Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις γύρω από το σκάνδαλο διαφθοράς στο ευρωκοινοβούλιο, το Qatar Gate, και σύμφωνα με τις πληροφορίες… έπεται συνέχεια. Τα τέσσερα κεντρικά πρόσωπα οδηγήθηκαν στη φυλακή με απόφαση των βελγικών αρχών.

Πρόκειται για την Εύα Καϊλή, τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, έναν λομπίστα και τον Πιέρ Αντόνιο Πανζέρι, ευρωβουλευτή επί 15 χρόνια, πρώην πρόεδρο της υποεπιτροπής «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στο Κοινοβούλιο. Σημειώνεται πως ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, υπήρξε συνεργάτης του Πανζέρι. Οι τέσσερις συλληφθέντες κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και διαφθορά.

Τη Δευτέρα το πρωί οι ελληνικές αρχές, με απόφαση του επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, επίτιμου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, προχώρησαν στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της Εύας Καϊλή, μελών της οικογενείας της και του συντρόφου της.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες ιταλικών μέσων, οι βελγικές αρχές έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τις περιπτώσεις ακόμη τεσσάρων Ιταλών εργαζόμενων στο Ευρωκοινοβούλιο, σφραγίζοντας τα γραφεία τους.

Πρόκειται για τη Φεντερίκα Γκαρμπανιάτι, βοηθό της ευρωβουλευτή Αλεσάντρα Μορέτι, (η οποία είχε ταξιδέψει στη Ντόχα για να συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας, ξεκαθαρίζοντας ότι ανέκαθεν ψήφιζε υπέρ του Κατάρ, σύμφωνα με τις υποδείξεις τις ευρωομάδας της), τον Τζιουζέπε Μερόνι, βοηθό της Λάρα Κόμι από το Forza Italia, τη Ντονατέλα Ροστάνιο και τον Νταβίντε Ζόγκια.

Εκτιμήσεις αναλυτών - σύμφωνα με το Politico – ανέφεραν τα προηγούμενα 24ωρα πως ενδεχομένως είναι το «πιο σοβαρό» σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει τις Βρυξέλλες εδώ και χρόνια. Ο δημοσιογράφος της Le Soir Λουί Κολάρ, ο άνθρωπος που έφερε στο φως της δημοσιότητας την υπόθεση, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε πως οι συλλήψεις των τεσσάρων πρωταγωνιστών του σκανδάλου «δεν είναι παρά μόνο η αρχή».

«Οι ανακριτές υποψιάζονται ότι το Κατάρ προσφέρει χρήματα σε υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είναι ουσιαστικά τα χρήματα τα οποία βρέθηκαν την Παρασκευή σε πολύ μεγάλες ποσότητες, στην αρχή, στο σπίτι του πρώην Ιταλού Ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Πανζέρι, και αργότερα την ίδια ημέρα στο σπίτι της Εύας Καϊλή, μιας εκ των αντιπροέδρων του Ευρωκοινοβουλίου».

Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε τσάντες

Η πρώτη έρευνα πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του πρώην ευρωβουλευτή (2004 – 2019) και προέδρου της ΜΚΟ, Fight intimity, Πιέρ Αντόνιο Πανζέρι, στις Βρυξέλλες. Εκεί οι αρχές, σύμφωνα με τις πληροφορίες εντόπισαν 600.000 ευρώ σε μετρητά. Ακολούθησε η επ αυτοφώρω σύλληψη του πατέρα της Εύας Καϊλή, με μια τσάντα γεμάτη μετρητά στο χέρι, και η έρευνα στο σπίτι της εκ των αντιπροέδρων του ευρωκοινοβουλίου. Τα λεφτά που εντοπίστηκαν ήταν σε χαρτονομίσματα των 20 και των 50 ευρώ.

Το ακριβές ποσό δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα, αλλά διασταυρωμένες πληροφορίες που δημοσιεύονται στον βελγικό τύπο αναφέρουν πως με μια μετριοπαθή εκτίμηση στη βαλίτσα του πατέρα υπήρχαν περίπου 600.000 και στο διαμέρισμα τουλάχιστον 150.000 ευρώ. Επίσης το σπίτι φαίνεται πως ήταν γεμάτο με δώρα, μετάλλια και τιμαλφή, που είχαν την υπογραφή του Κατάρ.

Έρευνες για τα «μεγάλα ψάρια»

Σύμφωνα με βελγικές πηγές, τις επόμενες μέρες οι έρευνες για το σκάνδαλο διαφθοράς ενδέχεται να φτάσει στα «μεγάλα ψάρια». Και σε άλλα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και σε αξιωματούχους της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας και της Επιτροπής που έχει έδρα τις Βρυξέλλες. Κρίσιμα στοιχεία πιθανόν να προκύψουν και από τις καταθέσεις και ανακρίσεις της Εύας Καϊλή και των άλλων τριών προφυλακισθέντων κατηγορουμένων.

Εν τω μεταξύ, η La Republicca έβαλε στο «κάδρο» της υπόθεσης και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μαργαρίτη Σχοινά, σημειώνοντας και αυτή στο δημοσίευμά της πως οι τέσσερις συλλήψεις είναι μόνο η αρχή και πως η έρευνα των βελγικών αρχών θα διευρυνθεί.

Οι βελγικές αρχές διερευνούν σε πρώτη φάση τους προορισμούς  των χρημάτων που βρέθηκαν στα σπίτια των εμπλεκομένων. Ακολουθώντας το «μονοπάτι» από τις μίζες, όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα, η έρευνα μπορεί να φτάσει πιο μακριά.

Το σχετικό δημοσίευμα εκτιμά, ότι η Καϊλή ήταν για το Κατάρ ένα είδος «πασπαρτού» για τις «πόρτες» της ΕΕ. Σε αυτό ακριβώς το σημείο, η εφημερίδα υπενθυμίζει την πρόσφατη φωτογραφία της Εύας Καϊλή στο Άμπου Ντάμπι, μαζί με τον Μαργαρίτη Σχοινά. Αναφέρει επίσης, ότι Μ. Σχοινάς σε tweet , έπλεξε επίσης το εγκώμιο στο Κατάρ, ως μιας χώρας «που εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις και που αξίζει αυτή την παγκόσμια επιτυχία», εννοώντας το μουντιάλ.

Γράφει χαρακτηριστικά η La Republicca: «Ο Παντσέρι δεν εργάστηκε μόνος του. Για να επιβεβαιώσετε τις πολύ υψηλές σχέσεις του, αρκεί να ρίξετε μια ματιά στο διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ στο οποίο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Φεντερίκα Μογκερίνι (που δεν έχει σχέση με την έρευνα και η οποία χθες παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο) και ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Καζενέβ. Ο πρώην βοηθός του Τζόρτζι έπαιξε βασικό ρόλο στην όλη υπόθεση. Σήμερα βοηθός του ευρωβουλευτή του Αντρέα Κοτσολίνο (δεν ερευνάται), είχε σχέση με την αντιπρόεδρο της Βουλής, την Ελληνίδα, Καϊλή».

«Όπως είπαμε, στο σπίτι τους βρέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μετρητά. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση οι μίζες μπορεί να οδηγούν αλλού: για την κυβέρνηση του Κατάρ, ο ρόλος της Καϊλή ήταν ένα πασπαρτού για να ανοίξουν οι πόρτες του ευρωπαϊκού θεσμού».

πηγη: https://tvxs.gr