Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 10 Απρ 2014
Αργύρης Παν. Καλλιρώσης Ένας ακούραστος εργάτης του Πολιτισμού
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Πέρασαν 33 χρόνια από τον θάνατό του και τώρα γράφουμε δύο λόγια για «τον σημαντικό αυτό άνθρωπο», όπως ευστόχως σημειώνει στο δημοσίευμά του ο γιος του Παναγιώτης Αργ. Καλλιρώσης, (Πολιτικός Επιστήμονας και πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος στη Δ/νση Αγροτικής Πίστεως).

Με αφορμή το βιογραφικό γιο τον αείμνηστο Αργύρη, θυμάμαι τη δυναμική παρουσία του στο χωριό μας και τις δραστηριότητές του.

Σε κάθε προσπάθεια είχε ως γνώμονα την αναπτυξιακή πορεία του Πλατάνου και το συμφέρον του συνόλου. Ήταν συναινετικός και ενωτικός και στόχευε, με κάθε εύσχημο τρόπο να αποτρέπει όσους ήσαν επιρρεπείς στο διχασμό.

Ανοιχτός και καλόπιστος στο διάλογο, πετύχαινε να οδηγεί στη σύνθεση των απόψεων με ηρεμία, αλλά και με ουσιαστικό λόγο. Είχε την τέχνη ν’ ακούει με υπομονή, γιατί ήξερε πως γίνεται πιο συμπαθής από κείνους που έχουν το λεγόμενο δώρο της ευφράδειας. «Χάνει, έλεγε, όποιος μιλάει ασταμάτητα». Μιλούσε, όταν είχε κάτι συγκεκριμένο και θετικό και εν συντομία, εφαρμόζοντας τα λόγια του Ουίλιαμ Σαίξπηρ: «η συντομία είναι η ψυχή της ευφυΐας και η ευφυΐα είναι βάρος, όταν κανείς μιλάει πολύ». Είχε την πειθώ του λόγου και με σοβαρότητα και ευγένεια άνοιγε το μονοπάτια γιο να παίρνουν σι συνεργάτες του στα Συμβούλια σωστές αποφάσεις. Είχε «το γνώθι σ’ αυτόν» και ήταν αυτόφωτη και διαρκώς βελτιούμενη πνευματική οντότητα με καινοτόμες ιδέες.

Θέλω να τονίσω ιδιαιτέρως ότι ο Καλλιρώσης (όπως και άλλοι ιθύνοντες του χωριού μας) ήταν τίμιος διαχειριστής σε όλα τα κοινοτικά πόστο που υπηρέτησε. Ουδέποτε ακούστηκε κουβέντα σε βάρος του γιο διαπλοκές και ατασθαλίες. Ούτε ακολούθησε ποτέ κοντόφθαλμη ή μικρόψυχη πολιτική για κατάκτηση «καρέκλας» και δεν παρασύρθηκε σε ολισθηρούς δρόμους. Το εγώ του ήταν η λογική, αλλά ταυτόχρονα και η βούληση γιο δράση. Ήξερε ακόμη ότι η ιδιότητα της λογικής είναι να δημιουργεί το είναι και όχι απλώς να το παρατηρεί ή να το αναπαράγει. Δεν χλευάστηκε και δεν κατηγορήθηκε για κατάχρηση εξουσίας.

Για τους λόγους αυτούς δεν είχε ενοχικά σύνδρομα. Η θητεία του στα κοινά άφησε σοβαρή παρακαταθήκη για τους νεότερους Πλαταναίους. Η πρεσβυτική πείρα του και ο συγκροτημένος λόγος του, γοήτευε. Εμπνεόταν και έδινε πνοή στον Πλάτανο. Ήταν το όχημα, που υλοποίησε την συνεταιριστική ιδέα και άλλες επιτυχείς δραστηριότητες, που προέβαλαν το χωριό μας στην Ανατολική Αιγιάλεια. Το ενδιαφέρον του γιο τα κοινά και το εθνικό συμφέρον, ήταν αμείωτο. Ουδέποτε αδράνησε. Αξιώθηκε να ζήσει πολλά χρόνια. Και στα προχωρημένα γεράματα, εξακολουθούσε να μην παρουσιάζει έντονα τα σημάδια των γηρατειών. Και αντί γιο κάμψη της πνευματικής αντοχής, διατηρούσε αξιοσημείωτη διανοητική κατάσταση. Ενώ σ’ αυτές τις ηλικίες, συνήθως, παρουσιάζεται ύφεση. Απεναντίας, είχε σημαντική όξυνση της κριτικής ικανότητας. Μπαίνοντας, μάλιστα, στον κύκλο της ηλικίας των γηρατειών δεν θρηνολογούσε, όπως οι περισσότεροι. Γνώριζε, άλλωστε, πως τα γηρατειά είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής, αν από τη φύση ευνοηθείς να φτάσεις ως εκεί!

Ζήσαμε την ανωτερότητα και την φιλάνθρωπη συμπεριφορά του Αργύρη Καλλιρώση. Συμμεριζόταν και βοηθούσε τους συνανθρώπους του. Άνοιγε την πόρτα του νοικοκυριού του. Ιδιαίτερα στα σκληρά χρόνια της Κατοχής και τα εμφυλιοπολεμικά ήταν χαρακτηριστική η συμπόνια του για τους συμπατριώτες του.

Ο τρόπος συμπεριφοράς, ο ορθολογισμός και η στάση της ζωής του θα θυμίζουν αιώνια τον καλό πατριώτη, τον καλοπροαίρετο άνθρωπο και τον αληθινό εργάτη του Πολιτισμού!

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου