Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 14 Ιούλ 2021
«Εκτός» πατρίδας οι απόδημοι, 200 χρόνια μετά την Επανάσταση
Κλίκ για μεγέθυνση




EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ



14.07.2021, 16:00

 



Μετά την Επανάσταση του 1821, ξέσπασε ένας διχασμός μεταξύ των αυτοχθόνων Ελλήνων και ετεροχθόνων αποδήμων. Αν και έγιναν κάποιες προσπάθειες για την εξομάλυνση της κατάστασης, φαίνεται ότι ακόμα βρισκόμαστε εκεί.

Ο απανταχού Ελληνισμός γιορτάζει φέτος την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της ελληνικής Επανάστασης του 1821, στην οποία αναμφισβήτητο πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε ο Ελληνισμός της Διασποράς.

Αν και θα περίμενε κανείς η σημαντική συμβολή των Ελλήνων του εξωτερικού να αναγνωριστεί από το εθνικό κέντρο, αντίθετα επιβεβαιώθηκε πρόσφατα για μια ακόμα φορά η περιθωριοποίηση των αποδήμων, με τη στέρηση βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων τους, όπως αυτό της ψήφου από τον τόπο κατοικίας τους.

Η μοναδική ευκαιρία που υπήρξε για την ένωση του Ελληνισμού φαίνεται ότι χάθηκε από την πρόσφατη αποτυχία των πολιτικών κομμάτων να συμφωνήσουν. Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα στις προσπάθειες να βρεθούν οι Ελληνες του εξωτερικού πιο κοντά στην πατρίδα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου, στις επόμενες εκλογές, οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους αν:

• έχουν ζήσει 2 από τα 35 τελευταία χρόνια στην Ελλάδα

• και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Δεν προσπαθούμε να κομματικοποιήσουμε το θέμα και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα σε μια πρόσφατη συνάντηση που είχαμε στη Βουλή πρόεδροι ομογενειακών οργανισμών από όλο τον κόσμο, όπου όλοι συμφώνησαν ότι οι νέες αλλαγές στον νόμο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού πρέπει να υπερψηφιστούν.

Αντιλαμβάνομαι ότι οι ομογενείς δεν ζητούν κομματική λύση, αλλά πάνω από όλα να μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους.

Η ψήφιση του σχετικού νόμου στη Βουλή από την πλειοψηφία των κομμάτων, πριν από ενάμιση χρόνο, αποτέλεσε το πρώτο βήμα για την ικανοποίηση του αιτήματος των Ελλήνων του εξωτερικού να συμμετέχουν στις κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα από τον τόπο διαμονής τους.

Η ομογένεια είχε καλωσορίσει την κίνηση αυτή, αλλά ταυτόχρονα επεσήμανε ότι ο νέος νόμος ήταν προβληματικός. Γενικά, δεν βοηθά τους Ελληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν και τους δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα, θέτοντας μια σειρά εμπόδια με τους προβλεπόμενους περιορισμούς.

Ο νόμος που ψηφίστηκε και ισχύει για την ψήφο των ομογενών:

• Εμποδίζει την πλειοψηφία των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν.

• Δημιουργεί δύο κατηγορίες Ελλήνων πολιτών.

• Ατομα που ενδιαφέρονταν να ψηφίσουν, τώα τους εμποδίζει να το κάνουν.

• Δεν προβλέπει την επιστολική ψήφο, υποχρεώνοντας τους ομογενείς να ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις στις χώρες που ζουν για να ψηφίσουν σε προξενεία, πρεσβείες ή αλλού.

• Δημιουργεί παράλογες καταστάσεις –αφενός υποχρεώνει και εμπιστεύεται ένα Ελληνόπουλο του εξωτερικού να υπηρετήσει στρατιώτης και να προστατεύει την πατρίδα και από την άλλη του αρνείται το δικαίωμα να ψηφίσει, επειδή δεν έχει παραμείνει δύο χρόνια συνεχόμενα στην Ελλάδα.

Oι ηγέτες μας θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με την πρέπουσα σοβαρότητα το θέμα της ψήφου των ομογενών και να συζητήσουν εποικοδομητικά μαζί τους τις ανησυχίες τους για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού.

To δημοκρατικό δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους είναι ένα σημαντικό ζήτημα, που δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση. Αν πραγματικά η Ελλάδα θέλει τους απόδημους κοντά της, θα πρέπει να εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους και στις εκλογικές διαδικασίες, προσφέροντάς τους τα δικαιώματα που προβλέπει για όλους τους Ελληνες το ελληνικό Σύνταγμα.

Οι απόδημοι Ελληνες βρίσκονταν πάντα στο πλευρό της πατρίδας μας, συμμετέχοντας στους εθνικούς αγώνες και ενισχύοντας με κάθε τρόπο τις οικονομικές και άλλες πρωτοβουλίες. Η επέτειος των 200 ετών από την έναρξης της ελληνικής Επανάστασης του 1821 αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να αναγνωριστεί η προσφορά των αποδήμων και αφετηρία για την ένωση του Ελληνισμού της Διασποράς.

* πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, διευθύνων εταίρος της δικηγορικής εταιρείας «Moray & Agnew Melbourne», πρόεδρος του Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Ελλάς Μελβούρνης

 

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου