Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 15 Ιαν 2014
ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ  ΤΣΙΒΛΟΥ
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Άρθρο του Σωτ. Μουτζουρέλη στις 10-09-2001 για την «Σ».

Το νερό είναι η ζωή σε κίνηση. Ζωντανεύει και δεν κρατιέται όταν πάρει κίνηση. Κι άλλοτε πλημμυρίζει και καταστρέφει και άλλοτε πάλι δροσίζει τη αρδεύει.

Ο άνθρωπος, όπως και κάθε μορφή ζωής ήμερη είτε άγρια, αναζητά διεκδικεί, πολεμά για να έχει τη συντροφιά του. Κάποτε τα άγρια νερά ημερεύουν, μαλακώνουν, δέχονται το φράγμα και προσωρινά υποταγμένα πειθαρχούν σε κανάλι και, η ροή του γίνεται κίνηση, αειφόρος ενέργεια έργο κοινωφελές και χρήσιμο. Αφρισμένο και εκτονωμένο μετά την εκπλήρωση του «χρέους» προς τη φτερωτή, ακολουθεί τον χωρίς επιστροφή δρόμο προς τη θάλασσα.

Η ταυτότητα του έργου

ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΟ ΕΡΓΟ: 2,8 ΜW. Προσδοκώμενο έργο, : 10.000.000 KWH/έτος.

ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ: Κοινοτική Επιχείρηση Κοινότητας Πλατάνου, Δημοτική Επιχείρηση Δήμου Ακράτας, αυτοδιοικούμενη.

ΠΗΓΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, : Τα νερά του ποταμού Κράθη.

ΣΤΟΧΟΣ - ΣΚΟΠΟΣ : Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με Υδατόπτωση τεχνητή. - Υλοποίηση επένδυσης με την εφαρμογή της μεθόδου «χρηματοδότηση από τρίτους» (THIRDPARTY FINANCING).

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟς ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : 1.5 δισεκατομμύρια δραχμές.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ: 1) - Η Ευρωπαϊκή Ένωση - χωρίς τη διαμεσολάβηση του ελληνικού Δημοσίου - δια του προγράμματος ΤΗΕΡΜΙΕ με αρχική επιδότηση 519.250 ECU το έτος 1992. Αντιστοιχεί το 40% της επιλέξιμης δαπάνης.

2) - Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (Ε.Τ.Επ.) με επιδότηση 1.071.000 ECU περί το έτος 1995.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ, : Το έτος 1996 το στάδιο ανάπτυξης του έργου λήγει «με την επιτυχή έκβαση του διαγωνισμού τεχνικών έργων από την εργοληπτική επιχείρηση ΟΛΥΜΟΣ ΑΤΕ. Χρηματοδοτείται μερικώς από την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος με ποσό 1 δισεκατομμύριο δραχμές. Τα πάγια στοιχεία η δεημιουργούμενη περιουσία, ανήκουν στο ΥΗΣ Τσιβλού, που ανέπυτξε το έργο.»

ΤΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΤΟΥ ΑΝΑΔΟΧΟΥ : Είκοσι έτη εκμετάλλευσης του έργου με δικές του δαπάνες, μείον την απόδοση του 15% του ετήσιου τζίρου στην επιχείρηση της Αυτοδιοίκησης. Από το τέλος του έτους 1999 το υδροηλεκτρικό έργο του ΤΣΙΒΛΟΥ εισέρχεται στο στάδιο παραγωγής του.

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: KOSSLER Αυστρίας. Υπερσύγχρονα μηχανήματα με πλήρη αυτοματισμό. Η λειτουργία της μονάδας είναι δυνατή από οποιοδήποτε γραφείο του εσωτερικού η εξωτερικού που είναι συνδεδεμένο με Ηλεκτρονικό Υπολογιστή.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΦΕΛΗ, : το 15% των εσόδων, ανέρχεται στο ποσό των 30.000.000. δραχμών ετησίως. Καθαρό έσοδο του Δήμου Ακράτας. Επίσης το ελληνικό δημόσιο έχει όφελος πλέον των 100 εκατομμυρίων δραχμών από την εξαγωγή συναλλάγματος για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από άλλες χώρες. περί το τέλος του έτους 2000 έχει αποδώσει 270 εκατομμύρια δραχμές.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ,: Ήπια μορφή ενέργειας. Δεν προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον που σέβεται και συντηρεί. Δε μολύνει το έδαφος, το νερό, τον αέρα. Έργο αξιόλογο πρωτοποριακό κοινωφελές.

ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ, : Ο Διονύσης Π. Χασάπης.

WHO IS WHO.: Γεννήθηκε στον Πλάτανο. Έφηβος και μέλος πολυμελούς οικογένειας, μεταναστεύει στην Αυστραλία, όπου ευδοκιμεί επαγγελματικά. Ώριμος πλέον επιστρέφει στη γενέτειρά του. Επί σειρά ετών διετέλεσε Πρόεδρος της κοινότητας Πλατάνου και με τη συνένωση των κοινοτήτων, αντδήμαρχος του Δημου Ακράτας. Παντρεύτηκε και απέκτησε δύο παιδιά. Αφιέρωσε μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς του με ζήλο και πείσμα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πολλά σημεία προόδου και εκσυγχρονισμού της γενέτειρας του οφείλονται σ’ αυτόν. Και, όπως πάντα, δεν έλειψαν αντιθέσεις, αντιπαλότητες και τα σημεία τριβής.

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου