Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 06 Αύγ 2015

 

 

Αξιότιμοι αναγνώστες, το ελληνικό κράτος ιστορικά είχε, έχει και θα συνεχίσει να έχει εθνική, πολιτική και κοινωνική οντότητα. Οι κάθε είδους δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα αρκεί το ίδιο πνεύμα συνεργασίας να δείχνουν και οι διαπραγματευόμενοι μαζί μας. Κάθε κράτος στην πορεία του χρόνου είναι εξελλισσόμενο και φορέας δικαιωμάτων αλλά και υποχρεώσεων.

Έχει δηλαδή νομική προσωπικότητα. Στην ουσία το κράτος είναι η διαρκής σε νομικό πρόσωπο οργάνωση ενός λαού, μόνιμα εγκατεστημένου σε ορισμένη χώρα, που ασκεί αυτοδύναμη εξουσία.

Τα βασικά του στοιχεία είναι ο λαός, η χώρα και η εξουσία. Ο λαός διακρίνεται σε δύο έννοιες: Με την ευρεία έννοια περιλαμβάνει όλο τον πληθυσμό της χώρας( υπήκοοι ). Με την στενή αναφέρεται μόνο στο εκλογικό σώμα. H χώρα ή επικράτεια είναι η εδαφική έκταση μέσα στα όρια της οποίας ασκείται η κρατική εξουσία επί προσώπων που είναι εγκατεστημένα ή διαμένουν σε αυτή. Περιλαμβάνει τη χερσαία περιοχή και τα νησιά, τους ποταμούς, λίμνες, λιμνοθάλασσες και υπέδαφος. Επίσης τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο. Εξουσία κρατική είναι το δικαίωμα του κράτους να επιβάλλει τη βούλησή του στους πολίτες. Η κρατική βούληση ελέγχεται από τα δικαστήρια και άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.

Φίλοι και φίλες, η έννοια του έθνους πρέπει για όλους μας να είναι σημαντική. Περιλαμβάνει το σύνολο των πολιτών που συνδέονται μεταξύ τους με στοιχεία κοινού πολιτισμού, κοινής ιστορίας και κοινών επιδιώξεων.Η εθνική δε συνείδησή μας καλλιεργείται με την κοινή φυλετική καταγωγή, την κοινή γλώσσα, την κοινή θρησκεία και την συμβίωση εντός συγκεκριμένων εδαφικών ορίων. Τέλος κυριαρχία είναι το δικαίωμα του κράτους όχι μόνο να άρχει αλλά και να μην άρχεται.

 

Με εκτίμηση

 

Σωτηρόπουλος Σωτήρης

 

Πολιτικός Επιστήμων - Δημοσιολόγος

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου