Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 31 Μάρ 2020
Ο πρώην αντιναζιστής ελληνας μαχητής της  αντίστασης και  ευρωβουλευτής Μανώλης Γλέζος πέθανε σε ηλικία 97 ετών
Κλίκ για μεγέθυνση








Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσπιράς δήλωσε ότι ο Γλέζος ήταν  «σύμβολο ενός μαχητή»

Μανόλης Γλέζος
Ο Μανόλης Γλέζος κατέστρεψε μια ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη ηλικίας 18 ετών το 1941. Φωτογραφία: Ορέστης Παναγιώτου / ΕΠΑ
 
 
 στην Αθήνα
Δημοσιεύθηκε στιςMon 30 Μαρ 2020 17,49 BST
  •  
  •  
  •  
 

Στο πάνθεον των Ελλήνων πολιτικών που κοίταξαν τόσο για αντοχή όσο και για αντοχή, λίγοι έχουν ξεχωρίσει περισσότερο από τον Μανώλη Γλέζου.

Αφιερώματα απο τη Δευτέρα καθώς εξαπλώθηκε η είδηση ότι ο ήρωας Έλληνας αριστερός, ο οποίος ως έφηβος κατέστρεψε τη ναζιστική σημαία σβάστικα από την Ακρόπολη και μετά από επτά δεκαετίες αργότερα εκλέχτηκε ως βουλευτής του ριζοσπαστικού κόμματος Συρίζα, είχε πεθάνει από καρδιακή ανεπάρκεια ηλικία 97 ετών.

"Στην αιωνιότητα θα παραμείνει το σύμβολο ενός μαχητή", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ηγέτης του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός. "στην αριστερά, όλοι μας σήμερα, νιώθουμε σαν ορφανά αλλά και τόσο τυχεροί που περπατήσαμε μαζί του".

Καταδικάστηκε σε θάνατο πολλές φορές, περιορίζεται σε φυλακή για δεκαέξι χρόνια και  του απονεμήθηκε το βραβείο ειρήνης του Λένιν, ο Γλέζος έμεινε τόσο υπερήφανος για το γράψιμο και τον πολιτικό ακτιβισμό του καθώς έκανε τις ηρωικές του πολεμικές μάχες.

Όταν στην ηλικία των 92 ετών εκλέχτηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η διαρκής δημοτικότητά του τον είδε να κερδίζει περισσότερες ψήφους από οποιονδήποτε άλλο Έλληνα βουλευτή, αλλά ήταν το θάρρος του ως νεαρού άνδρα να σκίζει τη σβάστικα από την Ακρόπολη για την οποία είναι  διάσημη,  αφού μέσα σε λίγες μέρες οι ναζιστικές δυνάμεις κατέχουν την Ελλάδα, .

Στη συνέχεια, ο 18χρονος Γκλέζος είχε ανέβει στα τείχη της αρχαίας ακρόπολης με έναν σύντροφο (Σάντα) της νύχτα στις 30 Μαΐου 1941 σε μια αποστολή να αφαιρέσει το μισητό σύμβολο. Η πρώτη πράξη ανυπακοής κατά τη γερμανική κατοχή πιστώθηκε με την ενίσχυση του ηθικού και την ώθηση του κινήματος αντίστασης της χώρας.

Στη συνέχεια ο Γλέζος συνελήφθη και βασανίστηκε.

Μανώλης Γλέζος με τον Αλέξη Τσπιρά
Ο Μανόλης Γλέζος (αριστερά) πέρασε το χρόνο στη φυλακή κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και κατά τη διάρκεια της ελληνικής στρατιωτικής δικτατορίας. Φωτογραφία: Geert Vanden Wijngaert / AP

Ο Νίκος Δένδιας, υπουργός εξωτερικών στην σημερινή κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ελλάδας, χαιρέτισε τον Γλέζο "ως βασικό πρόσωπο της εθνικής αντίστασης κατά της ναζιστικής κατοχής. Η στάση του μας ενέπνευσε όλους, ανεξάρτητα από ιδεολογίες και κόμματα », είπε.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παραγγέλλει τη μείωση των σημαδιών προς τιμήν του, αποδέχθηκε τον ήρωα της αντίστασης ως «σύμβολο της ελευθερίας του έθνους μας».

"[Αυτός] αντιπροσώπευε μια γενιά που ποτέ δεν έδωσε τη θέση της και ποτέ δεν παραδόθηκε. Αυτό γιατί  ποτέ δεν κρατήθηκε δέσμιος  του  πολιτικού φανατισμού », είπε, προσθέτοντας ότι θα τον θυμόταν πάντα ως« λιοντάρι με τρυφερό βλέμμα ».

"Ο θάνατός του αφήνει τους Έλληνες φτωχότερους, αλλά η χώρα πλουσιότερη για τη ζωή που οδήγησε και το παράδειγμα που έδωσε: ένας γνήσιος πατριώτης και αληθινός μαχητής".

Το ενδιαφέρον του Γλέζου στα χρόνια του πολέμου της Ελλάδας δεν έπεσε ποτέ και θεωρήθηκε η μεγαλύτερη ζωντανή αρχή στο κίνημα αντίστασης ενάντια στις κατοχικές δυνάμεις του Χίτλερ, σε δύο ογκώδεις τόμους, και οι δύο γίνονται σε περισσότερες από 800 σελίδες, κατά την περίοδο. 
Τα χρόνια στη φυλακή - αφού συνελήφθηκα και δοκίμασα  τις πολιτικές  πεποιθήσεις, πρώτα κατά τη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου πολέμου του 1946-49 και, στη συνέχεια, της στρατιωτικής δικτατορίας του 1967-74 - πέρασαν διαβάζοντας.

«Όταν δεν το έκανα αυτό θα γράφω στο πίσω μέρος των τσιγάρων και των κουτιών ταιριάζουν», είπε κάποτε στο Guardian. "Ή προσπαθήστε να μιλήσετε με τους φρουρούς."

Αποφασισμένος να κρατήσει ζωντανό το ζήτημα των εγκλημάτων πολέμου του Χίτλερ, διεξήγαγε εκστρατεία κατά της δεκαετίας του '90 για γερμανικές αποζημιώσεις ως αποζημίωση για τις φρικαλεότητες που οι Έλληνες υπέφεραν στα χέρια των Ναζί.

Στο ύψος της οικονομικής κρίσης που έπληξε το χρέος της χώρας, όταν η Αθήνα έσπαζε συχνά εναντίον του Βερολίνου, ο Γλέζος εμφανίστηκε ξανά ως σύμβολο αντίστασης. Συχνά έβλεπες
τα σγουρά  άσπρα μαλλιά κάτω από το καβαλάκι του ναυτικού, το σώμα του του να σταθεροποιείται, να συμμετέχει σε μαζικές διαμαρτυρίες κατά της λιτότητας και σε ένα τώρα περίφημο περιστατικό απομακρύνθηκε από συναδέλφους διαδηλωτές μετά από να δέχεται χημικά αέρια στο πρόσωπο έξω απο το ελληνικό κοινοβούλιο.

Καθ 'όλη τη διάρκεια της μάχης των Αθηνών να διατηρήσει τη ζωή του, μέσα στην ευρωζώνη παρέμεινε ορκισμένος εχθρός των φορολογικών μέτρων που πίστευε ότι εκσπλαχνίζονταν φτωχότερα τμήματα της κοινωνίας.

"Η Ελλάδα είναι το ινδικό χοιρίδιο των πολιτικών που επιβάλλονται από τις κυβερνήσεις των οποίων ο μόνος Θεός είναι χρήμα", είπε, υποσχόμενος να δώσει φωνή στους ανθρώπους που τους πλήττονται περισσότερο.

Ο Γλέζος, ο οποίος ζούσε με τη σύζυγό του στη Γεωργία σε ένα μικρό σπίτι στην Αθήνα γεμάτο με βιβλία, ήταν ένας μεγάλος πιστός του απογευματινού ύπνου - μια κληρονομιά  απο την εξορία και την φυλάκιση. "Με αυτόν τον τρόπο έχω δύο μέρες από μία", ανέφερε. "Ξεκινώ στις 7 το πρωί, σταματώ στις 3 μ.μ., ξεκινώ πάλι στις 5 μ.μ. και συνεχίζω μέχρι τα μεσάνυχτα. Έχω κάνει ένα τεράστιο ποσό. "

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου