Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 09 Δεκ 2011
ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥΣ - ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΗΣ
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Αξιότιμοι φίλοι και φίλες αναγνώστες, η χώρα μας ήδη έχει εισέλθει σε έναν νέο πολιτικοοικονομικό κύκλο διακυβέρνησης που, κατά την γνώμη μου, θα έχει συνέχεια και προοπτική εφόσον παράλληλα συνδυασθεί με μια ουσιαστική, άμεση, υπεύθυνη και ασυμβίβαστη πολιτική στάση του Ελληνικού Λαού.

Οι μονοκομματικές Κυβερνήσεις μας έδειξαν μέχρι τώρα τα μοναδικά αρνητικά τους αποτελέσματα, τις διογκώσεις των ελλειμμάτων, τις εκτοξεύσεις των χρεών, τα βολέματα των ημετέρων και κομματικών φίλων, τις ανύπαρκτες εξωτερικές πολιτικές απέναντι σε πονηρούς και αδίστακτους γείτονες, τις διαλύσεις των τοπικών Δήμων και Κοινοτήτων με άμεση συνέπεια την ταλαιπωρία δημοτών νέων και ηλικιωμένων, τις μετακινήσεις εφοριών και καταστημάτων του ΙΚΑ κ.λπ.Άραγε θα μας υπενθυμίσουν κάποτε τα θετικά τους μέτρα; Ίσως αναφερθούν βέβαια στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την σύλληψη της φοροδιαφυγής, την αξιοκρατία στον Δημόσιο Τομέα ή τον εξορθολογισμό των ανήθικων σήμερα πολλαπλών επιδομάτων και μισθών σε βαπτισμένα από αυτούς ειδικά κλιμάκια εργαζομένων που εξαιρούνται ενιαίων μισθολογίων και περικοπών.

Ακόμη και λίγο πριν την συγκρότηση της Κυβέρνησης κ. Παπαδήμου με συγκεκριμένο πολιτικοοικονομικό στόχο και ορισμένη χρονική διάρκεια, η προηγούμενη οικονομική ηγεσία προχώρησε σε φορολόγηση των πολιτών μέσω ενεργειακού οργανισμού απειλώντας μάλιστα και με κόψιμο του ρεύματος αν δεν κατεβάλλετο το ειδικό τέλος ακινήτων που επέβαλλε, αναγκαίο κατά την κρίση της.Ποια όμως είναι η Συνταγματική Βάση αυτής της ρύθμισης; Για την επίτευξη οποιουδήποτε οικονομικού στόχου οποιοδήποτε μέτρο και αν ληφθεί βαπτίζεται αυτόματα νόμιμο;

Κατά την γνώμη μου, εφόσον οδηγηθούμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας στο μέλλον και διαρκούσης της κρίσης, μια σειρά μέτρων που θα έπρεπε να μελετηθούν και να αξιολογηθούν είναι τα παρακάτω:

Πλήρης αλλαγή του φορολογικού συστήματος από προοδευτικό σε αναλογικό με σταθερούς συντελεστές φορολόγησης για φυσικά και νομικά πρόσωπα ( επιχειρήσεις ) με εύρος που δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 25 με 30% αντίστοιχα. Μείωση των συντελεστών της έμμεσης φορολόγησης ( ΦΠΑ ) μέχρι το 15% περίπου. Με αυτόν τον τρόπο θα απελευθερωθούν δυνατότητες κατανάλωσης και παραγωγής από νοικοκυριά και επιχειρήσεις αντίστοιχα, θα ενισχυθεί η ευρύτερη αγορά μέσω αύξησης της κατανάλωσης διευρύνοντας στην πορεία, αργά αλλά σταθερά την παραγωγική βάση της χώρας μας.

Φίλοι και φίλες, για να υπάρξει μια δραστική μείωση των Δημοσίων Δαπανών θα πρέπει να ληφθούν σκληρά αλλά δίκαια κατά την άποψή μου μέτρα.

Δημιουργία ενός νέου μισθολογίου για τον στενό και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα με κατώτατο και ανώτατο καταληκτικό μισθό 35ετίας. Σ΄αυτό το μισθολόγιο θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται οι πάντες, μηδενός εξαιρουμένου, με ελαχιστοποίηση υπερωριών και διατήρηση βασικών μετρημένων επιδομάτων όπως οικογενειακού - τέκνων, ανθυγειινό, σπουδών, μακρινών περιοχών ή ευθύνης θέσης. Ειδικό ίσως μισθολόγιο για Βουλευτές, Υπουργούς, Διοικητές Οργανισμών, Συμβούλους, Γενικούς Γραμματείς συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας, το ύψος των αποδοχών των οποίων θα έχει συγκεκριμένη οροφή αλλά κατά πολύ χαμηλότερη από την σημερινή και συνδεδεμένη με τις ανώτερες αποδοχές ενός ανώτατου Δημοσίου Λειτουργού. Η αναγκαία μερικές φορές συνένωση υπηρεσιών μπορεί να οδηγήσει σε καταργήσεις θέσεων και απολύσεις αλλά εδώ θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην προσυνταξιοδοτική περίοδο και στην ενίσχυση των επιδομάτων ανεργίας.

Αγαπητοί αναγνώστες, οποιαδήποτε δαπάνη του Δημοσίου πρέπει να ελέγχεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο συμπεριλαμβανομένης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βέβαια. Παράλληλη επίσης συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αλλά και τον Οργανισμό Διαχείρησης του Δημοσίου Χρέους.

Η καλλιέργεια τέλος καταναλωτικής και φορολογικής συνείδησης θα οδηγήσει σταδιακά σε μείωση μέχρι και εξάλειψη της ανάγκης δανεισμού μέσω κατ΄αρχήν ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια αργή αλλά σταθερή μείωση του Συνολικού Δημόσιου Χρέους μας.

Ίσως σήμερα είναι η Εθνική μας Ώρα να εμπιστευθούμε πολιτικούς σοβαρούς, υπεύθυνους, έμπειρους , τίμιους και εργατικούς σε μια καθολική προσπάθεια συνεργασίας για την έξοδο της Ελλάδας από την πολυμέτωπη σημερινή κρίση χρέους, αξιών, εθνικών στόχων και ήθους πολιτικοκοινωνικού.

 

Με εκτίμηση

Σωτηρόπουλος Σωτήρης

Πολιτικός Επιστήμων - Δημοσιολόγος

 

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου