Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 13 Μάρ 2013
Η ΒΡΥΣΗ ΤΟΥ «ΚΑΒΡΥΑ»
Κλίκ για μεγέθυνση
Η ΒΡΥΣΗ ΤΟΥ «ΚΑΒΡΥΑ»

 

 

Βρίσκεται στο ανατολικό έμπα του Πλατάνου, τριακόσια περίπου μέτρα από τα τελευταία σπίτια. Πλάι στον ασφαλτόδρομο που οδηγεί στο ξωκκλήσι του Αϊ-Γιώργη και μπαίνει από τις «Βενζίνες» στην Ν.Ε. οδό Αθηνών-Πατρών.

Δεν θυμάμαι πότε έγινε η βρύση. Οι παλαιότεροι έλεγαν ότι υπήρχε στην ίδια θέση πριν από τη 10ετία του ’20.

Προ διετίας έγινε ανάπλαση του χώρου και της βρύσης. Την πρωτοβουλία ανέλαβε ο Σύλλογος Εθελοντών Πυροσβεστών Πλατάνου « Ο ΠΗΓΑΣΟΣ» με πρόεδρο τον Βασίλη Ζαφειρόπουλο (4ος στη φωτογραφία από αριστερά), τον αντιπρόεδρο Χαράλαμπο Νάσκο (3ος στη φωτογραφία, από αριστερά), τον εκπ/τικό και συγγραφέα Σωτήρη Μουτζουρέλη (1ος), τον Γιώργο Νικολόπουλο (αειθαλή και επίμονο καλ/γητή-ασχολούμενο με τα κοινά από νεαρός (2ος) και τον Πάνο Θεοδώρου (αξ/κό του Π.Ν. ε.α.) (5ος). Καθιστός είναι ο ειδικός για πετρόχτιστα, Δημήτρης από την γειτονική Αλβανία, που έχτισε και τη βρύση.

Το σχέδιο εκπονήθηκε από την μηχανικό Μαίρη Κανακλιώτη-Χασάπη και προσφέρθηκε, δωρεά στο χωριό.

Όλα αυτά έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη του Τ.Σ. και την συμπαράσταση των συμπολιτών μας.

Δεν τα γράφω αυτά για να διαφημίσω τους πρωτεργάτες και το έργο τους. Αλλού είναι το «ψητό»…

Θα μου επιτραπεί να παρομοιάσω τη νέα βρύση (φωτογρ.) με ανθοδοχείο, ανάμενα στο πλούσιο φυσικό σαλόνι της ρεματιάς του «Καβρυά».

Τα λέω αυτά, γιατί στα 100 μ. πιο κάτω και δεξιά, τον παιχνιδότοπο τον μετέτρεψαν σε σκουπιδότοπο! Κατέστρεψαν την ομορφιά του τοπίου και έθεσαν σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων.

Ρώτησα, ποιος διευκολύνει την απάνθρωπη αυτή συμπεριφορά; Σαφή απάντηση δεν πήρα. «Πού να ξέρω, μήπως τον βλέπεις; Αυτές οι δουλειές γίνονται τη νύχτα».

Κρίμα! Γιατί οι συμπολίτες μας που πρωτοστάτησαν για να στηθεί το έργο κινήθηκαν πολιτισμένα. Αλλά, περιφρονούνται από αδιάφορους και κακότροπους. Δεν φρόντισαν να γίνει το έργο και δεν το έπραξαν για να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Επιδίωξαν να διατηρηθεί στην ίδια θέση το «νεότερο μνημείο» για τον τόπο μας ανακαινισμένο.

Είναι στολίδι για τον Πλάτανο και χώρος αναψυχής για παραθεριστές, τους επισκέπτες, οι οποίοι έρχονται στο χωριό μας από την άνοιξη και μετά. Δεν λείπουν και οι λάτρεις του χειμωνιάτικου φυσικού περιβάλλοντος της Ανατολικής Αιγιάλειας.

Τα κίνητρα των συντελεστών του «καλλιτεχνήματος» περιέχουν υγιείς πεποιθήσεις και συμπεριφορές αξιών. Είναι η αντίληψη για τον συνάνθρωπο και την ανάπτυξη. Είναι πράξεις αγάπης για τον τόπο και τους χωριανούς. Αλλά καταδεικνύουν και εύτροπα την ένταση και το ύψος της φυσιολατρίας. Αποτελεί και αρραγές θεμέλιο του φυσιολατρικού τους στοχασμού.

Αυτό το έργο ανυψώνει σε επίπεδα πνευματικά τους συντελεστές του. Καθώς η αγάπη τους αυτή για δημιουργία, που μεταβολίστηκε σε πράξη, διδάσκει τους νεότερους να αγαπήσουν τη φύση και να υπολογίσουν την μυστική πρώτη αξία της και τη ζωή.

Ας θυμηθούμε χωριανοί ότι, πέρυσι κιόλας, με χρηματική βοήθεια του πατριώτη μας-χορηγού, Αλέκου Χαρ. Σιαφλά, (δίνει το παρόν για κάθε κοινωφελές έργο), του αντιπροέδρου του Συλλόγου Π.Ε. Π. Πλατάνου Χαράλαμπου Νάσκου και του Δ.Σ. του Συλλόγου, έσπευσαν να απαλλάξουν το χώρο από τα ξένα υλικά, που συσσωρεύτηκαν από την θεομηνία. Δαπανήθηκαν 2.500 ευρώ.

Λύση υπάρχει για να απαλλαγεί η περιοχή από τον σκουπιδότοπο. Και είναι βέβαιον ότι η πρόεδρος κ. Μπέτυ Χασάπη προσπαθεί .Βλέπετε, όμως, ότι οι προσπάθειές της σκοντάφτουν στην αμετακίνητη άρνηση της Κεντρικής Διοίκησης, η οποία γνωρίζει το πρόβλημα. Και μολονότι συμμετέχει στα πανηγύρια και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις των Δ.Δ, κλείνει τα αυτιά της για τα φλέγοντα αιτήματα των κατοίκων της περιφέρειας, επαναλαμβάνοντας στερεοτύπως την έλλειψη πιστώσεων.

Είναι παράλογο και υποκριτικό να επιτρέπουμε στους απερίσκεπτους και αδιάφορους να υποσκάπτουν την υγεία μας, να σκοτεινιάζουν την θαυμάσια εικόνα της βρύσης του «ΚΑΒΡΥΑ» και μεις να προσποιούμαστε ά γ ν ο ι α. Ίσως και αδιαφορία!

Η δε Κεντρική Διοίκηση του Δήμου Αιγιαλείας να επιλέγει την κώφευση και την ηχηρή αμέλεια!...

 

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου