Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 10 Δεκ 2013
ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 100 ΧΡΟΝΙΑ ( ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ – ΙΣΤΟΡΙΚΑ)
Κλίκ για μεγέθυνση

Α΄ Αυτού Εξοχότητα

Ελευθέριον Βενιζέλον

Πρωθυπουργόν – Αθήνας

 

Μαθητιώσα νεολαία Πλατάνου – Κραθίδος βλέπουσα αναζώντα επί της εποχής υμών τα ένδοξα τρόπαια των προγόνων της στέφει επί τη εθνική αλώσει πολυύμνητου Ηπειρωτικής πρωτευούσης δια δαφνών συλλεχθέντων εκ των τόπων τούτων, πλησίον των οποίων εδόθη το σύνθημα της Επαναστάσεως του 1821, το μέτωπον του Μεγαλουργού Κυβερνήτου, του θέσαντος τον ακρογωνιαίον λίθον, εφ’ ου εθεμελιώθη του Νέου Ελληνισμού το καλλιμάρμαρον μέγαρον.

 

Ο Σχολάρχης

Άγγελος Παπασχινάς

 

Β΄ «Αυτού Βασιλικήν Υψηλότητα Διάδοχον Κωνσταντίνον»

Ιωάννινα

 

Ο εν Πλατάνω σύλλογος «Άγιος Ανδρέας» ενθουσιών επί ταις αλλεπαλλήλοις νίκαις του Ελληνικού στρατού οδηγουμένου υπό του δαφνοστεφούς αυτού αρχιστρατήγου, ενσαρκώσαντος τους προαιώνιους πόθους της φυλής απευθύνει ευλαβώς δι’ εμού Υμετέρα Υψηλότητι επί πτώσει περικαλούς πόλεως Ηπείρου θερμά συγχαρητήρια, ευχόμενος ίνα ο στέφανος, δι’ ου την κεφαλήν περιέλαβεν η νίκη, μηδέποτε μαρανθή, αλλά θάλλη αιωνίως προς πλήρωσιν εθνικών δικαίων.

 

Ο Πρόεδρος

Γ. Θεοδωρακόπουλος - Ιατρός

Γ΄ Αυτού Εξοχότητα Ελευθέριον Βενιζέλον

Πρωθυπουργόν Αθήνας

 

Ο εν Πλατάνω «Κραθίδος» Σύλλογος ο «Άγιος Ανδρέας» ιδών αναζήσαντα επί Κυβερνήσεως Υμών, τα ένδοξα τρόπαια των προγόνων του, στέφει επί τη ελευθερώσει εκατομμυρίων αδελφών υποδούλων, δια φυσικών ανθέων, συλλεχθέντων εκ των τόπων τούτων, πλησίον των οποίων υψώθη η σημαία της επαναστάσεως του 1821, το μέτωπον του μεγαλουργού Κυβερνήτου, και δέεται Υψίστω, υπέρ πλήρους πραγματοποιήσεως εθνικών ονείρων.

 

Ο Πρόεδρος

Γ. Θεοδωρακόπουλος - Ιατρός

 

**************

 

Στα τηλεγραφήματα άλλαξα μόνο τον τονισμό (μονοτονικό). Σήμερα, μετά από 100χρόνια, δύσκολα θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι είναι δυνατόν να μιλάει ο λαός μας και να γράφει και να εκφράζεται με τον ίδιο λόγο και τύπο.

Επίσης ερευνώντας προσεκτικά μία – μία τις λέξεις των τηλεγραφημάτων του σχολάρχη και του γιατρού αντιλαμβάνεται ότι και από τη σημερινή ομιλία μας δεν έχει αλλάξει η ουσία και η δροσιά του περιεχομένου των λημμάτων. Μόνο η μορφή της γραφής και η απλότητα του λόγου που κάνουμε χρήση σήμερα.

Η γλώσσα μας ως ζωντανός οργανισμός διαρκώς μεταμορφώνεται στη διαδρομή του χρόνου. Ετυμολογικά όμως συνδέεται με την αρχαία εκτός από τις δάνειες.

Ο ίδιος ο λαός μας, ως γλωσσοπλάστης, την προσαρμόζει στους μεταβαλλόμενους καιρούς. Κάθε εποχή έχει τα δικά της …

Γι’ αυτό και ο κ. Γιάννης Μαρίνος γράφει, στο «ΒΗΜΑ» της Κυριακής 23/9/2013, άρθρο του αφιερωμένο στην κ. Ρεπούση: «Ο κ. Αριστείδης Κωνσταντινίδης είναι μια σπάνια περίπτωση διανοουμένου που συνεισφέρει στη γλωσσική και κατά προέκταση στην πολιτιστική μας κληρονομιά με έναν μοναδικό τρόπο … Ερασιτεχνικά στην αρχή, συστηματικότερα εν συνεχεία και ως έργο ζωής τελικά συγκέντρωσε και καταμέτρησε 51.807 λήμματα στην αγγλική γλώσσα που προέρχονται κυρίως από την αρχαία ελληνική γλώσσα και έχουν υιοθετηθεί και κυριαρχούν».

Άρα νεκρή γλώσσα θα μπορούσε να την λογαριάσει κάποιος, εάν είχε εξασθενήσει, εάν είχαν ξεραθεί και οι ρίζες της. αλλά τα νεοελληνικά μας βλάστησαν από το ρίζωμα και τον κορμό του ίδιου αρχαίου δέντρου.

Από Εφημερίδα: «Ελληνική Παιδεία για 600 Τούρκους κάθε χρόνο!» « … 600 μαθητές … περνούν κάθε χρόνο από το Συσμανόγλειο Μέγαρο για να μάθουν ελληνικά:»

Μαθαίνουν ελληνικά: «Για να διαβάσουν τον Ερωτόκριτο» από το πρωτότυπο ή για να λύσουν τις νόμιμες διαφορές με τα σπίτια των Ρωμιών στην Πόλη … και αποκτούν όχι μόνο πιστοποιητικό ελληνομάθειας αλλά και γερές γέφυρες με τη χώρα μας και0020τον πολιτισμό της».

Και αλλού ο οικονομολόγος Μπουράκ Κοτσέρ, λέει: «Κατά τη γνώμη μου, η σωστή ερώτηση πρέπει να είναι «γιατί δεν μαθαίνεις ελληνικά;», στη θέση του «γιατί μαθαίνεις ελληνικά;» και συμφωνεί ο μηχανικός Τζοσκούν Ελμάς. «ΤΑ ΝΕΑ» 13/11/2013 σελ. 32-33.

Τελευταία, η Μεγάλη Βρετανία εισήγαγε δια Νόμου τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών και στα Δημοτικά Σχολεία. Θα διδάσκεται, βεβαίως, με τρόπο απλό και εύληπτο μέσα από τα ποιήματα, τα τραγούδια και τα παιχνίδια.

Στην εποχή μας, λοιπόν, που πολύ καταλαβαίνουμε την υλική αξία παρά την πνευματική, μη θέλουμε να καταστρέψουμε και να αφανίσουμε την γλώσσα των φιλοσόφων μας!

Γι’ αυτό και στο ΛΕΞΙΚΟ του, σελ. 13, ο Γ. Μπαμπινιώτης, γράφει για την ελληνική γλώσσα ότι: «Η νέα ελληνική γλώσσα αποτελεί προϊόν αδιάκοπης εξέλιξης 40 και πλέον αιώνων … είναι ένας ζωντανός δυναμικός και εξελισσόμενος οργανισμός …».

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου