Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 14 Νοέ 2014
ΤΑ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ, Η ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ (ΑΟΖ ), Η ΣΥΝΟΡΕΥΟΥΣΑ ΖΩΝΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ( ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ )
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

 

Αξιότιμοι αναγνώστες, η χώρα μας σήμερα έχει απόλυτη ανάγκη για επίτευξη της ενεργειακής της ανεξαρτητοποίησης με πλήρη εκμετάλλευση των δυνάμενων αξιοποίησης κοιτασμάτων της σε χωρικά ύδατα και ΑΟΖ.Μια τέτοια προοπτική θα ενισχύσει το διεθνές προφίλ της χώρας μας και θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των ελλειμμάτων και του συνολικού χρέους.

Τα χωρικά ύδατα ή αιγιαλίτιδα ζώνη είναι η θαλάσσια περιοχή που περιβάλει το έδαφος ενός κράτους και των νησιών του.Το πλάτος της δεν μπορεί να ξεπερνά τα 12 ναυτικά μίλια ( 1 ν.μ. = 1852 μέτρα ). Στην έννοια του νησιού για τα χωρικά ύδατα και την συνορεύουσα ζώνη περιλαμβάνονται και οι νησίδες, βραχονησίδες και βράχοι. Η Ελλάδα από το 1936 με το νόμο 230 έχει ορίσει αυτή τη ζώνη στα 6 ν.μ. Έχει την δυνατότητα επέκτασης των εθνικών της υδάτων στα 12 ν.μ. αλλά η Τουρκία απειλεί με πόλεμο αν και η ίδια έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στον Εύξεινο πόντο και νότια στη Μεσόγειο στα 12 ν.μ. Ειδικότερα το 1973 με την κύρωση του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου ( άρθρο 136 του Ν.Δ. 187/73 ) απέκτησε το δικαίωμα της επέκτασης, μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου και έκδοση Προεδρικού Διατάγματος αλλά δεν το έπραξε. Το ίδιο έκανε και το 1995 με την επικύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών. Στα 6 ν.μ. αποκλειστικά σε όλο τον κόσμο παραμένουν 3 κράτη μόνο. Η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Δομινικανή Δημοκρατία.

Στη ζώνη αυτή το κράτος ασκεί πλήρη κυριαρχία η οποία εκτείνεται στον εναέριο χώρο πάνω από αυτή όσο και στο βυθό και το υπέδαφός του. Με το σημερινό καθεστώς των 6 μιλίων η Ελλάδα ασκεί κυριαρχία στο 35% των υδάτων του Αιγαίου, η Τουρκία στο 8,8% και το 55% είναι διεθνή. Με καθεστώς 12 μιλίων η Ελλάδα θα ασκεί κυριαρχία στο 64% του Αιγαίου, η Τουρκία στο 10%, και το 26% θα είναι διεθνή ύδατα.

Αγαπητοί αναγνώστες, η συνορεύουσα ζώνη είναι η θαλάσσια περιοχή πέρα από την αιγιαλίτιδα ζώνη το πλάτος της οποίας δεν μπορεί να ξεπερνά τα 24 ναυτικά μίλια. Στη ζώνη αυτή το κράτος δεν ασκεί πλήρη κυριαρχία αλλά έλεγχο για την αποτροπή παραβάσεων που αφορούν την εθνική του νομοθεσία σε υγειονομικά, τελωνειακά, μεταναστευτικά και δημοσιονομικά θέματα.

Η συνορεύουσα ζώνη καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1958 και περιλαμβάνεται χωρίς αλλαγές και στο ισχύον Δίκαιο της Θάλασσας.

 

Με εκτίμηση

 

Σωτηρόπουλος Σωτήρης

Πολιτικός Επιστήμων - Δημοσιολόγος

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου