Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 10 Απρ 2014

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚEΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ

 

 

 

Αξιότιμοι αναγνώστες, η φορολόγηση των ακινήτων στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια είναι τόσο άδικη όσο και αντισυνταγματική. Εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας αδυνατούν να πληρώσουν τους επιβληθέντες φόρους ενώ όσοι σοβαροί και τίμιοι τους επλήρωσαν είδαν τα αποθεματικά μιας ζωής, για μια ανάγκη, να εξανεμίζονται. Ήδη οι κύριοι κυβερνώντες ετοιμάζονται να μοιράσουν ψίχουλα στους πολίτες που ξεζούμισαν μέχρι τώρα με κριτήρια και πάλι τεκμηρίων, από το αιματηρό πλεόνασμα που εδημιούργησαν. Τούτο όμως δεν σβήνει την οδυνηρή πραγματικότητα σύμφωνα με την οποία ο ελληνικός λαός δέχεται μια ανελέητη επίθεση από όλους εκείνους που τα τελευταία 40 χρόνια καταχρέωσαν μια υπερήφανη και ιστορική χώρα, εδημιούργησαν χιλιάδες κοινωνικές ανισότητες με το βόλεμα των κομματικών τους φίλων στο Δημόσιο καταχρεώνοντας τελικά την Ελλάδα μας. Γιατί έραγε δεν δημοσιοποιούν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα από τον έλεγχο της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής των ταμείων; Τι έγινε τελικά με τις συγχωνεύσεις των δημοσίων οργανισμών και τις μετατάξεις υπαλλήλων; Γιατί κυνηγούν τις ευάλωτες οικονομικά τάξεις όπως των σχολικών συμβούλων και καθαριστριών ενώ παράλληλα διατηρούν μισθούς και συντάξεις χιλιάδων ευρώ τον μήνα;

Φίλοι και φίλες αναγνώστες, οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε πολλές περιοχές είναι υψηλότερες από τις πραγματικές και δεν έχουν αλλάξει τα τελευταία σκληρά χρόνια. Και να θέλει να πουλήσει κάποιος για εξόφληση έστω των φόρων δεν μπορεί λόγω απουσίας αγοραστών. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας γίνονται αιτήσεις ακυρώσεως της άρνησης της διοίκησης να προσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες ως παράνομη παράλειψη οφειλόμενης ενέργειας. Επίσης είναι κατά την γνώμη μου ανήθικο να επιβάλονται φόροι που διχάζουν τους έλληνες μεταξύ όσων πληρώνουν και εκείνων που δεν μπορούν να πληρώρουν. Ήδη υπάρχουν χιλιάδες πολίτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία που απειλούνται με κατασχέσεις, πλειστηριασμούς ή ποινικές διώξεις. Πολλοί συνάνθρωποί μας οδηγούνται σε απόγνωση ενώ παράλληλα πλήττεται κάθε αναπτυξιακή προοπτική.

Προσωπικά πιστεύω πως έπρεπε να επιβληθεί ένας και μόνο φόρος επί των ακινήτων από τον οποίο ένα ποσοστό θα αποδίδεται στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πέραν τούτου να φορολογείται μόνο το εισόδημα από αυτά και μια αναλογική φορολόγηση με σταθερούς συντελεστές στις πωλήσεις, στις γονικές παροχές και τις κληρονομιές.

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στο άρθρο 4, παράγραφος 5 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο οι 'Ελληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη , ανάλογα με τις δυνάμεις τους.

Επίσης στο άρθρο 5 κάθε κοινωνική, οικονομική και πολιτική δραστηριότητα δεν πρέπει να προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και να παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα ΧΡΗΣΤΑ ΗΘΗ.

'ΑΡΑΓΕ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΗΘΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΩΝ;

 

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

 

Με εκτίμηση

 

Σωτηρόπουλος Σωτήρης

Πολιτικός Επιστήμων - Δημοσιολόγος

 

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου