Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 20 Μάρ 2024
Έκθεση της ΕΕ για την Ενιαία Αγορά: Ο Letta θέλει να μιμηθεί τις πιστώσεις φόρου στις ΗΠΑ
Κλίκ για μεγέθυνση




 

 

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα τόνισε τον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν καλύτερη απόδοση από την οικονομία της ΕΕ. [Αλέξανδρος Μιχαηλίδης/shutterstock]

    

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, υπεύθυνος για την πολυαναμενόμενη Έκθεση για την Ενιαία Αγορά, θέλει να προτείνει ένα εργαλείο που μοιάζει με φορολογικές εκπτώσεις που χρησιμοποιείται από τον Νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ (IRA), είπε την Τρίτη (19 Μαρτίου).

Ο Letta, επιφορτισμένος με τη σύνταξη και την παρουσίαση μιας έκθεσης υψηλού επιπέδου για το μέλλον της ενιαίας αγοράς της ΕΕ στους ηγέτες της ΕΕ στις 17 Απριλίου, εξέθεσε μερικές ιδέες για το τι μπορεί να συνεπάγεται η έκθεση στους ηγέτες των επιχειρήσεων σε μια διάσκεψη στο Βερολίνο την Τρίτη (19 Μάρτιος).

Στην ομιλία του, ο Letta τόνισε την παραπαίουσα ανταγωνιστικότητα του μπλοκ των 27 χωρών έναντι των ΗΠΑ, οι οποίες τα τελευταία χρόνια ξεπερνούν τις επιδόσεις της οικονομίας της ΕΕ.

Για να καλύψει τη διαφορά, θα ήθελε η Ευρώπη να μιμηθεί τη χρήση εκπτώσεων φόρου από τις ΗΠΑ για την παροχή κινήτρων για εγχώριες επενδύσεις απλοποιώντας παράλληλα τις διοικητικές διαδικασίες.

Ως μέρος του εμβληματικού της προγράμματος για το 2022 «Νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού», η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ορίσει εκπτώσεις φόρου για την προώθηση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, παραγωγής υδρογόνου και δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS), μεταξύ άλλων.

«Είναι δυνατόν να οικοδομήσουμε κάτι παρόμοιο στην Ευρώπη; Θα ήθελα να το προτείνω γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι είναι ένας τρόπος να είσαι αυτόματος, γρήγορος και να πάμε κατευθείαν στο σημείο για να δώσουμε στον επιχειρηματία την ευθύνη να επιλέξει αποστολή, στόχους και στόχους», είπε η Letta.

Σε σύγκριση με τις εκπτώσεις φόρου των ΗΠΑ, τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης συχνά συνεπάγονταν πολλή γραφειοκρατία που πρέπει να συμπληρωθεί, είπε ο Letta.

Ο Εσθονός πρωθυπουργός Κάλλας χρησιμοποιεί το ταξίδι στο Βερολίνο για να προειδοποιήσει ενάντια στην «εξάρτηση» από την κρατική βοήθεια

Μιλώντας στο Βερολίνο την Τρίτη (19 Μαρτίου), ο Πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας προειδοποίησε ενάντια στην αυξανόμενη εξάρτηση από κρατικές επιδοτήσεις, καθώς εγκυμονούσε τον κίνδυνο οι φορολογούμενοι να υποχρεωθούν να αναλάβουν τις ζημίες της εταιρείας, ενώ τα κέρδη διατηρήθηκαν ιδιωτικά.

 

 

Ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς τηλεπικοινωνιών, ενέργειας, χρηματοδότησης

Ο Letta τόνισε επίσης την ανάγκη για μια κοινή βιομηχανική πολιτική σε επίπεδο ΕΕ, αντί για 27 μεμονωμένες, καθώς έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες ότι η χρήση εθνικών επιδοτήσεων θα μπορούσε να αυξήσει τις αποκλίσεις εντός της ενιαίας αγοράς.

«Η εθνική βιομηχανική πολιτική δεν είναι αρκετή», είπε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να χρησιμοποιηθεί η διάσταση της ενιαίας αγοράς της ΕΕ για να συμβαδίσει με τις ΗΠΑ, όπως οι δαπάνες για έρευνα και καινοτομία.

Ο Letta επανέλαβε επίσης τις εκκλήσεις του προς την ΕΕ να οριστικοποιήσει την ενιαία αγορά σε τομείς που σκόπιμα έμειναν εκτός –για γεωπολιτικούς λόγους, είπε– όταν δημιουργήθηκε η ενιαία αγορά το 1993.

Την εποχή εκείνη –και εν μέρει ακόμα επί του παρόντος– η ενοποίηση της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και των χρηματοπιστωτικών αγορών έθεταν πιο περίπλοκα ζητήματα από ό,τι σε άλλους τομείς.

Αυτό οφειλόταν σε πολλούς κρίσιμους παράγοντες κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένου, για την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες, το γεγονός ότι πολλές εθνικές εταιρείες ήταν σε μεγάλο βαθμό κρατικές, ενώ τα φυσικά δίκτυα, καθώς και οι τομεακές εμπορικές ρυθμίσεις, θα συνεπάγονταν περίπλοκες διαπραγματεύσεις και διαδικασίες προκειμένου να τροποποιήθηκε ουσιαστικά.

«Δεν είναι τυχαίο ότι σε [αυτά] τα τρία –τηλεπικοινωνίες, ενέργεια και χρηματοοικονομικά– έχουμε ένα πολύ κατακερματισμένο σύστημα», είπε ο Letta. «Έτσι θα επιχειρηματολογήσω σθεναρά υπέρ της ενοποίησης αυτών των αγορών. Νομίζω ότι είναι κρίσιμο».

«Δεν υπάρχει βιομηχανική πολιτική χωρίς ενέργεια, […] συνδεσιμότητα και […] χρηματοδότηση, αυτά τα τρία είναι οι προϋποθέσεις για να έχουμε μια ισχυρή και αποτελεσματική ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική».

Το Eurogroup θα προτρέψει την ΕΕ να μειώσει το «ρυθμιστικό βάρος» στον χρηματοπιστωτικό τομέα μέσω της αναζωογόνησης της CMU

Ένα προσχέδιο δήλωσης του Eurogroup, το οποίο έλαβε η Euractiv, περιγράφει πολλαπλές «επιτακτικές και επείγουσες» μεταρρυθμίσεις που οι υπουργοί θέλουν να «προωθηθούν» από την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 

 

Η Ένωση Κεφαλαιαγορών όχι «σέξι» αλλά απαραίτητη

Ενώ για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, αυτό περιλαμβάνει την ενοποίηση των κεφαλαιαγορών, ο Letta είπε ότι δεν του άρεσε ο όρος Capital Markets Union (CMU) και «θα προσπαθήσει να προτείνει άλλον».

«[Ο όρος] Ένωση Κεφαλαιαγορών δεν είναι πολύ σέξι και νομίζω ότι πρέπει να έχουμε ένα νέο branding σε αυτό», είπε, υπογραμμίζοντας ότι ο κύριος στόχος θα ήταν να συγκεντρωθούν χρήματα για πιο ριψοκίνδυνες ιδέες και καινοτομίες.

Ο Letta προειδοποίησε ότι, επί του παρόντος, πολλές καινοτόμες εταιρείες εγκαταλείπουν την Ευρώπη για να αντλήσουν κεφάλαια αλλού.

Αυτό τονίστηκε επίσης από μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (20 Μαρτίου) από την Ένωση Χρηματοπιστωτικών Αγορών στην Ευρώπη (AFME).

Η έκθεση εστιάζει στο γερμανικό υπόβαθρο και αναφέρει τους Γερμανούς κατασκευαστές εμβολίων Biontech και Curevac ως ουσιαστικά παραδείγματα εθνικών βαρέων βαρών που επέλεξαν το NASDAQ των ΗΠΑ για τη δημόσια εισαγωγή τους αντί για ένα γερμανικό χρηματιστήριο, δείχνοντας ένα πιο ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον.

Οι γερμανικές εταιρείες που έχουν εισαχθεί στο εξωτερικό όχι μόνο έχουν αναπτυχθεί ταχύτερα από αυτές που είναι εισηγμένες στη Γερμανία (με αύξηση κύκλου εργασιών +159% σε σύγκριση με +77% τα πρώτα τρία χρόνια μετά την εισαγωγή), αλλά έχουν επίσης κινηθεί περισσότερο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων εκτός της χώρας ως αποτέλεσμα.

Αυτό «οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις για τη γερμανική οικονομία» και παρεμποδίζει το αναπτυξιακό δυναμικό της, ανέφερε η AFME, προειδοποιώντας για παρόμοια ζητήματα σε άλλες χώρες της ΕΕ.

[Επιμέλεια Anna Brunetti/Zoran Radosavljevic]

Το γερμανικό επιχειρηματικό μοντέλο δεν είναι κατάλληλο για την αλλαγή εποχής, λένε οι ειδικοί

Το χτύπημα του 2023 στη γερμανική οικονομία δεν είναι ένα βραχυπρόθεσμο φαινόμενο, αλλά δείχνει ότι πολλά θεμέλια του επιχειρηματικού μοντέλου της δεν είναι πλέον κατάλληλα για τις τρέχουσες ραγδαίες αλλαγές στην οικονομία, λένε οι ειδικοί.

 

 

 
 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου