Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 27 Σεπ 2011
Aντάμωμα στην Άνω Ποταμιά  - 10 Αυγούστου 2011 18:53
Κλίκ για μεγέθυνση

Τα θρησκευτικά στηρίγματα για τους Πλατανιώτες ήσαν και είναι οι τέσσερις εκκλησιές της Α. Ποταμιάς: Ο Αϊ-Γιάννης (24/6- Γενέσιον), 20/7 Ο Προφήτης Ηλίας, Ο Άγιος Παντελεήμονας 27/7 και ο Άγιος Τρύφωνας 1 Φεβρουαρίου.

Η πρόσβαση μεσ'το καταχείμωνο, για την εορτή του τελευταίου Αγίου δεν ήταν δυνατή και εορταζόταν την Κυριακή μετά τον Προφήτη Ηλία. Γίνονταν τρία πανηγύρια με δυο και τρεις ζυγιές όργανα. Πέρασαν πολλά χρόνια και από τότε οι γιορτές στο βουνό ατόνισαν. Το ενδιαφέρον συγκεντρώθηκε στις παραλίες! Όπου ο συνωστισμός οδήγησε στα σημερινά αποτελέσματα. Στίβουμε τα βουνά για να ξεδιψάσουμε τον ψευτοπλουτισμό.

Ευτυχώς, ο αιδεσιμολογιότατος ιερέας της ενορίας μας κ. Σπύρος Σιαφλάς, από την αναλήψεως των καθηκόντων του στο χωριό μας, ανακαίνισε επιτυχώς τις εκκλησίες στην Άνω Ποταμιά. Θα έλεγα τις αναπαλαίωσε, δίνοντάς τους και στοιχεία της σύγχρονης ναοδομίας. Έτσι, αναβαθμισμένες, δείχνουν εικόνα νεόδμητων ναών, φωτεινοί φάροι, λαμπρά στολίδια του βουνού!

Οι προσπάθειες του παπά μας, ξαναζωντάνεψαν τη νοσταλγία των καταξιωμένων ξωμάχων μας. Σήμερα καμαρώνουν για τις εκκλησιές τους και χαίρονται το αντάμωμα στη βουνίσια φύση! Και ακόμα περισσότερο υπερηφανεύονται, διακριτικά, όσοι βοήθησαν τις προσπάθειες του παπά.

Ξέρω ανθρώπους που, φθάνοντας στα πόδια των Αγίων του βουνού, ξανανιώνουν. Ένας απ'αυτούς είναι και ο υπογράφων.

Θυμάμαι ότι, στου Αϊτρύφωνα το ύψωμα, (δραγάτης) και στο διάσελο κλειδί, γλίτωσα από τις σφαίρες των Γερμανών!

«Γερόλυκοι» ξωμάχοι-καλλιεργητές εξακολουθούν πεισματικά να σκάβουν τα ευλογημένα χώματα, απολαμβάνοντας το χελμικό τοπίο! Με συντροφιά τα καντηλέρια των ναών και το μουρμουρητό των κρυστάλλινων

νερών που κυλάνε ήρεμα στις πολύκλαδες λαγκαδιές του. Σίγουροι και ακλόνητοι κάτω από την προστατευτική ασπίδα των εκκλησιών της Άνω Ποταμιάς!

 

Το Σάββατο, λοιπόν, 23 Ιουλίου, ο παπα-Σπύρος, με το συλλειτουργό του ιερέα της ενορίας Αγίου Βασιλείου Κάτω Διακοφτού κ. Χρήστο Μιχαλόπουλο, κτύπησαν την καμπάνα.

Ο αεικίνητος ιεροψάλτης κ. Ηλίας Μακρής, συντροφιά με τον πολύπειρο Επίτροπο «Γεροπλάτανο» Γιώργο Νικολόπουλο, βρέθηκαν νωρίς στο πλευρό των ιερωμένων μας (φωτογραφία λειτάνευσης).

Οι προσκυνητές έφθασαν με αγροτικά, 4Χ4 και Ι.Χ. και με κίνδυνο να τα τσακίσουν και να τσακιστούν. Παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία και τη λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Τρύφωνα.

Εκεί ψηλά στις βουνοκορφές «στα παλάτια τ'ουρανού» η επίκαιρη ομιλία, με συγκροτημένο λόγο, του παπα-Σπύρου, στάλαξε βάλσαμο στις καρδιές μας. Εμείς οι ηλικιωμένοι, νοσταλγήσαμε τα παιδικά μας χρόνια και αφουγκραστήκαμε τους παλμούς των αναμνήσεων.

Παρήγορο, ψιθυρίσαμε, είναι ότι ακολουθούν και τα νιάτα, εκδηλώνοντας πραγματική αγάπη για το βουνό.

Αν και το βασικό εμπόδιο είναι η κακοδρομιά, θα έλεγα η κακοδαιμονία των αρχόντων, η προθυμία των νέων μας μένει άσβεστη. Πέρασαν πακτωλοί χρημάτων από τα Ταμεία, πακέτα «Ντελόρ», μεσογειακά προγράμματα, ΕΣΠΑ, Natura 1.2..... Αλλά δεν περίσσεψαν, από την κακοδιαχείριση και τις «λοβιτούρες-βρομιές» των ιθυνόντων, για την ασφαλτόστρωση του δρόμου. Σκοπιμότητες ή αδράνεια; Αυτοί γνωρίζουν! Εκείνοι δηλαδή, που πλούτισαν στις πλάτες του λαού!

* * *

Μετά την παραπάνω αναγκαία παρέκβαση, (είπα το παράπονο δύο χωριών και έθιξα την αναποτελεσματικότητα των αρμοδίων Υπηρεσιών για το δρόμο), ξαναγυρίζω στο τραπέζι της ΑΓΑΠΗΣ, που απολαύσαμε διακόσιοι περίπου προσκυνητές - πανηγυριώτες.

Καθίσαμε κάτω από τα γιγάντια πλατάνια του Αγιάννη, που απλώνουν προστατευτικά τα μπράτσα τους με τις καταπράσινες φυλλωσιές τους, πάνω από τους ομοτράπεζους.

Κινητήριος μοχλός της οργάνωσης του προγράμματος ήταν και φέτος ο Πρόεδρος του Δ.Σ. τοy Συλλόγου «Ο ΠΗΓΑΣΟΣ» κ. Αλέκος Αλεξίου. Είναι λάτρης του φυσικού κάλλους και θαυμαστής των δημιουργημάτων της Θείας Πρόνοιας. Η ιδιαίτερη αγάπη του στρέφεται κυρίως στα πλούσια θέλγητρα του βουνού και του κάμπου. Χαίρεται να προσφέρει και να εξυπηρετεί τους συγχωριανούς του!

Για την επιτυχία της πανηγυρικής εκδήλωσης έδωσε «τα ρέστα του». Στην όλη προσπάθεια συνέβαλε αποτελεσματικά και το μέλος του Εκκλ/κού Συμβουλίου κ. Νίκος Νικολόπουλος.

Με υπευθυνότητα και σοβαρότητα ανέλαβε και φέτος ο κ. Πρόεδρος, να οργανώσει και να συντονίσει το τραπέζι της ΑΓΑΠΗΣ.

Συνεργάστηκε άψογα με την ενοικιάστρια του «Τουριστικού Περιπτέρου» κ. Βάσω Κυριακοπούλου, η οποία προθύμως εξυπηρετεί τους προσκυνητές-πανηγυριώτες. Όπως εξυπηρετεί και τους πελάτες της - επισκέπτες ολοχρονίς, που λειτουργεί το ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ. Με γνήσια και τοπικά προϊόντα (νόστιμα ψητά, πίτες, ψωμί χωριάτικο, κοτόπουλα και άλλα κρέατα), όλα από δικά της «ζωντανά» που τρέφει στον Τσιβλό.

Βασικός, εντούτοις, συντελεστής της επιτυχίας, υπήρξε η κ. Νάσκου Χρυσούλα, κορμός στο Δ.Σ. του Συλλόγου. Στη φωτογραφία κρατάει με τον Πρόεδρο την λαμαρίνα με τα ατομικά γκιούλμπασι. Διακόσια και πλέον κομμάτια προσφέρθηκαν στους πανηγυριώτες!

Όπως και οι άλλες κυρίες και κύριοι της φωτογραφίας, μόχθησαν για την επιτυχία της εκδήλωσης.

Επίσης, τα φαγητά, σαλάτες, τυριά, ψωμί, κρασί (λευκό και ροζέ) άφθονα προσφέρθηκαν δωρεάν από τον Σύλλογο.

Πρέπει, όμως, εδώ να σημειώσω με ιδιαίτερη χαρά, ότι στην όλη προσπάθεια, βοήθησαν και ξενιτεμένοι μας Πλατανιώτες, οι οποίοι, κάθε χρόνο, από έντονη νοσταλγία για το χωριό τους, μας επισκέπτονται και συμβάλλουν θετικά ως «σπόνσορες» στο λαμπρό αντάμωμα του βουνού.

Δεν θα παραλείψω, επίσης, να αναφερθώ στον εκλεκτό και σεμνό πατριώτη μας, (σέβομαι την επιθυμία του να διατηρήσει την ανωνυμία του, τον άνθρωπο με πρόσωπο χωρίς προσωπείο)- γνωστόν άλλωστε σε όλους μας, ο οποίος ενδιαφέρεται και βοηθάει (χορηγός) κάθε προσπάθεια που στοχεύει στο καλό των συγχωριανών και την πρόοδο του τόπου.

Όπως να ευχαριστήσω και όλους τους φίλους Αθηναίους του χωριού μας, που με την παρουσία τους, τίμησαν το πανηγύρι μας και σε κάθε ευκαιρία τιμούν τον τόπο μας και τους Πλατανιώτες.

Παρά τις όποιες δυσκολίες, κενά και παραλείψεις δεν υπήρξαν.

Το γλέντι που ακολούθησε κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα.

Έτσι, χρόνο με τον χρόνο, το «Αντάμωμα στην Άνω Ποταμιά», κερδίζει έδαφος. Και η αγάπη μας όλο και περισσότερο στρέφεται προς την ύπαιθρο. Άλλωστε, το επιβάλλουν, νομίζω και οι καιροί.

Καλή αντάμωση και του χρόνου!

 

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου