Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 13 Φεβ 2024
Συνδιάσκεψη Μονάχου για την Ασφάλεια: Η απειλή των κυβερνοεπιθέσεων πιο ορατή από ποτέ
Κλίκ για μεγέθυνση










 

Φέτος, η έκθεση αποκαλύπτει ότι ο κίνδυνος κυβερνοεπιθέσεων έχει φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο μέχρι σήμερα. [arda savasciogullari / Shutterstock]

Οι χώρες της G7 αντιλαμβάνονται τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ως τον δεύτερο μεγαλύτερο κίνδυνο για τις χώρες τους μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με την Έκθεση του Μονάχου για την Ασφάλεια 2024, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (12 Φεβρουαρίου) πριν από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Η έκθεση δημοσιεύεται κάθε χρόνο πριν από τη διάσκεψη, συνοψίζοντας τα τρέχοντα ζητήματα πολιτικής ασφάλειας και χρησιμεύοντας ως βάση για συζητήσεις. Φέτος, η έκθεση αποκαλύπτει ότι ο κίνδυνος κυβερνοεπιθέσεων έχει φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο μέχρι σήμερα.

«Η τεχνολογία ήταν κάποτε κινητήριος μοχλός της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και της παγκόσμιας δικτύωσης. Σήμερα, αποτελεί βασικό πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ των συστημάτων», δήλωσε ο Tobias Bunde, διευθυντής έρευνας και πολιτικής της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου (MSC), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο κίνδυνος κυβερνοεπιθέσεων

Σύμφωνα με τον Δείκτη Ασφαλείας του Μονάχου (MSI), η δυνητική απειλή των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο έχει αυξηθεί κατά πέντε θέσεις από πέρυσι.

«Σύμφωνα με τον δείκτη κινδύνου, η αντίληψη του κινδύνου έχει αλλάξει έντονα τα τελευταία χρόνια. Τα θέματα έχουν ανέβει και πέσει στην κατάταξη», δήλωσε στο Euractiv ο Valentin Weber, ερευνητής στο Κέντρο Γεωπολιτικής, Γεωοικονομίας και Τεχνολογίας της DGAP.

Ενώ οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο κατατάσσονται σταθερά σε υψηλές θέσεις μαζί με τους κλιματικούς κινδύνους, η κατάσταση είναι απίθανο να βελτιωθεί σύντομα.

«Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται για συστημικούς κινδύνους, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα θα παραμείνουν ως προτεραιότητα. Σε αντίθεση με άλλους κινδύνους, όπως η πανδημία του Covid, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να ασχολούνται συνεχώς με τους κινδύνους στον κυβερνοχώρο τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε ο Weber.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της έκθεσης θα πρέπει επίσης να εξεταστούν υπό το πρίσμα της ειδησεογραφικής κάλυψης, σύμφωνα με τον Jörn Müller-Quade, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας «Κρυπτογραφία και Ασφάλεια» στο KIT (Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης) και διευθυντή στο FZI (Ερευνητικό Κέντρο για την Τεχνολογία της Πληροφορίας).

«Τα αποτελέσματα των ερευνών παρέχουν μόνο μια εικόνα της τρέχουσας αντίληψης κινδύνου του πληθυσμού και επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τα θέματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην επικαιρότητα», δήλωσε ο Müller-Quade στο Euractiv, εξηγώντας ότι αν είχε υπάρξει ένα θεαματικό hack την περίοδο πριν από την έρευνα, ο κίνδυνος θα είχε σίγουρα αξιολογηθεί υψηλότερα.

Κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο για τη Γερμανία

Αν και ο δείκτης κυβερνοεπιθέσεων για τη Γερμανία έχει μειωθεί ελαφρώς από την τελευταία έρευνα, από 74 σε 70, η απειλή κινδύνου για κυβερνοεπιθέσεις για τη Γερμανία εξακολουθεί να κατατάσσεται στην τρίτη θέση μεταξύ των 32 κινδύνων.

Ο δείκτης αποκάλυψε επίσης ότι το 74% των Γερμανών ερωτηθέντων θεωρούν τις κυβερνοεπιθέσεις ως άμεσο κίνδυνο, το υψηλότερο σκορ από όλες τις απειλές.

Η Müller-Quade έκρινε την αντίληψη αυτή ως ρεαλιστική, ενώ επεσήμανε ότι πολλές εταιρείες, ιδίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν είναι καλά προετοιμασμένες έναντι των κινδύνων στον κυβερνοχώρο.

Θεωρώντας ότι ο νόμος για την ασφάλεια της πληροφορικής 2.0 αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ασφάλεια των κρίσιμων υποδομών, ο Müller-Quade συμβουλεύει τη γερμανική κυβέρνηση ότι σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για τον κλάδο που θέτουν πρότυπα θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

«Άλλοι τομείς χρειάζονται επίσης περισσότερη ασφάλεια. Για παράδειγμα, η υποχρέωση παροχής ενημερώσεων ασφαλείας θα ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Müller-Quade.

Μελλοντικές προοπτικές

Προς το παρόν, δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα είναι το μέλλον και πώς οι αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, θα επηρεάσουν τον αριθμό και τη σοβαρότητα των κυβερνοεπιθέσεων.

«Οι επιθέσεις που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη, για παράδειγμα, θα αυξηθούν σίγουρα σημαντικά, αλλά δεν είναι απολύτως σαφές ποιες επιπτώσεις πρέπει να αναμένονται», εξήγησε ο εμπειρογνώμονας του KIT.

«Ειδικά επειδή η παραπληροφόρηση δεν χακάρει μηχανές, αλλά επιτίθεται σε ανθρώπους», πρόσθεσε.

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου