Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 10 Αύγ 2012

 

 

Αξιότιμοι φίλοι και φίλες αναγνώστες, η χώρα μας σήμερα με μια νέα Κυβέρνηση συνεργασίας προσπαθεί να κλείσει τις πολιτικές και κοινωνικές πληγές του παρελθόντος και να ορθοποδήσει, ακροβατώντας πολλές φορές πάνω σε λεπτές πολιτικοοικονομικές ισορροπίες. Ευχή όλων των Ελλήνων και Ελληνίδων είναι να πετύχει τους στόχους της και να αποδείξει στους επίδοξους και καχύποπτους σωτήρες της ότι έχει την δύναμη να κάνει την μεγάλη υπέρβαση και να μπει σε μια νέα τροχιά προόδου και ανάπτυξης.

Ένας βασικός τομέας δραστηριοποίησης που συνεχώς προσπαθεί να εξελίσσεται είναι ο εξαγωγικός με σημαντικές μέχρι σήμερα επιτυχίες οι οποίες βέβαια επηρεάζουν θετικά και το Εμπορικό Ισοζύγιό της. Η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα παράγει σε πολλούς τομείς, από τη γεωργία και τη κτηνοτροφία μέχρι τις υπηρεσίες, από τις πρώτες ύλες έως τις υψηλές τεχνολογίες.

Σύμφωνα με στοιχεία που αντλήθηκαν από τον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο η Ελλάδα είναι πρώτη παγκοσμίως στις εξαγωγές ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας. Τρίτη στην παραγωγή ελιάς, ελαιολάδου και κρόκου ενώ είναι πέμπτη στις εξαγωγές σπαραγγιών. Επίσης δέκατη πέμπτη στις εξαγωγές τυροκομικών προϊόντων και στην δεκάδα σε παραγωγή και εξαγωγές βαμβακιού. Περίπου 90 προϊόντα έχουν ελληνική προστατευόμενη ονoμασία προέλευσης όπως η μαστίχα και η φέτα.

Η χώρα μας είναι στις τρεις κορυφαίες θέσεις παγκοσμίως στην παραγωγή αργιλίου - αλουμινίου και σμεκτιτών. Επίσης πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε παραγωγή βωξίτη καθώς και στην παραγωγή νικελίου και μαγνησίτη.

Η δυναμική του τουρισμού και της ναυτιλίας μας είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο ενώ μεγάλες είναι οι προοπτικές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τον ήλιο, τον αέρα και το νερό. Σήμερα είναι ήδη σε εξέλιξη προσπάθειες αξιοποίησης κοιτασμάτων χρυσού, φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων ( πετρελαίου ). Η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και βέβαια σε μια γενικότερη δραστηριοποίηση στον ζωτικό χώρο της υφαλοκρηπίδας.

Αγαπητοί αναγνώστες, πιστεύω πως στις σημερινές μέρες της πολιτικοοικονομικής και κοινωνικής αβεβαιότητας το χρήμα και η ρευστότητα γενικά εξακολουθούν να είναι ο σύνδεσμος του παρόντος με το μέλλον. Όπως δε συχνά ανέφεραν κινέζοι φιλόσοφοι, το παρελθόν κάθε ανθρώπου και κάθε λαού στην ουσία είναι νεκρό. Μπορεί όμως να χρησιμεύσει στην κατανόηση του παρόντος και την κυριάρχηση του μέλλοντος.

 

Με εκτίμηση

 

Σωτηρόπουλος Σωτήρης

Πολιτικός Επιστήμων - Δημοσιολόγος

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου