Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 09 Δεκ 2011
Κώστα Φερέκος 		Ένας ήρεμος, αλλά παρεξηγημένος αντιστασιακός
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Οι καταδότες, στην Κατοχή, έδιναν και ‘παιρναν. Όπως σε κάθε εμπόλεμη κατάσταση και κοινωνικοπολιτική αναμπουμπούλα. Δεν λείπει αυτή η…λαμπρή μερίδα των συνανθρώπων μας!.

Όλοι γνωρίζουμε ότι σε τέτοιες κρίσιμες εποχές, χωρίς εξαίρεση, συμβαίνουν πράγματα πρωτόγνωρα και πρωτάκουστα. Και αυτά αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και κυρίως στις πρώτες φάσεις της.

Μέσα σ’αυτόν τον κύκλο των ανώμαλων καταστάσεων, ξεφυτρώνουν αυτά τα φιντάνια και ποτίζουν το δέντρο του κακού. Μάλιστα, αυτό γίνεται, συνήθως, σε βάρος των καλοπροαίρετων συνανθρώπων μας!

Και στην περίοδο εκείνη (’41-’44), έκαναν, σε κάθε περίπτωση, μεγαλύτερη ζημιά, από τον εξοπλισμό που μας έστειλαν οι Τσώρτσιλ και Βαν Φλιτ.

Ό,τι ταυτιζόταν με τις προσωπικές τους επιδιώξεις, το συμφέρον και την προβολή τους, το θεωρούσαν ανώτερο και από το κοινό συμφέρον.

Πιάνονταν, συνήθως, από τις ευκαιριακές καταστάσεις και πίστευαν, δήθεν, ότι βοηθούν την πατρίδα. Αλλά, μάλλον, έτρεφαν την ματαιοδοξία τους.

Εκείνους, λοιπόν, τους δύσκολους καιρούς (Κατοχή-εμφύλιος), οι μυστικές υπηρεσίες και η συγκρότηση της Ασφάλειας, δημιούργησαν ένα υπερφοβικό κλίμα. Τέτοιο, που κάλυπτε τον φαύλο κύκλο που στέγαζε τους πραγματικούς πράκτορες της συμμαχικής αποστολής.

Είναι γνωστό, ότι ο φονικότερος στην ιστορία της ανθρωπότητας, είναι ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος. Ενδεικτικά αναφέρω, ότι υπήρξαν 40 εκατομμύρια νεκροί, συν 20 εκατομμύρια ένστολοι, ίσον 60 εκατομ.!! Συν τα θύματα των καταδοτών!

* * *

Ο συγχωριανός μας Κώστας Φερέκος (φωτο), έτυχε να γνωρίζει καλά αγγλικά. Το πνευματικό αυτό εφόδιο, για κείνη την περίοδο, του έκανε μεγάλο κακό, ανεπανόρθωτο!

Θεωρήθηκε «ιντελιτζενσερβίτης». Έτσι έλεγαν, θυμόταν ο αείμνηστος Αντώνης Κοττάς, τους συνεργάτες των μυστικών υπηρεσιών.

Ο Κώστας, λυγερόκορμο, ευπαρουσίαστο παλικάρι και μορφωμένο, ήταν ο μόνος με γνώσεις λογιστικής. Προσπάθησε και με επιτυχία πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στον αγώνα κατά του κατακτητή.

Ομολογουμένως, θετικές. Υπηρετούσε στον ΑΣΟ Αιγίου και παράλληλα, ήταν Πρόεδρος στην κοινότητα Παραλίας Πλατάνου.

Η κοινωνική του προβολή και η αντιζηλία (από ορισμένους συγχωριανούς), ίσως και το μίσος, έγραψαν ιστορία. Διέβαλαν το ήθος του και τον αντιστασιακό του αγώνα.

Τα εγωιστικά κύματα των αντιπάλων, ξέσπασαν πάνω στον μακαρίτη Κώστα Φερέκο. Κηλίδωσαν το όνομά του και χάσαμε έναν αξιόλογο πατριώτη.

Ίσως, οι ερωτικές αντιπαλότητες, δημιούργησαν χείμαρρο μίσους, που ξέσπασε στο πρόσωπό του και έγραψαν μια σκοτεινή υπόθεση για τη ζωή του.

Από τις πρώτες στιγμές του αντιστασιακού αγώνα, που ο σμήναρχος Μίχος συγκρότησε το πρώτο τμήμα στην Αράχωβα Αιγίου, από 60 άνδρες και αργότερα, με έδρα του αρχηγείου τα Νάσια Καλαβρύτων, ο Κώστας κλήθηκε να προσφέρει τις υπηρεσίες του, εναντίον του Κατακτητή.

Δεν συμμετείχε, όμως, στα όργανα αντίστασης των χωριών μας. Ωστόσο, τον συμβουλεύονταν οι υπεύθυνοι για τα κρίσιμα θέματα. Προσπαθούσε και ενίοτε, το πετύχαινε, λόγω θέσεως, να βοηθήσει τον αγώνα και τους συμπατριώτες με ανιδιοτέλεια.

Ο γερό-Μίχος, του ανέθεσε ειδική αποστολή! Να είναι σύνδεσμος μεταξύ αγγλικής αποστολής και του Αρχηγείου του βουνού. Αποστολή ευπρόσβλητη από τα βέλη των κακόβουλων και αντίζηλων καιροσκόπων.

Όπως είναι γνωστό σε όλους, ομάδα Άγγλων σαμποτέρ, είχε κατασκηνώσει στον «Ξερόκαμπο» του Χελμού, στη Περιοχή «Ποτισώνα», κοντά στο χιονοδρομικό.

Αποστολή της ήταν, πριν από την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στην Νορμανδία (06-06-1944), να ανατινάξει το βράχο στην «Κακιά Σκάλα», στη θέση Πούντα Πλατάνου (02/05/’44). Στόχος, να διακοπεί η συγκοινωνία τρένου και αυτοκινήτου, να επιβραδύνει την αναχώρηση των Γερμανών από την χώρα μας και να αποδυναμώσει την ισχύ τους.

Με πλήρη μυστικότητα, ο Κώστας, συνεννοείτο και συνεργαζόταν με τους Άγγλους σαμποτέρ, μέχρις ότου επετεύχθη, με απόλυτη μυστικότητα, η αποστολή τους (σαμποτάζ).

Επειδή, όμως, κυκλοφόρησε ότι οι Άγγλοι, πλήρωναν τον Κώστα με λίρες χρυσές και αυτός δεν τις πρόσφερε στον αγώνα, δημιουργήθηκε ολόκληρος κύκλος συζητήσεων, μεταξύ των υπευθύνων οργάνων του Αρχηγείου του βουνού. Πάντα, βέβαια, έχοντας τις πληροφορίες από τους καλοθελητές της τοπικής οργάνωσης του χωριού μας.

Η σχέση του με τα κεντρικά όργανα της Αντίστασης, αποδυναμώθηκε, από τη στιγμή που πληροφορήθηκαν, ότι ο Κώστας δούλευε μόνο υπέρ των Άγγλων, με σοβαρή χρηματική αμοιβή! Ήταν, δηλαδή: «πληρωμένος πράκτορας» των Άγγλων!

Η πληροφορία που είχε η κεντρική διοίκηση του αγώνα, ήταν υπερτονισμένη και μάλλον ανακριβής. Γιατί ο Κώστας, ούτε πλούσιος έγινε, ούτε πλούτη άφησε. Αυτά συνηθέστατα κραυγάζουν και διαλαλούν την «καταγωγή τους».

Εντούτοις, η αντιπαλότητα και ο φθόνος, συντέλεσαν στην απώλεια ενός αθώου παλικαριού. Δόθηκε η ευκαιρία στους αντίζηλους και κακόβουλους, να συνεχίσουν το έργο της διαβολής! Θα το δούμε στη συνέχεια.

* * *

Εδώ, είναι ανάγκη, να αναφερθώ στο όνομα «Νταβέλης», που υπήρξε αρχικός συντελεστής της εξαφάνισης του Κώστα, κατά περίεργο και μυστηριώδη τρόπο, μέχρι τώρα τουλάχιστον.

Και λέω εξαφάνιση, γιατί δεν υπάρχει καμιά επίσημη μαρτυρία, για το ανεξερεύνητο ανοσιούργημα. Εικασίες, μόνο και φανταστικά σενάρια κυκλοφόρησαν, χωρίς σοβαρές πειστικές αποδείξεις. Ακούστηκαν εκείνα, που συνήθως λέγονται: «όπως άκουσα, όπως έμαθα». Χωρίς καμιά αποδεικτική μαρτυρία. Σκοπός μου δεν είναι να υπενθυμίσω τις οδυνηρές εμπειρίες. Αλλά να ρίξω περισσότερο φως στα πραγματικά περιστατικά της απώλειας του Κώστα.

Ένα είδος τελέσεως μνημοσύνου στην μνήμη του αδικοχαμένου, αθόρυβου αγωνιστή Κώστα. (Συνέχεια στο 2ο μέρος).

 

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου