Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 11 Δεκ 2013
Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΥΤΟΥ
Κλίκ για μεγέθυνση

 

του Σωτ.

Σωτηρόπουλου Πολιτικού

Επιστήμονα -

Δημοσιολόγου

 

ΣΤΑ ΜΕΣΑ του 2010 και μετά τις αποκαλύψεις για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας που έκλεισε σε επίπεδα πολύ πάνω από τα προβλεπόμενα η Ελληνική Κυβέρνηση αδυνατούσε να δανειστεί με λογικά επιτόκια από τις αγορές για τη χρηματοδότηση του τρέχοντος δημοσιονομικού ελλείμματος και την αναχρηματοδότηση του χρέους. Αποτέλεσμα ήταν ο άμεσος κίνδυνος χρεοκοπίας και στάσης πληρωμής του Ελληνικού Δημοσίου. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να ανακτήσει την αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές και να πετύχει μείωση των επιτοκίων οδήγησε στην ανάγκη λήψης μέτρων μείωσης των δαπανών τα οποία δεν ανέτρεψαν το ήδη διαμορφωμένο αρνητικό κλίμα.

Τελικά η Ελλάδα κατέφυγε στη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που συγκρότησαν έναν ενιαίο μηχανισμό βοήθειας προς την Ελλάδα.

Η ανακοίνωση της προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης έγινε στις 23 Απριλίου 2010 από τον Πρωθυπουργό στο Καστελόριζο. Η χρηματοδότηση έγινε υπό τους όρους ότι η Ελλάδα θα λάβει μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και εξυγίανσης του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.Με τη χρηματοδότηση από το μηχανισμό αποφεύχθηκε ο άμεσος κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας και η δημιουργία οικονομικών και πολιτικών αναταράξεων στην Ευρωζώνη.

Τα πρώτα μέτρα ανακοινώθηκαν στις 2 Μαίου 2010 ενώ τον Ιούνιο του 2011 η Κυβέρνηση κατέφυγε στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που περιλάμβανε νέα μέτρα λιτότητας και περικοπές. Μόνο που οι περικοπές μισθών και συντάξεων έγιναν χωρίς την δημιουργία καμμιάς οροφής ανώτατου επιπέδου με αποτέλεσμα να κοπούν οι απολαβές ακόμη και χαμηλών εισοδημάτων όπως των αγροτών με εξάλειψη δώρων και των συνταξιούχων του Δημοσίου με εισοδήματα κάτω των χιλίων ευρώ τον μήνα.

Μέτρα όπως η αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας, η αναδιάρθρωση του χρέους με σκοπό τη μακροπρόθεσμη μείωσή του, η εξάλειψη ή μείωση της γραφειοκρατίας, η επιβολή σταθερού και αναλογικού στην οικονομική κρίση φορολογικού συστήματος, η ενίσχυση του ΣΔΟΕ και η πάταξη της εισφοροδιαφυγής πιστεύω πως πρέπει να αποτελούν βασικό στόχο μιας σοβαρής, υπεύθυνης και αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής.

Την στιγμή εγγραφής αυτού του άρθρου Έλληνας βουλευτής δημόσια υποστηρίζει πως πολλοί συνάδελφοί του δεν μπορούν να ζήσουν με μηνιαίο εισόδημα τον μήνα που δεν παίρνει ο έλληνας συνταξιούχος αγρότης ή ο άνεργος ολόκληρο τον χρόνο.Να την χαίρονται αυτή την Δημοκρατία που εδημιούργησαν στην ομορφότερη και πλουσιότερη πνευματικά και υλικά χώρα της Ευρώπης και να γνωρίζουν πως σύσσωμος ο Ελληνικός Λαός θα δώσει την πολιτική και δημοκρατική του απάντηση στις επόμενες εκλογές υπερασπιζόμενος την τιμή της ΕΛΛΑΔΑΣ, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ.

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου