Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 13 Αύγ 2013
Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Αξιότιμοι αναγνώστες, το Σύνταγμα της χώρα μας στο άρθρο 24 αναφέρει ότι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και του πολιτιστικού αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξή του το κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας. Ο νόμος 1650/1986 ορίζει την προστασία του περιβάλλοντος ως απαραίτητη προϋπόθεση ώστε ο άνθρωπος ως άτομο και ως μέλος του κοινωνικού συνόλου, να ζει σε ένα υψηλής ποιότητας περιβάλλον μέσα στο οποίο προστατεύεται η υγεία του και ευνοείται η ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. Ιδιαίτερα, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα της διαχείρισης και εκμετάλλευσης των παρόχθιων ποτάμιων περιοχών από επιχειρηματικές κυρίως παρεμβάσεις που προκαλούν αλλοίωση σοβαρή του φυσικού χώρου αλλά και έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.

Ποταμός είναι μια υδατοσυλλογή με τρεχούμενο νερό, η οποία εκτείνεται κατά μήκος και λόγω της βαρύτητας ρέει προς τα κάτω.Αυτή η υδατοσυλλογή σχηματίζεται από τα νερά της βροχής τα οποία στην αρχή σχηματίζουν ρυάκια και ρεύματα που τελικά ενώνονται μεταξύ τους και δημιουργούν μεγαλύτερα υδάτινα ρεύματα που τελικά καταλήγουν στους ποταμούς.Από το συνολικό νερό της βροχής μόνο ένα μέρος καταλήγει στον ποταμό. Ένα άλλο μέρος εισχωρεί στο έδαφος και στα πετρώματα. Όλα τα υδάτινα ρεύματα που τελικά συγκλίνουν στον ποταμό και βρίσκονται σε μια λεκάνη απορροής αποτελούν το υδρογραφικό δίκτυο της λεκάνης αυτής.Υπάρχουν ποταμοί είτε με συνεχή ροή, είτε με περιοδική ροή, η οποία συνήθως είναι ακανόνιστη. Κατά την πορεία του νερού προς τα ποτάμια μεγάλες ποσότητες ξαναγυρνούν στην ατμόσφαιρα με την εξάτμιση από το έδαφος. O φυσικός αγωγός στον οποίο κινείται ο ποταμός αποτελεί την κοίτη του στην οποία συμπεριλαμβάνεται ο πυθμένας και τα πρανή, οι πλευρές δηλαδή της κοίτης.Η κοίτη στην ουσία είναι το αποτέλεσμα της συνεχούς διαβρωτικής δράσης του νερού καθώς κινείται και ρέει προς τα κάτω. Στις εκβολές του ποταμού δημιουργούνται διάφοροι τύποι υγροτόπων όπως τα υγρολίβαδα, τα έλη, οι μικρές λίμνες και οι λιμνοθάλασσες. Τελικά καλύτερα θα ήταν να μιλάμε για ποτάμιο σύστημα διότι εκτός από την κοίτη, αναπόσπαστο κομμάτι του αποτελούν οι παρόχθιες περιοχές και οι πλημμυρικές επιφάνειες. Η λωρίδα της γης που εφάπτεται στην κοίτη του ποταμού ονομάζεται παρόχθια ζώνη στην οποία αναπτύσσεται η παρόχθια βλάστηση, ένα σημαντικό στοιχείο στη λειτουργικότητα ενός ποταμού.

Κάθε ποτάμι είναι στην ουσία η σύνοψη μιας ολόκληρης κοιλάδας. Δεν διαμορφώνει μόνο τη γη αλλά και τον πολιτισμό αυτής της κοιλάδας. Από τους προϊστορικούς χρόνους ο άνθρωπος αναγνώρισε την αξία των ποταμών και γι' αυτό ανέπτυξε οικισμούς κοντά στις όχθες. Πολιτισμοί σαν της Μεσοποταμίας άνθησαν δίπλα σε ποταμούς. Στην Ελλάδα προϊστορικοί οικισμοί έχουν βρεθεί κατά μήκος του Πηνειού στον Θεσσαλικό κάμπο. Ο ποταμός παρείχε στον άνθρωπο εύκολη πρόσβαση στο νερό αλλά και ευκαιρίες εξασφάλισης της διατροφής του. Επίσης βοηθούσε στην μετακίνηση αγαθών και σε περίπτωση πολέμων ο ποταμός ήταν ένα φυσικό αμυντικό στοιχείο. Μεγάλες αλλά και μικρές πόλεις έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος ποταμών.Ο Τάμεσης στο Λονδίνο, ο Σηκουάνας στο Παρίσι, ο Δούναβης στη Βουδαπέστη, ο Τίβερης στη Ρώμη, ο Νείλος στην Αλεξάνδρεια.

 

Με εκτίμηση

 

Σωτηρόπουλος Σωτήρης

Πολιτικός Επιστήμων - Δημοσιολόγος

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου