Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 27 Σεπ 2011
Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - 09 Δεκεμβρίου 2009 06:40
Κλίκ για μεγέθυνση

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ

 

 

Η παγκόσμια αλλά και η ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες περνούν δύσκολες πραγματικά στιγμές αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έγκυρων οικονομικών αναλυτών η γρήγορη και συντονισμένη αντίδραση των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών οδηγεί σε μια ταχύτερη από το αναμενόμενο οικονομική ανάκαμψη. Η ρευστότητα ενισχύθηκε σημαντικά από τις τράπεζες ενώ τα επιτόκια μειώθηκαν σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα. Η Γαλλία και η Γερμανία σημείωσαν ανάπτυξη 0,3%, τα τελευταία αποτελέσματα για Ιαπωνία και ΗΠΑ είναι ενθαρρυντικά και ειδικότερα για την Αμερική μετά τη σταθεροποίηση του τομέα των τραπεζών αρχίζει να τονώνεται και η αγορά κατοικιών. Επίσης η Κίνα και η Βραζιλία σημειώνουν αισθητά βήματα οικονομικής αναζωογόνησης.

Στην Ελλάδα η ανάκαμψη της οικονομίας αναμένεται να υστερήσει της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη λόγω της επιδείνωσης των δημοσιονομικών μεγεθών. Για το 2009 εκτιμάται ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα κυμανθεί στο -0,5% έως -1% ενώ θα είναι περίπου αμετάβλητο το 2010. Η Ελληνική Κυβέρνηση χωρίς να μιλά πριν τις εκλογές για το μέγεθος των φορολογικών συντελεστών προχωρά σήμερα σε αυξήσεις των εμμέσων φόρων σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα κάτι που ως γνωστόν επιβαρύνει περισσότερο τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Παράλληλα θετικά κρίνεται η χορήγηση επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης μέχρι ενός ορισμένου ύψους. Το ΕΤΑΚ καταργείται ενώ επανέρχεται ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας με υψηλότερα αφορολόγητα ποσά καθώς και αναμόρφωση του φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.

Σύμφωνα με στοιχεία που αντλήθηκαν από το ίντερνετ και τον ημερήσιο πολιτικοοικονομικό τύπο θετικά θα μπορούσα να εκτιμήσω τα παρακάτω επιδιωκόμενα να εφαρμοστούν μέτρα: ο έλεγχος της ακρίβειας θα περάσει στα χέρια των καταναλωτών μέσω της λειτουργίας του ηλεκτρονικού παρατηρητηρίου τιμών. Ο καταναλωτής θα μπορεί άμεσα να ελέγχει τις τιμές περισσοτέρων από 600 προϊόντων που έχουν συλλεχθεί από 1200 περίπου σημεία τιμοληψιών λιανικών τιμών. Αναφέρεται ότι το μέτρο αυτό μπορεί να συνδράμει ουσιαστικά στην εκτόνωση της ανόδου των τιμών. Όσον αφορά την αγορά υγρών καυσίμων επιδιώκεται η σύσταση μικτών κλιμακίων με τη συμμετοχή ελεγκτών των Υπουργείων Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Θα ελέγχεται η διακίνηση των υγρών καυσίμων από τα διυλιστήρια μέχρι τον τελικό καταναλωτή σε θέματα τιμολόγησης, ποιότητας και ασφάλειας. Προβλέπεται επίσης η χορήγηση υποτροφιών 4.000 ευρώ περίπου σε παιδιά κατά κύριο επάγγελμα γεωργών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να φοιτούν σε σχολές με αντικείμενο γνωστικό σχετικό με τον γεωργικό, αλιευτικό τομέα ( ΑΕΙ και ΤΕΙ ) ημεδαπής ή αλλοδαπής και να προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Στις αρχές του επόμενου έτους προωθούνται και αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις κυρίως στις λεγόμενες ελαστικές μορφές καθώς και στην προστασία της απασχόλησης. Εκτιμάται ότι θα εφαρμοστεί τετραετές πρόγραμμα πρόσληψης ανέργων ηλικίας μέχρι 30 ετών σε επιχειρήσεις ιδιωτικές οι οποίες κατά την ημέρα έναρξης του προγράμματος απασχολούν έως 50 άτομα, με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος. Η επιδότηση θα είναι περίπου 100% το πρώτο έτος και στο τέταρτο έτος 25%. Επίσης θα καταπολεμηθεί η αδήλωτη, μαύρη εργασία ενώ θα προστατευθούν και οι εργαζόμενοι από τις ομαδικές απολύσεις.

Αξιότιμοι φίλοι και φίλες , αρνητικά θα μπορούσα να κρίνω, κατά την άποψή μου βέβαια την κατάργηση των Υπουργείων Μακεδονίας - Θράκης ως και Ναυτιλίας μια χρονική περίοδο που οι σχέσεις μας με τους γείτονές μας κυρίως Σκοπιανούς και Τούρκους να μην βρίσκονται στο καλύτερο διπλωματικά επίπεδο. Μήπως η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί το Προξενείο της στην Κομοτηνή; Εθνικά μπορούν να σκέπτονται και να ενεργούν μόνο οι γείτονές μας; Το Ελληνικό Έθνος ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι διαχρονικά ενωμένο, ιστορικά δικαιωμένο με τους αγώνες του έχοντας δίπλα του δραστήρια μαχόμενους τους Έλληνες ομογενείς του εξωτερικού. Η ιστορία και ο ελληνικός λαός θα κρίνει τις κυβερνητικές αυτές επιλογές όπως και τις επιλογές απόλυσης χιλιάδων χαμηλόμισθων νέων οι οποίοι μετέχοντας σε προγράμματα απασχόλησης και απόκτησης εμπειρίας, καλύπτοντας για χρόνια πάγιες ανάγκες του δημόσιου τομέα κατά γενική ομολογία, βρέθηκαν στον δρόμο της ανεργίας. Η τακτική του δίνω λίγα και παίρνω μέσω έμμεσης και άμεσης φορολόγησης περισσότερα συνεχίζεται ενώ δεν ανακοινώνονται τελικά οικονομικά αποτελέσματα σύλληψης της φοροδιαφυγής ή της εισφοροδιαφυγής που αποτελούν τις μεγαλύτερες πληγές της χώρας μας και συντελούν άμεσα στην διόγκωση του Δημόσιου Χρέους. Ήδη την στιγμή συγγραφής αυτού του άρθρου ανακοινώθηκε μια ελεγχόμενη περίπτωση φοροδιαφυγής σε μεγάλο επαγγελματικό κλάδο σε υψηλή οικονομικά περιοχή των Αθηνών και δέσμευση για δημοσιοποίηση των ονομάτων των φοροφυγάδων, κάτι που προσωπικά επικροτώ. Η επιδιωκόμενη τέλος, επιβολή έκτακτης εισφοράς στην μικρομεσαία ακίνητη περιουσία μήπως είναι αντισυνταγματική και άδικη όταν ήδη πληρώνεται το τελευταία επιβληθέν από την προηγούμενη κυβέρνηση ΕΤΑΚ;

Αγαπητοί αναγνώστες από αυτή τη στήλη της εφημερίδας θα συνεχίσουμε να κρίνουμε ακατάπαυστα και κατά την δημοκρατική άποψή μας τις πράξεις αλλά και τις παραλείψεις της οποιασδήποτε κυβερνητικής εξουσίας και αντιπολίτευσης. Όσοι κυβέρνησαν την Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια, από όποια θέση και αν άσκησαν εξουσία ΧΡΩΣΤΑΝΕ στον Ελληνικό Λαό τον σημερινό κίνδυνο, αν και ελεγχόμενο, της χρεωκοπίας, το τεράστιο Δημόσιο Χρέος, τα υπέρογκα Ελλείμματα, την υψηλή πραγματική Ανεργία και τις Υπερτιμήσεις εκατοντάδων καταναλωτικών βασικών προϊόντων που εμπορεύονται μονοπωλιακές και ολιγοπωλιακές επιχειρήσεις.

 

Με εκτίμηση

Σωτηρόπουλος Σωτήρης

 

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου