Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 31 Οκτ 2014
Η εποποιϊα του ‘40
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Η 28η Οκτωβρίου 1940 ήταν η ώρα της μεγάλης αντιστάσεως. Η ώρα που οι στόχοι της Ελληνικής Διανοήσεως, του Λαϊκου αισθήματος και η πράξη της Πολιτικής Ηγεσίας, ευθυγραμμίσθηκαν στην έκρηξη του Εθνικού Πάθους.

Όταν στις 6 το πρωί οι σειρήνες της Αντιαεροπορικής Άμυνας άρχισαν τον άγριο εκκωφαντικό και σκληρό τους ήχο, οι Έλληνες ένωσαν τις δυνάμεις τους.

Έλιωσαν τις αντιθέσεις τους στο καμίνι του Εθνικού πάθους, στησν έναρξη της μεγάλης εκείνης ώρας.

Τους ένωσαν οι αιώνιες και αναλλοίωτες αξίες του αρχαίου Ελληνικού πνεύματος. Ενώθηκαν σε μια ακατανίκητη ορμή για την πραγμάτωση της ιστορικής του υποχρέωσης: Εργάστηκαν συνειδητά και αντιστάθηκαν στην φασιστική λαίλαπα.

Τα φασιστικά στρατεύματα είχαν εισβάλει πριν από μισή ώρα στην Ελλάδα.

Ο Μουσολίνι ήταν αποφασισμένος να υποτάξει την χώρα μας. Στηριζόταν στις 8 εκατομμύρια λόγχες του στρατού του. Την υπεροπλία του. Υπολόγισε στην δύναμη του σιδήρου και της φωτιάς, που σκορπούσαν τα άψυχα μέσα του πολέμου.

Επιθυμούσε να πετύχει ένα σύντομο τέλος με τον κεραυνοβόλο τρόπο που ξεχύθηκε να καταπιεί τους Έλληνες. Δεν τον συγκράτησαν ηθικοί δισταγμοί. Δεν σκέφτηκε το μέγεθος της ιστορικής ευθύνης του.

Ένα κράτος δηλαδή 40 εκατομμυρίων ψυχών, να κηρύξει τον πόλεμο εναντίον μιας πολύ μικρής χώρας, που είχε μόλις 7 εκατομμύρια κατοίκους.

Είχε πιστέψει στη νέα τάξη, την οποία- μαζί με τον Χίτλερ- θα επέβαλλαν. Και ότι η Ιστορία θα άρχιζε να γράφεται απ’αυτούς τους ίδιους και μόνον. Ούτε για μια στιγμή δε σκέφτηκε το ενδεχόμενο να αποτύχει. Δε σκέφτηκε ότι οι Έλληνες θα αρνηθούν να γίνουν «σκλάβοι» με τη θέλησή τους. Ότι μπορούσαν να έχουν και ψυχή και όνειρα και φαντασία.

Ίσως γιατί πολύ λίγα γνώριζε από την ιστορία τους. Γιατί, είναι φανερό, ότι εάν γνώριζε καλά θα θυμόταν οπωσδήποτε το νόημα της ζωής του ελεύθερου ανθρώπου. Αυτό δηλαδή που είχαν δώσει οι πρόγονοί μας προ δυόμισι χιλιάδων χρόνων στο Μαραθώνα και τις Θερμοπύλες.

Θα θυμόταν ασφαλώς το πώς η ψυχή κυριάρχησε της κτηνώδους ύλης και της βίας. Έτσι, από τότε, έγινε το σύμβολο ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Ίσως γιατί δεν γνώριζε πως οι Έλληνες ενσαρκώνουν την ηθική αντίσταση που εξεγείρεται μπροστά στην αυθαιρεσία του τυράννου, όπως η Αντιγόνη του Σοφοκλή!

Είχε ξεχάσει φαίνεται ότι η δύναμη της θέλησης και η επιθυμία της θυσίας είχαν βρει τον αυθεντικότερο εκφραστή στην ελληνική ψυχή!

Ακόμη δε θυμόταν τον πολεμικό παιάνα των Σαλαμινομάχων, που θεώρησαν τον αγώνα τους «νυν υπέρ πάντων».

Είδε όμως την αλήθεια. Το πρωί εκείνο της 28ης Οκτωβρίου, της άδικης και απρόκλητης επίθεσης της Φασιστικής Ιταλίας κατά της ειρηνόφιλης Ελλάδας.

Άκουσε τότε τη μόνη ιαχή να βγαίνει από τα χείλη όλων των Ελλήνων.

ΟΧΙ! Ήταν η ίδια ιαχή των Σαλαμινομάχων προγόνων μας.

Οι Έλληνες, ομονοούντες, δεν υπολόγισαν την δύναμη του εχθρού.

Όλοι, σαν ένας άνθρωπος πήραν την μοναδική απόφαση. Να αγωνισθούν και να πεθάνουν. Απόφαση που ακούστηκε από τις ψηλές κορυφές της Πίνδου, της Κλεισούρας και της Τρεμπεσίνας. Τις κορυφές δηλαδή που οι άνθρωποι αυτού έκαμαν ως την ψηλότερη απόρθητη κορυφή της ιστορίας της ανθρωπότητας.

Την έκαμαν φάρο του ανθρώπινου πνεύματος του δικαίου. Το γεγονός αυτό υπήρξε και διαδραματίστηκε μόνο στη χώρα, που είχε το θάρρος και την τόλμη να πει το «ΟΧΙ»!

Αυτό τα λέει όλα. Και ίσως δεν είναι ανάγκη να προστεθεί τίποτα περισσότερο. Γιατί είναι πανανθρώπινα γνωστά. Από αυτά παραδειγματίζονται και φωτίζονται οι λαοί. Η μνήμη της θυσίας των Ελλήνων καταυγάζει τους λαούς. Γιατί η ουσία του πολέμου υπήρξε η Ελληνική ψυχή. Και οι μεγάλες δυνάμεις εκφράστηκαν επαινετικά για την τόλμη κα τη θυσία των Ελλήνων. Η Ελλάς – είπε ο FRANKLIN ROOSEVELT- έδωσε το παράδειγμα, όπερ έκαστος εξ ημών δέον να ακολουθήσει μέχρις ότου οι σφετερισταί της ελευθερίας, οπουδήποτε της γης και αν ευρίσκονται, υποστούν την δικαίαν καταδίκη των».

Τα γεγονότα αποτελούν το περίγραμμα και μόνον. Οι Έλληνες πάντα θα βαδίζουν πάνω στα χνάρια εκείνων. Σήμερα μάλιστα μας φωτίζουν με το άσβεστο φως της πατρίδας. Καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις αλυτρωτικές διαθέσεις των γειτόνων μας από τα βόρεια και τις επεκτατικές βλέψεις εκείνων από την Ανατολή!

 

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου