Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 28 Σεπ 2022
Τσίπρας και Ανδρουλάκης τίμησαν τον Μ. Γλέζο μαζί με το Ευρωκοινοβούλιο
Κλίκ για μεγέθυνση













28.09.2022, 18:38

 

Στον «οικουμενικό» Μανώλη Γλέζο, που δεν ήταν απλά σοσιαλιστής και αριστερός, αλλά «εθνικός» και «σύμβολο αγώνα και διεκδίκησης» απέναντι στην αδικία και στο φασισμό για όλους τους λαούς του κόσμου, αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, στη μνήμη του πρώτου παρτιζάνου της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε το πόσο επίκαιρη είναι η κληρονομιά που άφησε πίσω του ο σπουδαίος αντιφασίστας αγωνιστής, κάνοντας έμμεση πλην ξεκάθαρη αναφορά στην επικράτηση της ακροδεξιάς στην Ιταλία.

«Ο Μανώλης Γλέζος μας αφήνει πίσω μια βαριά κληρονομιά με τις πράξεις του, αλλά και μια σπουδαία ιδέα. Ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει αν αγωνιστούμε με πάθος γι αυτό, αλλά και αν ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας γι αυτό, παραμερίζοντας υπαρκτές διαφορές. Και αυτή η κληρονομιά νομίζω ότι είναι σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ.  Οδηγός μας στις καινούργιες μάχες απέναντι στο σκοτάδι της ακροδεξιάς και του ολοκληρωτισμού που απειλεί και πάλι σήμερα να γυρίσει το ρολόι της Ευρώπης δεκαετίες πίσω.

Αυτή είναι η μεγάλη διαχωριστική γραμμή. που δυστυχώς και σήμερα, μετά από δεκαετίες, ξεπροβάλει ως αναγκαιότητα σε μια Ευρώπη που απειλείται. Και δεν είναι τυχαίο που σήμερα είμαστε όλοι εδώ για να τιμήσουμε το πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης, την ίδια ώρα που κάποιοι άλλοι κλείνουν το μάτι και νομιμοποιούν την άνοδο της ακροδεξιάς στην εξουσία σε κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες» είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

Και συνέχισε, λέγοντας: «Η τιμή στον Μανώλη Γλέζο θα έλεγα ότι είναι σήμερα για όλους εμάς εδώ, ένα καθήκον ταυτόσημο με το καθήκον για την υπεράσπιση των αξιών μας. Των κοινών προοδευτικών ευρωπαϊκών αξιών. Της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης».

Όπως επισήμανε: «Κάποτε χρειάστηκαν ήρωες σαν το Μανώλη για να υπερασπιστούν αυτές τις αξίες και να σύρουν ξανά το κάρο της ιστορίας μπροστά. Σήμερα είναι καθήκον όλων μας να μη χρειαστούν ποτέ ξανά άλλοι ήρωες σαν τον Μανώλη στο μέλλον και η Ευρώπη να μείνει στο δρόμο της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της προκοπής. Αυτό πιστεύω ότι είναι το καθήκον μας και αυτή η μέγιστη τιμή στη μνήμη του, αν όλοι δουλέψουμε για να επιτελέσουμε αυτό το καθήκον».

Τόνισε ακόμα ότι «ο Μανώλης Γλέζος για όλους εμάς δεν υπήρξε απλά ένα σύμβολο, αλλά η ίδια η ιστορία μας. Το πρόσωπο μιας Ελλάδας που αγωνίζεται. Το μυαλό μιας Ελλάδας που οραματίζεται. Η ψυχή μιας Ελλάδας που δεν υποτάσσεται ποτέ στον αυταρχισμό».

Έκανε αναφορά στον αγώνα που έδωσε για τις γερμανικές αποζημιώσεις και υπογράμμισε πως δεν ζούσε για να είναι ένα περήφανο σύμβολο του χθες, αλλά για να είναι πάντα χρήσιμος στους αγώνες του καθημερινούς στο σήμερα και στο αύριο. «Ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή. Κι αυτή αν θέλετε είναι και η σημαντικότερη διδαχή του. Τίποτα δεν είναι δεδομένο σε ένα κόσμο που η καταπίεση και ο αυταρχισμός ψάχνουν πάντα τρόπο να επιβληθούν» σημείωσε.

ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/EUROKINISSI

Ανδρουλάκης: Η πολιτική παρακαταθήκη του Γλέζου αποτελεί πυξίδα για κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη

Αντίστοιχα μηνύματα έστειλε με την ομιλία του και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νίκος Ανδρουλάκης. Αφού με τη σειρά του αναφέρθηκε στην ηρωική πράξη που έκανε μαζί με τον Λάκη Σάντα, όταν κατέβασαν τη ναζιστική σημαία απ' την Ακρόπολη και τις διώξεις που υπέστη, επισήμανε ότι ο Μ. Γλέζος «ήταν από τις χαρισματικές προσωπικότητες που η λαϊκή του αποδοχή ξεπερνούσε κατά πολύ τα στενά κομματικά όρια».

«Σε μια εποχή όπου η ακροδεξιά ενισχύεται απειλητικά και αυταρχικοί ηγέτες ποδοπατούν το διεθνές δίκαιο, την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα του ανθρώπου, η πολιτική παρακαταθήκη του Γλέζου αποτελεί πυξίδα για κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη» είπε ακόμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κάνοντας αναφορά στις σημερινές πολιτικές εξελίξεις, υπογράμμισε: «Οι εχθροί της Δημοκρατίας και των λαών μας είναι προ των θυρών. Ποιος περίμενε τον 21ο αιώνα να έχουμε έναν πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης με εκατομμύρια πρόσφυγες και χιλιάδες νεκρούς λόγω της βάρβαρης και παράνομης εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία; Ποιος το περίμενε ότι οι απολογητές των αυταρχικών καθεστώτων που οδήγησαν στον όλεθρο την ανθρωπότητα, θα κερδίζουν πολιτικό έδαφος σε πολλά κράτη της Ευρώπης; Όποιος λησμονήσει το παρελθόν, χάνεται και δεν έχει μέλλον, έλεγε ο Γλέζος. Και για να έχουν λοιπόν μέλλον προοπτικής και ευημερίας οι λαοί της Ευρώπης, οφείλουμε όχι απλώς να τιμάμε τους αγώνες που έδωσαν άνθρωποι, όπως ο αγαπημένος μας συνάδελφος Μανώλης Γλέζος, αλλά πάνω απ’ όλα να εμπνεόμαστε από αυτούς στον δικό μας αγώνα για ειρήνη, δημοκρατία και πρόοδο».

Ανέφερε επίσης ότι ο Μ. Γλέζος «όντας συνεπής στα ραντεβού του με την ιστορία του τόπου, δε θα μπορούσε να λείπει από την μεγάλη νίκη της Αλλαγής το 1981» και ότι «συνέβαλε στην ιστορική πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου για την αναγνώριση της εθνικής αντίστασης και την αποκατάσταση της εθνικής συμφιλίωσης στην Ελλάδα». «Ένα γεγονός που δείχνει το μέγεθος του ανδρός είναι ότι ενώ ως ευρωβουλευτής συνεχίζοντας τον αγώνα του για τις γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα και συντονίζοντας τις κοινοβουλευτικές μας ομάδες εδώ στις Βρυξέλλες, δεν δίστασε το καλοκαίρι του 2017 να δώσει εκείνος το στεφάνι στο Γερμανό πρεσβευτή, στο μνημείο εκτελεσθέντων κατοίκων του Διστόμου θέλοντας να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα για μια Ευρώπη των λαών, της ειρηνικής συνύπαρξης και της προόδου» συμπλήρωσε.

Ακόμα ο Ν. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι σε μια από τις τελευταίες του δημόσιες εμφανίσεις το 2018, με τη συμπλήρωση πέντε ετών από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, από την νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, ο Μανώλης Γλέζος πήγε στο Δικαστήριο στο πλευρό της οικογένειάς του, στέλνοντας ένα ισχυρό αντιφασιστικό μήνυμα. 

Κατά τη σημερινή εκδήλωση στις Βρυξέλλες δόθηκε το όνομα του Μανώλη Γλέζου σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών απ' τη γέννησή του. Στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, το «παρών» η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, Πρόεδροι των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, Έλληνες ευρωβουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα, σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, τόσο από την Ελλάδα όσο και από τις χώρες της ΕΕ, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων και ακαδημαϊκοί.

Για τον Μανώλη Γλέζο μίλησε και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στην περίοδο της Κατοχής έδρασε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και του ΕΑΜ και ότι μετάτην απελευθέρωση ανέλαβε χρέη αρχισυντάκτη στον “Ριζοσπάστη”. Ο κ. Παπαδάκης στάθηκε και στην εκλογή του Μ. Γλέζου ως μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ακολούθως έκανε αναφορά στην εκλογή του ως βουλευτή με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Όλα αυτά τα χρόνια οι ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές μας ετίθεντο πάντα με ευθύτητα κι ανοικτά» σχολίασε και τόνισε πως «μέχρι το τέλος της ζωής του πήρε πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, δραστηριοποιήθηκε μέσα από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησής τους, όσο και με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή». «Θα τον θυμόμαστε πάντα ως σύμβολο του αγώνα ενάντια στο φασισμό - ναζισμό, για τη λευτεριά και την ειρήνη.»

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου