Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 24 Ιαν 2023
Ελεύθερη και ανεμπόδιστη έρευνα των υποκλοπών ζήτησε η PEGA από την κυβέρνηση
Κλίκ για μεγέθυνση













Από πρόσφατη συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής στην Αθήνα / EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ



24.01.2023, 11:47
 
 
Διασφάλιση της ανεξαρτησίας της ηγεσίας της ΑΔΑΕ και ευρύτερα του ελέγχου για τις υποκλοπές, άμεση συμμετοχή της Europol στην έρευνα του σκανδάλου, απόσυρση της ντροπιαστικής τροπολογίας, που καταργούσε τη δυνατότητα ενημέρωσης των πολιτών για την άρση απορρήτου τους, αλλά και αλλαγή της υπαγωγής της ΕΥΠ στον έλεγχο του πρωθυπουργού ζητά η αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου

Νέες συστάσεις από την Ευρώπη φέρνουν οι εξελίξεις στην Ελλάδα, με τις παρεμβάσεις στις έρευνες για το σκάνδαλο των υποκλοπών και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να κρύψει τις ευθύνες της θέτοντας στο στόχαστρο της κριτικής και της «δολοφονίας χαρακτήρων» επικεφαλής ανεξάρτητων θεσμών.

Η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της παράνομης χρήσης των κατασκοπευτικών λογισμικών συζητάει σήμερα τις συστάσεις της προς την Επιτροπή και το Συμβούλιο.

Ξεχωρίζει η σύσταση του Ευρωκοινοβουλίου προς την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και κυρίως του προέδρου της, Χρήστου Ράμμου.

Οι συστάσεις της επιτροπής PEGA για την Ελλάδα

Η PEGA «συμπεραίνει ότι παραβιάσεις και φαινόμενα κακής εφαρμογής της ενωσιακής νομοθεσίας έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα και καλεί τη χώρα:

  1. Επειγόντως να αποκαταστήσει και να ενισχύσει τις θεσμικές και νομικές διασφαλίσεις, συμπεριλαμβανομένων αποτελεσματικού προληπτικού και κατασταλτικού ανεξάρτητου μηχανισμού ελέγχου και εποπτείας.
  2. Να καταργήσει επειγόντως όλες τις άδειες εξαγωγής που δεν συνάδουν με τη νομοθεσία αγαθών διπλής χρήσης, να διερευνήσει τις καταγγελίες για παράνομες εξαγωγές, μεταξύ άλλων προς το Σουδάν.
  3. Να διασφαλίζει ότι οι αρχές μπορούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα να διερευνήσουν όλους τους ισχυρισμούς της χρήσης spyware·
  4. Να αποσύρει επειγόντως την τροπολογία 826/145 του ν. 2472/1997 που καταργούσε τη δυνατότητα της ΑΔΑΕ να ειδοποιεί τους πολίτες για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.
  5. Να αποκαταστήσει την πλήρη ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και όλων των σχετικών εποπτικών οργάνων, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη και οι αρχές για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τα εποπτικά όργανα να απολαμβάνουν πλήρη συνεργασία και πρόσβαση σε πληροφορίες και να παρέχουν πλήρη ενημέρωση σε όλα τα θύματα·
  6. Να ανατρέψει τη νομοθετική αλλαγή του 2019 που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του Πρωθυπουργού·
  7. Να εφαρμόσει επειγόντως την Οδηγία για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.
  8. Να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της ηγεσίας της ΑΔΑΕ.
  9. Να ξεκινήσει επειγόντως αστυνομική έρευνα μετά την φερόμενη κατάχρηση του κακόβουλου κατασκοπευτικού λογισμικού και να κατασχέσει τα φυσικά στοιχεία πληρεξούσιων, εταιριών μεσαζόντων και όσων εμπορεύονται λογισμικά που συνδέονται με μολύνσεις από λογισμικό υποκλοπής spyware.
  10. Καλεί την Europol να συμμετάσχει αμέσως στις έρευνες».

Πρόσφατα, τόσο ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, όσο και η εισηγήτρια της επιτροπής PEGA, Σόφι Ιντ'Βελντ, κατηγόρησαν την Κομισιόν για τα μισόλογά της στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Και η τελευταία ζητά επίσης παρέμβαση της ευρωπαϊκής αστυνομίας Europol, με δεδομένη την αδράνεια των διωκτικών αρχών και της ελληνικής Δικαιοσύνης.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καθήκον να διασφαλίζει ότι το δίκαιο της ΕΕ εφαρμόζεται σε ολόκληρη την ΕΕ. Το να δείχνει απλώς τα κράτη μέλη δεν είναι αρκετό. Εάν οι εθνικές κυβερνήσεις παραβιάζουν το δίκαιο της ΕΕ, η Επιτροπή πρέπει να δράσει. Η αλήθεια είναι ότι η Επιτροπή αποτυγχάνει ντροπιαστικά να ενεργήσει ως θεματοφύλακας των Συνθηκών» σημείωσε χθες η Σοφί Ιντ' Βελτ.

Η Ολλανδή ευρωβουλευτής γνωστοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι κάλεσε σε ακρόαση την ΑΔΑΕ, η οποία «βρήκε στοιχεία ότι 20 τηλέφωνα έχουν στοχοποιηθεί με το Predator». Προηγήθηκε σύσταση της Ιντ'Βελντ και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με ιδιαίτερα αρνητικές επισημάνσεις για την ελληνική κυβέρνηση εξαιτίας των προσπαθειών συγκάλυψης.

Όπως σχολίασε ο ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, «η σύσταση όχι μόνο διαπιστώνει τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για να συσκοτιστούν οι αποκαλύψεις, αλλά εντοπίζει την αφετηρία της θεσμικής παρακμής, με την υπαγωγή της ΕΥΠ στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στιγματίζει την τροπολογία που απαγόρευσε την πληροφόρηση των θυμάτων παρακολούθησης και θεσμοθετεί την απόλυτη ασυδοσία και το σκοτάδι για τις υποκλοπές. Αναφέρεται σε όλες τις μεθοδεύσεις, από την απόπειρα εκφοβισμού και υπονόμευσης της ΑΑΔΕ μέχρι στο παρα-κρατικό δίκτυο που είχε οργανωθεί από την ΕΥΠ και ιδιώτες γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου».
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου