Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 07 Ιούλ 2013
					Άνω Ποταμιά 				    Στη γιορτή του Αϊ – Γιάννη
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Με λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη γιορτάσαμε τον Άγιο. Πλήθος προσκυνητών, λόγω του τριημέρου της αργίας, ανέβηκε στην Άνω Ποταμιά.

Το πρωί τελέσθηκε πανηγυρική θεία Λειτουργία με συλλειτουργούς τον Αρχιερατικό Επίτροπο Ακράτας και ιερέα της ενορίας Ζωοδόχου Πηγής Παραλίας Πλατάνου και τον αιδεσιμότατο ιερέα της ενορίας Αγίου Ανδρέα Πλατάνου.

Έγινε αρτοκλασία και ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας του Αγίου (στιγμιότυπο) στον περίβολο του ναού.

Ο αειθαλής ιεροψάλτης μας Ηλίας Μακρής ήταν, όπως κάθε χρόνο κρίκος που συνδέει το παρελθόν με το σήμερα. Επί δεκαετίες παραμένει ο συντονιστής του τώρα με το χθες, πάντα από τη διακεκριμένη θέση του δεξιού ιεροψάλτη. Αφού ο συνδυασμός, με τους μελωδικούς ιεροψάλτες του αριστερού αναλογίου: Χαράλαμπο Σπυρόπουλο και Χρήστο Θεοδωρακόπουλο, βρίσκεται σε αρμονική και αδιατάραχτη συνεργασία.

Όλοι τους άξιοι συνεχιστές των προκατόχων τους. Ενώ ο αιδ/τατος της ενορίας μας Σπύρος Σιαφλάς, με απλό, σύντομο και συγκροτημένο λόγο, αναφέρθηκε στο Γενέσιο του Προδρόμου και την διαχρονική επίδραση του Αγίου Πνεύματος στην εδραίωση του Χριστιανισμού.

Είναι ο ιερωμένος μας που πρώτος και με συνεχείς πρωτοβουλίες άνοιξε το δρόμο με δραστηριότητες και πράξεις. Αποστρέφεται τους κενούς λόγους και υποσχέσεις. Δεν είναι αγκιστρωμένος στο παρελθόν. Περισσότερα για τα έργα του θα διαβάσει ο ενδιαφερόμενος στα κείμενα που περιέχονται στο βιβλίο μου, το οποίο θα παρουσιάσουμε στις 28 Ιουλίου 2013, ημέρα Κυριακή και ώρα 8 μ.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου Πλατάνου ο «ΠΗΓΑΣΟΣ».

Ο παπάς μας, επίσης, διαπνεόμενος από ένα εμμονικό πάθος για την αναβίωση των πανηγυριών της Ποταμιάς πρόλαβε- πριν σκοτεινιάσει ο ορίζοντας από την κρίση- να ανακαινίσει και να απαπαλαιώσει τις εκκλησίες και τα ερημοκκλήσια. Είναι λειτουργός του Υψίστου, αλλά και παράδειγμα «εργάτη» προς μίμηση.

Η κρίση, ωστόσο, έφερε την επιστροφή στην παράδοση. Φέτος το πανηγύρι μας θύμιζε λίγο από τα παλιά…καλά (!) χρόνια. Γιατί τα προηγούμενα της πλασματικής ευμάρειας και του επίπλαστου πλουτισμού είχε καθιερωθεί να παρέχεται δωρεάν γεύμα στους πανηγυριώτες. Τραπέζι πλούσιο, με την συμπαράσταση των γνωστών συγχωριανών μας χορηγών και με βασικό οργανωτή το εκκλησιαστικό Συμβούλιο.

Αλλά τώρα με την αναγκαστική λιτότητα λίγοι προσκυνητές απόλαυσαν τα καλομαγειρεμένα φαγητά από την εξαιρετική μαγείρισσα και ενοικιάστρια του Τουριστικού Περιπτέρου Βάσω Κυριακοπούλου.

Ας ελπίσουμε ότι σύντομα το καράβι της οικονομίας, θα παρακάμψει την περίπλευση- κάβο- Μαλιάς- και δεν θα συντριβεί στα βράχια των…πολυεθνικών συμφερόντων! Έτσι ώστε η αναβίωση του πρόσφατου παρελθόντος να μην μείνει μόνο νοσταλγική ανάμνηση.

 

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου