Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 01 Απρ 2019
Ο Πρόεδρος της Βουλής στα εγκαίνια της Έκθεσης της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων «DEMOCRISIS – Δημοκρατία σε κρίση»
Κλίκ για μεγέθυνση


 

          «Η Δημοκρατία των γελοιογράφων είναι πιο συνειδητοποιημένη αυτή τη στιγμή από τη Δημοκρατία της Βουλής, των Κοινοβουλίων και του Ευρωκοινοβουλίου, όπου εκεί, αρκετά συχνά, υπάρχουν κάποιοι που κρύβονται πίσω από το δάκτυλο της υποκρισίας ή του κομματικού τακτικισμού για πράγματα που διαδραματίζονται μπροστά τους και κάνουν πως δεν τα βλέπουν». Αυτό υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, εγκαινιάζοντας την τέταρτη Έκθεση της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων, με τίτλο «DEMOCRISIS – Δημοκρατία σε κρίση», στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σταθμού Μετρό Συντάγματος.

          Στην έκθεση, η οποία πραγματοποιείται και φέτος με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων, συμμετέχουν 32 Έλληνες με 109 σκίτσα τους και 10 Ιταλοί γελοιογράφοι με 58 σκίτσα τους. Τιμώμενο πρόσωπο είναι ο διάσημος εκπρόσωπος της ιταλικής και παγκόσμιας γελοιογραφίας Francesco Tullio Altan. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό έως τις 7 Απριλίου.

          Ο κ. Βούτσης επεσήμανε πως οι Έλληνες και ξένοι γελοιογράφοι «αποτυπώνουν για τέταρτη φορά φέτος, με το πενάκι τους -μετά το μεταναστευτικό-προσφυγικό, την Ευρώπη με τις αδυναμίες της, τον πόλεμο πέρσι και φέτος με τη Δημοκρατία- το αποτύπωμα μιας ευαισθησίας και μιας παρέμβασης πάνω στα γεγονότα, για να επιδράσουν πάνω σε αυτά και πράγματι το πετυχαίνουν».

Υπογράμμισε, επίσης, πως οι γελοιογράφοι με τις παρεμβάσεις τους δημιουργούν έντονο προβληματισμό και ενόψει των εκλογών του Μαΐου –αυτοδιοικητικών-περιφερειακών και Ευρωεκλογών- πάνω σε διάφορες εκφάνσεις της Δημοκρατίας που βρίσκονται σήμερα σε κρίση και αποτελούν κυρίαρχο αντικείμενο συζήτησης σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε πως αποτελεί μεγάλη πρόκληση εκθέσεις, όπως αυτή της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων, να μπορούν να ταξιδεύουν ανά την Ελλάδα και διεθνώς υπό τη μορφή περιοδικών εκθέσεων, με τη στήριξη όλων των αρμόδιων φορέων. 

          Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων κ. Πάνος Μαραγκός, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Λευτέρης Κρέτσος, η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Εύη Αποστολάκη ως εκπρόσωπος της Περιφερειάρχου Αττικής κ. Ρένας Δούρου, ο Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Μάκης Διόγος και η κ. Anna Mondavio, Μορφωτικός Ακόλουθος της Ιταλικής Πρεσβείας

και Διευθυντής του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου.

Παρέστησαν, επίσης, ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Κωνσταντίνος Μπάρκας, η κ. Σοφία Βούλτεψη ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Δημήτρης Σεβαστάκης, Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η βουλευτής κ. Αννέτα Καββαδία και ο Πρόεδρος της ΣΤΑΣΥ κ. Σταύρος Στεφόπουλος.

Πρωταπριλιάτικο ψέμα δεν είναι. Είναι όμως γεγονός ότι από τη Δευτέρα 1η Απριλίου 2019 στις 9 π.μ. μέχρι και την Κυριακή 7 Απριλίου στις 9 μ.μ. τα μέλη της Λέσχης των Ελλήνων Γελοιογράφων θα σας περιμένουν στη φιλόξενη αίθουσα εκθέσεων του Μετρό στο Σύνταγμα.

Ξημέρωμα 1η Απριλίου 2019 στο Μετρό Συντάγματος. Από αριστερά: Soloup, Πάνος Ζάχαρης, Πάνος Μαραγκός, Altan και Πάνος Μητσομπόνος.

 

Εκεί εκθέτουν για τέταρτη χρονιά. Μετά το Προσφυγικό θέμα του 2016, την προβληματική και προβληματισμένη Ευρώπη του 2017 και τις παράπλευρες ζημίες και «κέρδη» από τους πανταχού της Γης πολέμους, έφθασε η ώρα για ένα θέμα που απασχολεί όλους τους λαούς. Μιλάμε για τη Δημοκρατία και τα… κουσούρια της.

Democrisis λοιπόν ή «Δημοκρατία σε κρίση».

32 Έλληνες και 10 Ιταλοί γελοιογράφοι μετέχουν σε αυτή την έκθεση το «στήσιμο» της οποίας ξεκίνησε 1 λεπτό μετά τα μεσάνυχτα, καθώς ξημέρωνε η 1η Απριλίου. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με το πρώτο φως του ήλιου.
Στις 9 το πρωί οι πύλες ανοίγουν και κλείνουν στις 9 το βράδυ.

 

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 7 μ.μ. της Δευτέρας από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

*Από τη γειτονική μας Ιταλία έχουν στείλει έργα τους οι: Altan, Lido Contemori, Giorgio Franzarloi, Giovanni Sorcinelli – Giox, Enzo Lunari, Marco De Angelis, Marilena Nardi, Mario Natangelo, Sergio Staino, Pietro Vanessi.

 

***

“Άσκησις επί χάρτου” πριν αρχίσει η τοποθέτηση των πινάκων με τις γελοιογραφίες.

 

*Από τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων συμμετέχουν οι: Τάσος Αναστασίου, Ιάκωβος Βάης, Κώστας Βλάχος, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Σπύρος Δερβενιώτης, Dranis, Πάνος Ζάχαρης, Πέτρος Ζερβός, Χρήστος Ζωΐδης, John Antono, Γιάννης Ιωάννου, Μιχάλης Κουντούρης, Σάκης Κουτσαντάς, Ηλίας Μακρής, Πάνος Μαραγκός, Παναγιώτης Μήλας, Bas (Βασίλης Μητρόπουλος), Κώστας Μητρόπουλος, Παναγιώτης Μητσομπόνος, Σπύρος Ορνεράκης, Αλεξία Οθωναίου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Ανδρέας Πετρουλάκης, Κωνσταντίνος Ρουγγέρης, Κώστας Σκλαβενίτης, Soloup, Soter, Στάθης (Σταυρόπουλος), Ηλίας Ταμπακέας, Μαρία Τζαμπούρα, Δημήτρης Χαντζόπουλος, Βαγγέλης Χερουβείμ.

 

Η αρχή της τοποθέτησης των σκίτσων των Ιταλών.

 

***

Από τους Ιταλούς τιμούν την έκθεση με την παρουσία τους στην Ελλάδα: Ο Altan, ο Giovanni Sorcinelli – Giox και η Marilena Nardi, οι οποίοι παρακολούθησαν με έκπληξη το στήσιμο της έκθεσης διότι, όπως είπαν, στην Ιταλία παρόμοιες εκθέσεις τις στήνουν ένα μήνα πριν και όχι 9 ώρες πριν ανοίξουν οι πόρτες…

***

Την Τρίτη 2 Απριλίου στις 7 μ.μ. ο Altan, ο Giovanni και η Marilena θα μιλήσουν με τους επισκέπτες της έκθεσης για τη δουλειά τους.

***

Σίγουρα όλοι γνωρίζουμε τον φοβερό Altan από τη δεκαετία του ’80 όταν τα περιοδικά «Μαμούθ» και «Κολούμπρα» παρουσίαζαν και τη δική του δουλειά.
Όλοι έχουν αναγνωρίσει πως τίποτα δεν μένει όρθιο μπροστά στο καταπληκτικό χιούμορ του μεγαλύτερου σύγχρονου Ιταλού γελοιογράφου. Κρατικοί λειτουργοί, κληρικοί, πολιτικοί, οπαδοί και σώφρονες πολίτες δεν αισθάνονται καθόλου άνετα, απέναντι στο σαρκαστικό του βλέμμα. Ο Altan έγινε εκφραστής και σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς που κορόιδεψε τα πάντα για να μπορέσει να σεβαστεί τον εαυτό της.

***

 

 

Την έκθεση «Democrisis – Δημοκρατία σε κρίση» στηρίζουν: Η Βουλή των Ελλήνων, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η Περιφέρεια Αττικής, οι Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε. και το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ.

 

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου