Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 27 Σεπ 2011
28η Οκτωβρίου! Ισχυρό ράπισμα στην αλαζονεία!  - 09 Οκτωβρίου 2009 07:18
Κλίκ για μεγέθυνση

Δύο πανίσχυρα κράτη είχαν υποτάξει ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο. Καταδυνάστευσαν τους λαούς μιας ολόκληρης Ηπείρου με την πλέον αποκρουστική μορφή τυραννίας και βαρβαρότητας.

Η περιοχή αυτή του κόσμου, βυθισμένη στην απελπισία, κράτησε το αξέχαστο αυτό πρωινό της 28ης Οκτωβρίου 1940, για μια στιγμή την αναπνοή της. Ενώ ο χρόνος ακινητοποιήθηκε για την καταγραφή της ιστορικής ώρας.

Η Ιταλία, πανίσχυρη Ευρωπαϊκή χώρα, σχεδόν τετραπλάσια σε έκταση, πληθυσμό και δύναμη υλική, με σύνθεση και υφή αυτοκρατορίας, παραβίαζε τα εθνικά μας σύνορα και απαιτούσε την υποταγή μιας μικρής χώρας. Ζητούσε την υποδούλωση του λαού μας, ο οποίος άφωνος και παραλογισμένος, δεν μπορούσε να δώσει λογική ερμηνεία στην πρόκληση και την εξοργιστική αδικία!

Γι' αυτό και ομόθυμα αντιστάθηκε!

Γνώριζε βέβαια εκ προοιμίου ότι δεν έχει την παραμικρή επιτυχία έκβασης, στην επιβληθείσα πολεμική αναμέτρηση.

Ο ιστορικός όμως του μέλλοντος, δεν θα δυσκολευτεί να ερμηνεύσει την ομόθυμη αυτή αντίσταση του Ελληνικού λαού. Τη δικλείδα ασφαλείας θα την αναζητήσει στην ιστορική πνευματική κληρονομιά του.

Πράγμα εύκολο να ζυγίσει τα περιστατικά του καιρού, που γράφτηκε το έπος. Εδώ θα διαπιστώσει ότι συγκρουόταν το δίκαιο με την αδικία!

Θα δει ότι αυτή η πνευματική και ψυχική ευαισθησία του Έλληνα, συσπείρωσε ολόκληρο τον Ελληνικό λαό. Και ότι αυτή η συσπείρωση και η ψυχική ευαισθησία, είναι απότοκος βαθύτατης ψυχικής διεργασίας.

Οι ρίζες ασφαλώς, ανατρέχουν στις απωθημένες πνευματικές καταβολές. Μ' αυτές που αιώνες, διαπαιδαγωγήθηκε ο Έλληνας.

Είχε χρέος ιστορικό να πλήξει την επιχειρούμενη αδικία και την ανήθικη ταπείνωση.

Ολόκληρη λοιπόν, η πατρίδα μας, έγινε ένα απέραντο μέτωπο αντίστασης. Και ομόψυχα ο Ελληνικός λαός ανυποχώρητος απέκρουσε τον εισβολέα! Τον εισβολέα που ανερυθρίαστα προσπάθησε να καταρρακώσει την έννοια της δικαιοσύνης!

Όμως, με τόλμη και απαράμιλλο θάρρος, ο λαός μας λύγισε την βαναυσότητα της ύλης και ταπείνωσε τον υπερφίαλο εγωισμό!

Με συνέπεια, η αλαζονεία αυτή των εισβολέων, να δεχθεί ισχυρό ράπισμα, που αντήχησε σ' ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο.

Ήταν η Νέμεση που ακολούθησε ως συνέπεια και τιμώρησε την αδικία και την αυθαιρεσία. Η Νέμεση που απετέλεσε τον προάγγελο και τον οδηγό για όλους εκείνους που αντιπαρατάσσονταν στις δυνάμεις του σκότους.

Έτσι, δικαιώθηκε και ιστορικά η υπέρτατη θυσία του Έλληνα και οριοθετήθηκε η ιστορική του διαδρομή!

Δεν θα παύσει λοιπόν, να φωτίζει η εθνική μας επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 την μεγαλοσύνη των Ελλήνων. Θα μείνει οριακή και απαράγραπτη επέτειος. Γι' αυτό και η ηρωική αντίσταση και η ευαισθησία των Ελλήνων, κατά της αυθαίρετης - επιθετικής λαίλαπας του αλαζονικού φασισμού, αναδείχθηκαν σε ένα ιδιαίτερα ισχυρό πυλώνα της νεότερης ελληνικής ιστορίας!

Και οι σκιές των νεκρών μας, που συμμετέχουν νοερά στον Πανελλήνιο πανηγυρικό επετειακό εορτασμό, αυτό το μήνυμα σέρνουν μαζί τους. Όσο να ξαναγυρίσουν πάλι γαληνεμένες στους παγετώνες της ανυπαρξίας, που τους οδηγεί το χρέος προς το Έθνος!

 

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου