Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 12 Μάι 2014
ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΗΜΑΣΙΑ
Κλίκ για μεγέθυνση

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ

 

 

 

Αξιότιμοι αναγνώστες, έχουν ήδη πλησιάσει οι Δημοτικές εκλογές στην χώρα μας και μαζί με αυτές θα διεξαχθούν και οι Ευρωεκλογές μια χρονική περίοδο που η πατρίδα μας προσπαθεί απεγνωσμένα να απαγκιστρωθεί από τα άδικα σε πολλά σημεία και επώδυνα οικονομικά μέτρα της θρυλικής πλέον τρόικας.

Προσωπικά πιστεύω πως όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών τίποτα δεν πρόκειται να προχωρήσει πολιτικά και οικονομικά εφόσον δεν έχει την έγκριση των αρμοδίων οργάνων της Ένωσης, οι αποφάσεις των οποίων θα καπελώνουν στην ουσία την θέληση ή την διαφορετικότητα των εγχώριων κρατικών υπηρεσιών.

Οι εκλογές για το Ευρωπαïκό Κοινοβούλιο ( ευρωεκλογές ) θα διεξαχθούν σε όλα τα κράτη - μέλη της Ένωσης μεταξύ 22 και 25 Μαΐου 2014, όπως αποφασίστηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο της Ευρωπαïκής Ένωσης.Πρόκειται για τις όγδοες κατά σειρά ευρωεκλογές από το 1979, όταν και καθιερώθηκε η άμεση εκλογή για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για πρώτη φορα στην ιστορία της ένωσης τα περισσότερα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα θα κατεβάσουν υποψηφίους και για τη θέση του Προέδρου της ΕυρωπαΪκής Επιτροπής, του βασικότερου εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ. Η Συνθήκη της Λισαβόνας που τέθηκε πλήρως σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου 2009 προβλέπει πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίζει για το πρόσωπο που θα αναλάβει την Προεδρία της Επιτροπής με βάση τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών. Στη συνέχεια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να επικυρώσει τη πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με απλή πλειοψηφία ( τουλάχιστον 356 έδρες ) σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 7 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ήδη 6 ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα έχουν δεσμευτεί επισήμως να προτείνουν υποψηφίους για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Η αλλαγή αυτή έχει σαν βασικό σκοπό τη μείωση του δημοκρατικού ελλείμματος εντός της ΕΕ, γιατί οι Ευρωπαίοι πολίτες αποκτούν πλέον άμεσο λόγο μέσω της ψήφου τους για τη στελέχωση της σπουδαιότερης θέσης του βασικότερου εκτελεστικού οργάνου της Ένωσης.

Οι Ευρωεκλογές έχουν βέβαια και πολιτική σημασία, όχι όμως της γενικότερης εμβέλειας των εθνικών εκλογών.

Είναι ευκαιρία να δείξουν την ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό τους στους κυβερνώντες αυτοί που πραγματικά αξίζουν και θα πάρουν το κοινωνικό μέρισμα των τεχνητών πλεονασμάτων, όπως οι αγρότες των οποίων έκοψαν με απύθμενο θράσος τα 360 ευρώ, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι του ενός εκατομμυρίου, οι άποροι, οι ανασφάλιστοι, οι μικροεπιχειρηματίες και βιοτέχνες, οι καθαρίστριες, οι σχολικοί φύλακες, οι δημοτικοί αστυνομικοί ως και οι φιλοξενούμενοι στα πατρικά τους σπίτια λόγω της οικονομικής ανέχειας. Όλοι αυτοί αγαπητοί αναγνώστες, είναι εκείνοι που ένιωσαν μέσα τους το μέγεθος της κρατικής αλληλεγγύης και το μεγαλείο της κοινωνικότητας του Ελληνικού Κράτους.

Κλείνοντας θα ήθελα και πάλι να αναφερθώ σε ένα παλιό κινέζικο γνωμικό σύμφωνα με το οποίο το παρελθόν κάθε λαού στην ουσία είναι νεκρό αλλά μπορεί να οδηγήσει στην κατανόηση του παρόντος και την κυριάρχηση του μέλλοντος. Να γνωρίζουν όλοι τους πως ο Ελληνικός Λαός είχε πάντα ένδοξο παρελθόν, έχει παρόν και θα έχει και μέλλον γιατί οι ΕΛΛΗΝΕΣ KAI OI ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΘΑ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.

 

Με εκτίμηση

 

Σωτηρόπουλος Σωτήρης

Πολιτικός Επιστήμων - Δημοσιολόγος

 

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου