάδας. Δεδομένου πως σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το προηγούμενο έτος, το ποσοστό των πολιτών στην Ελλάδα που ζουν στο όριο της φτώχειας αγγίζει το 29%, γίνεται ξεκάθαρο πως ο πληθυσμός των ανθρώπων που αδυνατούν να πάνε διακοπές έστω για μία εβδομάδα μετρά τουλάχιστον 2 εκατ. πολίτες.

Πίσω από την Ελλάδα, ακολουθεί η Ρουμανία με 86,8% των ανθρώπων που ζουν στο όριο της φτώχειας και δεν μπορούν να πάνε διακοπές μίας εβδομάδας, και στη συνέχεια, η Κροατία με 84,7%, η Κύπρος με 79,2% και η Σλοβακία με 76,1%.

«Ο νόμιμος κατώτατος μισθός αφήνει τους εργαζόμενους σε κίνδυνο φτώχειας σε τουλάχιστον 16 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρει μεταξύ άλλων η Συνομοσπονδία, προσθέτοντας πως η ανισότητα των διακοπών αυξήθηκε σε 16 χώρες κατά την τελευταία δεκαετία.

Όπως αναλύεται, οι μεγαλύτερες διαφορές στην πρόσβαση σε διακοπές μεταξύ εκείνων με εισόδημα κάτω του 60% του μέσου όρου και εκείνων με εισόδημα άνω του ορίου αυτού διαπιστώνεονται στην Κροατία, στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία, στην Τσεχία, στη Γαλλία και στη Ρουμανία.

Η ETUC τονίζει ακόμα πως σε συνεργασία με ευρωβουλευτές επιχειρεί να εισάγει ένα «κατώφλι αξιοπρέπειας» στο δίκαιο της ΕΕ που θα διασφαλίζει ότι οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί δεν θα μπορούν ποτέ να είναι κατώτεροι του 60% του μέσου μισθού και του 50% του μέσου μισθού οποιουδήποτε κράτους της ΕΕ, με στόχο να τονώσει τις αποδοχές περισσότερων από 24 εκατ. Ευρωπαίων πολιτών.
πηγη: https://thepressproject.gr