Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 21 Μάρ 2024
Η Επιτροπή παρουσιάζει στο κοινοβούλιο σχέδιο εξόδου από τη Συνθήκη του Χάρτη Ενέργειας
Κλίκ για μεγέθυνση




 

 

 
 

Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές διαμαρτύρονται κατά της Συνθήκης για τον Χάρτη Ενέργειας (ECT) μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, Βέλγιο, 28 Σεπτεμβρίου 2021. EPA-EFE/OLIVIER HOSLET [OLIVIER HOSLET]

 

Από την Olivia Gyapong | Euractiv

 18:19 






Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποσύρει το μπλοκ από τη Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας, επιτρέποντας παράλληλα στα κράτη μέλη το δικαίωμα να παραμείνουν εάν το επιθυμούν, παρουσιάστηκε στο Κοινοβούλιο την Πέμπτη (21 Μαρτίου).

Αφού πολλά κράτη μέλη όπως η Γερμανία, η Πολωνία και η Γαλλία αποχώρησαν από τη συνθήκη, οι εκπρόσωποι των κρατών μελών συμφώνησαν σε συλλογική αποχώρηση της ΕΕ από τη συμφωνία στις 6 Μαρτίου.

Ωστόσο, η Επιτροπή απαιτεί τη συγκατάθεση του Κοινοβουλίου για να γίνει οριστική η αναχώρηση και η Cristina Lobillo Borrero, επικεφαλής ενεργειακής πολιτικής της ΓΔ ENER, δήλωσε ότι υπολογίζει στην υποστήριξη του Κοινοβουλίου για να εγκρίνει την αποχώρηση της ΕΕ το συντομότερο δυνατό.

«Ελπίζουμε ότι οι αρμόδιες επιτροπές, INTA και ITRE, θα προχωρήσουν με τη συγκατάθεση γρήγορα», δήλωσε ο Lobillo Borrero κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Πέμπτης για την πρόταση.

Η Συνθήκη για τον Ενεργειακό Χάρτη (ECT) είναι ένα σύμφωνο μεταξύ σχεδόν 50 χωρών, που αρχικά σχεδιάστηκε για την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας σε ενεργειακά θέματα . Οι επικριτές της συνθήκης, συμπεριλαμβανομένων ακτιβιστών για το κλίμα , υποστηρίζουν ότι παρεμπόδισε την ικανότητα της ΕΕ να επιτύχει τους στόχους της για το κλίμα και την ενέργεια, καθώς επιτρέπει στους επενδυτές να αποκτήσουν νομική προστασία για τις επενδύσεις τους σε ορυκτά καύσιμα.

Αρχικά, η Επιτροπή προέβλεψε ότι όλα τα κράτη μέλη θα αποχωρούσαν αυτόματα από τη Συνθήκη, αλλά η επικαιροποιημένη πρόταση θα επέτρεπε στα κράτη μέλη να παραμείνουν εάν το επιθυμούν.

Όσοι επιθυμούν να παραμείνουν, όπως η Σλοβακία, υποστηρίζουν ότι η ΕΕ μπορεί να «εκσυγχρονιστεί» εκ των έσω για να αντιμετωπίσει τις κλιματικές ανησυχίες, κάτι που είχε ζητήσει προηγουμένως η Επιτροπή πριν επιδιώξει την αποχώρηση. 

Εάν η ECT εκσυγχρονιστεί, τότε η Επιτροπή θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη που επιθυμούν να παραμείνουν σε ένα σχέδιο παραμονής στην αναθεωρημένη ECT. Ωστόσο, η Επιτροπή δεν έχει ακόμη επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες αυτής της επιλογής.

«[Τα κράτη μέλη] δεν μπορούν να παραμείνουν στο ECT εκτός εάν εκσυγχρονιστεί αυτό το ECT και έχουν εξουσιοδότηση να το κάνουν», δήλωσε ο Lobillo Borrero.

Ο Lobillo Borrero πιστεύει ότι η πρόταση μπορεί να εγκριθεί μέχρι τον Μάιο.

Κοινοβουλευτικός διχασμός

Η απάντηση των ευρωβουλευτών στην πρόταση της Επιτροπής ήταν μοιρασμένη μεταξύ αριστεράς και δεξιάς.

«Η θέση του ΕΛΚ ήταν πάντα να χαιρετίζουμε τις προσπάθειες της ΕΕ και των κρατών μελών της να οδηγήσουν τη διαδικασία εκσυγχρονισμού του ECT», δήλωσε ο κεντροδεξιός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Jörgen Warborn. 

«Η ιδανική λύση θα ήταν ότι εάν εγκριθεί ο εκσυγχρονισμός ECT, κατά τη διάρκεια του χρόνου που η ΕΕ θα κοινοποιήσει την απόσυρσή της και του χρόνου που η αποχώρηση θα τεθεί σε ισχύ, τότε η ΕΕ θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί από την προσωρινή εφαρμογή του εκσυγχρονισμένου ECT», Warborn. προστέθηκε. 

Άλλοι ευρωβουλευτές ήταν πολύ λιγότερο υπέρ της επεξεργασίας του εκσυγχρονισμού της ECT. 

«Οι Πράσινοι, μαζί με την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου, έχουν ζητήσει μια συντονισμένη έξοδο της ΕΕ και των κρατών μελών της από αυτήν την αναχρονιστική συνθήκη που είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει», δήλωσε ο Φινλανδός ευρωβουλευτής Ville Niinistö.

«Δυστυχώς, αυτό το σχέδιο έχει αποδειχθεί ανέφικτο καθώς ορισμένα κράτη μέλη εξακολουθούν να θέλουν να προσπαθήσουν να μεταρρυθμίσουν τη συνθήκη. Καλή τύχη με αυτό."

Ο Niinistö ήταν σαφής ότι η προτεραιότητα του Κοινοβουλίου πρέπει να είναι η υποστήριξη των αιτημάτων των κρατών μελών να συναινέσουν στην αποχώρηση της ΕΕ.

[Επεξεργασία από Donagh Cagney/Alice Taylor]

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου