Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 27 Σεπ 2011

Πραγματοποιήθηκε στο Μέτσοβο το 6ο Διεπιστημονικό Διαπανεπιστημιακό Συνέδριο του ΕΜΠ και του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας με θέμα: «Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ». Στις 18 Σεπτεμβρίου 2010 παρουσιάστηκε η εισήγηση: «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ». Εισηγητές οι μηχανικοί Θεουλάκης, Μαντάς, Μυστριώτη.

 

Περίληψη εισήγησης:

Η ορεινή Κορινθία, όπως και οι υπόλοιπες ορεινές περιοχές στην Ελλάδα, χαρακτηρίζεται από πλούσιο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον καθώς και από παραδοσιακούς οικισμούς που προσθέτουν στην αισθητική του τοπίου. Στην εργασία, αφού γίνει αναφορά πάνω στο φαινόμενο του τουρισμού και την σημασία του, διερευνώνται οι προοπτικές στην ορεινή Κορινθία για ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Στόχος είναι να συνδυάζεται η προστασία του περιβάλλοντος με την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Στη συνέχεια, η ομάδα μελέτης επέλεξε τον τουρισμό περιπέτειας ως την πλέον κατάλληλη μορφή εναλλακτικού τουρισμού για την ορεινή Κορινθία και διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις εφαρμογής. Στη διαδικασία της έρευνας έγινε ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται για μια θεωρητική προσέγγιση τουριστικής ανάπτυξης, αλλά περισσότερο για μια έμπρακτη εναλλακτική λύση έναντι στον μαζικό τουρισμό.

 

Ακολούθησε η συζήτηση.

Γρηγόρης Κλαδούχος:

Η περιοχή έχει πολλές δυνατότητες. Δεν θα μπορούμε να δεχθούμε μονοσήμαντα κάποιο είδος τουρισμού. Όπως υπάρχουν κοινωνικοί μετασχηματισμοί, υπάρχουν και οι εδαφικοί μετασχηματισμοί. Ένα φυσικό τοπίο έχει γίνει αγροτικό. Στη Στυμφαλία και το Φενεό διαμορφώνεται ένα αγροφυσικό τοπίο και κάθε πρόταση, παρέμβαση πρέπει να σέβεται την τοπική κοινότητα. Υπάρχουν πεζοπορικές διαδρομές στις βόρειες πλευρές της Ζήρειας, σηματοδοτημένες. Έχει ολοκληρωθεί η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη η οποία θέτει κανόνες. Τρεις αντιλήψεις κυριαρχούν για τη Ζήρεια. Η τοπική εξουσία μονοσήμαντα βλέπει την αξιοποίηση του χιονιού, οι οικολόγοι έχουν μια μονόπλευρη περιβαλλοντική χωρίς αντίστοιχη κοινωνική αντίληψη και οι επισκέπτες κλείνονται στα δωμάτια, καταλύματα. Θέλουμε συνολική, ολοκληρωμένη ανάπτυξη.

 

Κ. Κουτσόπουλος (καθηγητής ΕΜΠ, πρόεδρος της συνεδρίασης)

Αυτό ισχύει για όλες τις περιοχές.

 

Εισηγητές:

Χρειάζεται σωστή διαφημιστική καμπάνια. Ο Αθηναίος που έρχεται για το χιόνι δεν μας εξυπηρετεί. Υπάρχει μεγάλος αριθμός αυτών που θέλουν την ορεινή Κορινθία αλλά δεν πρέπει να κλείνονται σε δωμάτια και να ζητούν την πολυτέλεια. Αποφυγή της πολυτέλειας είναι ο εναλλακτικός τουρισμός.

 

Μ. Μπερέτσος (Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακής Πάρνωνα)

Θα μπορούσατε να προσθέσετε για τη συγκεκριμένη περιοχή: να το δέσουμε με κάτι που ανήκει στον κλασσικό τουρισμό είναι όμως και εναλλακτικός. Εξειδικευμένα ο οινοτουρισμός: Αγιωργίτικο κρασί, η περιοχή Νεμέας με τα πιο διάσημα Ελληνικά κρασιά και υπάρχουν πολλά . Δημιουργείται κάτι ολοκληρωμένο. Χάρηκα που στον τουρισμό περιπέτειας δεν περιλαμβάνετε τα enduro και τα αυτοκίνητα. Αυτά είναι βίαιη επέμβαση στη φύση και κάνει το αντίθετο απ' αυτά που θέλουμε.

Κ. Κουτσόπουλος:

Η ορεινή Κορινθία είναι ένας εκπληκτικός και πολύ ελκυστικός προορισμός, έχει πολύπλευρη τουριστική δραστηριότητα και η εισήγηση δίνει πολλές δυνατότητες επέκτασης αυτών των δραστηριοτήτων. Πρέπει όλοι να την επισκεφθείτε.

 

ΥΓ.: Σ' όλη την Ελλάδα μελετούν και προτείνουν τρόπους ανάπτυξης της ορεινής Κορινθίας. Αυτά λείπουν, ιδιαίτερα σήμερα, προεκλογικά, από υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους.

 

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΛΑΔΟΥΧΟΣ

ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ 28.09.2010

 

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου