Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 13 Ιούλ 2012
ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΑΠΌ ΤΗΝ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ   ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Αξιότιμοι φίλοι και φίλες αναγνώστες, η χώρα μας μετά από 38 χρόνια περίπου διακυβέρνησης από μονοκομματικές κυβερνήσεις πέρασε στον πολιτικό αστερισμό των κυβερνήσεων συνεργασίας.

Η σημερινή τρικομματική κυβέρνηση έχει ένα πολύ δύσκολο πολιτικά και οικονομικά έργο να επιτελέσει ευρισκόμενη κυρίως κάτω από την εμφανή πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( ΕΕ ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ( ΔΝΤ ). Το υπέρογκο δημόσιο χρέος και τα συνεχιζόμενα ελλείμματα αποτελούν μέχρι στιγμής τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια αναπτυξιακού προσανατολισμού. Προσωπικά πιστεύω πως τα πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα έχουν λύση, αρκεί να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, πολιτικό ρεαλισμό και πίστη στην άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή των υφιστάμενων νόμων.

Οι προσδοκίες των Ελλήνων πολιτών σήμερα είναι είναι μεγαλύτερες από κάθε άλλη φορά και εδράζονται στο γεγονός της πίστης τους πως υπάρχουν, παρ' όλες τις εξαιρέσεις, σοβαροί και υπεύθυνοι πολιτικοί ικανοί να οδηγήσουν τη χώρα μακριά από την κρίση, αρκεί να ληφθούν τα κατάλληλα και αναγκαία οικονομικά και κοινωνικά μέτρα.

Αγαπητοί αναγνώστες προσωπικά πιστεύω πως σε περιόδους ύφεσης της οικονομίας το πρώτο που πρέπει να αλλάζει είναι το φορολογικό σύστημα από προοδευτικό σε αναλογικό με σταθερούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Έτσι στην λήξη του οικονομικού έτους θα γνωρίζει ο καθένας τις σταθερές πλέον φορολογικές επιβαρύνεις του δυνάμενος και να υπολογίσει παράλληλα τις καταναλωτικές ή επενδυτικές του δυνατότητες. Η αγορά με χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ θα αρχίσει να ανακάμπτει και σταδιακά θα υπάρξει διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αύξηση των κρατικών εσόδων. Η φορολόγηση στα ακίνητα μπορεί να είναι μια και να ενσωματώνει μέσα της ένα μέρος του φόρου που θα αποδίδεται αυτόματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα οι έλληνες και οι ελληνίδες πρέπει να φορολογούνται σύμφωνα με την φοροδοτική τους ικανότητα. Αυτήν ακριβώς την φοροδοτική ικανότητα είναι υποχρεωμένο να εντοπίσει με σειρά ελεγκτικών μέτρων η Κυβέρνηση και όχι να καταφεύγει στην εύκολη λύση των τεκμηρίων τα οποία φορολογούν άδικα ανέργους, αγρότες, μικροσυνταξιούχους και μικροεισοδηματίες οι οποίοι στο σύνολό τους διαθέτουν το μικρό εισόδημά τους στην καταναλωτική και φαρμακευτική αγορά. Το αφορολόγητο εισόδημα θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 10.000 ευρώ και αυξημένο αναλογικά για τους πολύτεκνους. Τα κοινωνικά επιδόματα να δίνονται στους πραγματικά απόρους, τους αναπήρους και στους μακροχρόνια ανέργους. Προγράμματα όπως το βοήθεια στο σπίτι πρέπει να διατηρηθούν με κάθε τρόπο ενισχύοντας το αίσθημα της προσωπικής ασφάλειας και φροντίδας των εχόντων ανάγκη συμπολιτών μας.

Αγαπητοί αναγνώστες, η μείωση των κρατικών δαπανών που επιχειρείται μέχρι σήμερα θα έπρεπε πιστεύω να ξεκινήσει από τους υψηλά αμειβόμενους πρώτα και στην συνέχεια να επεκταθεί μέχρι το σημείο αντοχής των μισθωτών και συνταξιούχων. Δεν νοείται σε μια δημοκρατική χώρα και κοινωνία να υπάρχει μια τέτοια μεγάλη απόκλιση ανάμεσα σε μισθούς και συντάξεις. Το χρέος αλλά και το δημοσιονομικό έλλειμμα επιβάλουν την άμεση επιβολή κατώτερου και ανώτατου μισθού ή σύνταξης σε ότι αφορά κυρίως τον κρατικό τομέα, τις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση δημόσιες επιχειρήσεις και την τοπική αυτοδιοίκηση. Υπάρχει άμεση ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου μισθολογικού κλιμακίου κυρίως στον στενό και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα με συγκεκριμένα επιδόματα όπως το οικογενειακό, πολυτέκνων, ευθύνης θέσης και ανθυγιεινό. Δώδεκα μήνες δουλειά δώδεκα μισθοί και ανάλογες συντάξεις. Όταν το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας ευρίσκεται σε θετικό πρόσημο τότε μόνο να δίνονται και οι ανάλογες αυξήσεις. Όλες οι υπηρεσίες της Βουλής να υπαχθούν στον ενιαίο δημόσιο φορέα χωρίς ειδικά προνόμια, μισθολογικά ή άλλα. Όλες οι κρατικές υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένων των Υπουργείων πρέπει να διαθέτουν τους απαραίτητους συμβούλους χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση του προϋπολογισμού. Βέβαια καμιά αδικαιολόγητη και παντός είδους υπερωρία όταν υπάρχει νομοθετημένο και συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας. Στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών μείωσης των δαπανών ίσως χρειαστεί η συνένωση υπηρεσιών, κατάργηση οργανισμών ζημιογόνων και μια ουσιαστική μερική ή ολική αποκρατικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων.

Ένα άλλο σημαντικό σκέλος οικονομικής δραστηριοποίησης είναι το καθημερινό κυνήγι της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών εκείνων που ενώ έχουν δυνατότητα να πληρώσουν αδιαφορούν αλλά και η συστηματική ενεργοποίηση των διαδικασιών είσπραξης οφειλόμενων φόρων από τις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες της χώρας.

Επιβάλλεται επίσης η προστασία των καταναλωτών από ολιγοπωλιακές επιχειρήσεις που τείνουν να δραστηριοποιούνται μονοπωλιακά σε βασικούς και ευαίσθητους τομείς της οικονομίας.

Σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους λειτουργίας του Δημοκρατικού μας Πολιτεύματος πιστεύω πως σαν Έλληνες μπορούμε ενωμένοι και ευαισθητοποιημένοι πολιτικά και κοινωνικά να ξεπεράσουμε τις συμπληγάδες των πολλαπλών προβλημάτων και στηριζόμενοι σε σοβαρές και υπεύθυνες κυβερνήσεις συνεργασιών πλέον, να χαράξουμε μια νέα ελπιδοφόρο πορεία προς την πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πνευματική αναγέννηση της ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΑΣ.

 

Με εκτίμηση

 

Σωτηρόπουλος Σωτήρης

Πολιτικός Επιστήμων - Δημοσιολόγος

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου