Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 11 Σεπ 2012

 

 

Οι μικροί αρπάζουν τσάντες γυναικών και ληστεύουν ανήμπορους συνταξιούχους, οι μεγάλοι τα εκατομμύρια του δημοσίου»

Πρώτον και κύριο: πολλές κυβερνητικές πράξεις συνοδεύτηκαν, συνοδεύονται ακόμη και τώρα, από την επιδίωξη για διατήρηση της εξουσίας. Αυτού του είδους η πολιτική, δημιούργησε και δημιουργεί τις ευκαιρίες για τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος. Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ διαρπάχτηκαν... και δεν ήταν μόνον η απώλεια πολύτιμου δημοσίου χρήματος αλλά είναι και η τροφοδοσία της παρααγοράς δια του παράνομου χρήματος και ο ηθικός παραδειγματισμός των νέων γενεών. Το δημόσιο επιδιώκοντας τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος με αύξηση των εσόδων, εντείνει τα περιοριστικά μέτρα, όχι όμως για δικό του λογαριασμό, αλλά στο λαό, μέσα από «χαράτσια» και νέους φόρους, όπου όλα αυτά τα φορομπηχτικά μέτρα, διοχετεύουν το χρήμα στον άπατο «πίθο» της ελληνικής οικονομίας !

 

Ποια έργα θα πρέπει να σταματήσουν

Τώρα στο οικονομικό επιτελείο της Ελληνικής τρόϊκας δεν ασχολούνται όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή με το πρόγραμμα έργων του 2013, αλλά με το ποια έργα θα πρέπει να σταματήσουν, αφού δεν υπάρχουν πιστώσεις για να χρηματοδοτηθούν. Το μόνο που διαλαλούν τα «παπαγαλάκια» των συμφερόντων ξένων αρπακτικών, εμμέσως πλην σαφώς, είναι η αποκρατικοποίηση της εθνικής μας υπόστασης που προωθείται από την εποχή των πρώτων βα(ρ)βαρων. Δηλαδή σε εκατό χρόνια από σήμερα (το 2113) και ενωρίτερα, θα παραχωρείται το δικαίωμα της επίσκεψης στην Ελλάδα, σε όσους εναπομείναντες έλληνες θα το επιθυμούν, αφού ο Ελλαδικός χώρος δεν θα τους ανήκει!

 

«Κάστες Υψηλών σΑλωνίων»

Επειδή όμως και οι ντόπιες αυτοδιοικητικές τρόϊκες, που υπήρξαν προάγγελοι της σημερινής κυβερνητικής τρόϊκας, βαδίζουν και αυτές τον ίδιο δρόμο με την κυβερνητική πολιτική, μεταφέρουν χωρίς πολλές αντιδράσεις, τους πόρους της περιφέρειας στην έδρα τους, επιβάλλοντας με μια απλή πλειοψηφική διοικητική πράξη του αιρετού συμβουλίου, έμμεσους και άμεσους φόρους που καταλήγουν δυστυχώς, στον άπατο «πίθο» της ντόπιας ανάπτυξης. Σπρώχνουν τις τοπικές κοινωνίες σε ένα είδος εμφύλιας σύρραξης με αποσχιστικές και αυτόνομες τάσεις, αφού το σύνολο των έργων υποδομής και ανάπτυξης προτείνονται για την έδρα, δημιουργώντας ταυτόχρονα «κάστες Υψηλών σΑλωνίων» που στοχεύουν στη διατήρηση της εξουσίας !

 

Αναγκαίος ο κομματικός εθνικός συμβιβασμός για την παιδεία

Φεύγουν τα ΤΕΙ από το Αίγιο και συγχωνεύονται στην Πάτρα, παρά τις προσπάθειες των τοπικών αρχών και τις υποσχέσεις του π. τοπικού υφυπουργού κ. Κ. Σπηλιόπουλου. Έφυγε επίσης και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακράτας που συγχωνεύθηκε στο Κ.Π.Ε. Κλειτορίας Καλαβρύτων με μεγάλες συνέπειες εκπαιδευτικές και οικονομικές για τις Δημοτικές Ενότητες Αιγείρας, Ακράτας και Διακοπτού. Επίσης σε κατάσταση αναμονής βρίσκεται η συγχώνευση του Γυμνασίου Ακράτας στο Γυμνάσιο Αιγείρας καθώς και η συγχώνευση του Λυκείου Αιγείρας στο Λύκειο Ακράτας.

Υπάρχει πράγματι σοβαρό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη χώρα μας και σοβαρότερο μάλιστα από αυτό που έδειξε να’ χει κατανοήσει η κυβερνητική τρόϊκα. Δεν είναι καινούργιο το πρόβλημα. Δεν γεννήθηκε τώρα τελευταία από μια κυβέρνηση. Ούτε πρόκειται ν’ αντιμετωπιστεί από τα κόμματα μιας κυβέρνησης. Θα χρειαστεί γι’ αυτό μια εθνική συμφωνία για την παιδεία που τα κόμματα πρέπει ν’ αποφασίσουν αν θέλουν να υπάρξει ένας κομματικός εθνικός συμβιβασμός για την παιδεία…»

 

Προτίμησε τους ολίγους και δυνατούςο Σαμαράς

Διάβασα στο Παρασκήνιο σε άρθρο Αθηναϊκής εφημερίδας ( που υπογράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός Οικονομολόγος-δημοσιογράφος)

«Η παραίτηση του Ν.Νικολόπουλου από τον θώκο του Υφυπουργού Εργασίας αναδεικνύει το εύθραυστο των πολιτικών ισορροπιών στη γαλάζια παράταξη ανάμεσα στην λαϊκή δεξιά και την φιλελεύθερη πτέρυγα. Η οικονομική που χαράσσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η οποία είναι περισσότερο φιλική στους εταίρους και στους δανειστές, θέτει εξ ορισμού τη μία εσωκομματική τάση εναντίον της άλλης.

Πράγματι ο Σαμαράς φαίνεται ότι διάλεξε στρατόπεδο ή μάλλον άλλαξε…

Προτίμησε τους ολίγους και δυνατούς και όχι τους πολλούς και αδυνάτους που τον έβγαλαν από την ναφθαλίνη και τον έκαναν νοματαίο από το καλάθι με τα αζήτητα.

 

Το φαινόμενο της παράνομης οινοποίησης σταφίδας και σουλτανίνας

Τεράστιο πρόβλημα θίγει καίρια τους αμπελουργούς οινοποιήσιμων σταφυλιών . Ποιο είναι το πρόβλημα;

Σε αρκετές περιπτώσεις παραγωγοί επιτραπέζιων σταφυλιών (σουλτανίνα) αλλά και παραγωγοί Κορινθιακής σταφίδας, αφού πουλήσουν τη σουλτανίνα τους ως επιτραπέζια ή τη σταφίδα τους ως ξερή, διαθέτουν παράνομα τις εναπομένουσες ποσότητες (λόγου χάριν σουλτανίνα που δεν πουλήθηκε για επιτραπέζια) για οινοποίηση.

Δεδομένου ότι αυτές οι καλλιέργειες, πέραν της τιμής του προϊόντος, επιδοτούνται και με ποσά της τάξεως των 280-350 ευρώ ανά στρέμμα, οι εναπομένουσες ποσότητες δίνονται για οινοποίηση σε εξευτελιστικές τιμές, γεγονός που πιέζει αφόρητα τους παραγωγούς των οινοποιήσιμων ποικιλιών οι οποίοι αναγκάζονται να πουλάνε την παραγωγή τους σε πολύ χαμηλές τιμές.

Επί πλέον αυτές οι πρακτικές «βγάζουν» στην αγορά χαμηλής ποιότητας κρασί δυσφημίζοντας το προϊόν ενώ παράλληλα, καθώς αυτές οι παράνομες πρακτικές έχουν εντοπιστεί από τις κοινοτικές υπηρεσίες, έχουν ήδη επισύρει πρόστιμα σε βάρος της Ελλάδας ύψους 70 εκατ. ευρώ.

Είναι ανάγκη «να αναληφθούν δράσεις προφύλαξης των παραγωγών από το φαινόμενο της παράνομης οινοποίησης σταφίδας και σουλτανίνας, πεδία στα οποία δεν έχει δοθεί η πρέπουσα σημασία και τούτο μπορεί να γίνει κατ’ αρχήν», καθώς ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Ελλάδος Γ. Αγελόπουλος, «με τη σύσταση μικτών κλιμακίων ελέγχων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τις Περιφέρειες που εμπλέκονται στο ζήτημα».

 

“Η σιωπή είναι χρυσός”

Από τον Πολιτικό Όμιλο “Πολιτεία 2021” εξεδόθη η παρακάτω ανακοίνωση: “Από το Συμπόσιο της Σύμης ο κ. Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν μπόρεσε να προωθήσει το μεταρρυθμιστικό σχέδιο του για τη χώρα, γιατί η Ελλάδα είναι “ένα κράτος χωρίς διαφανή λειτουργία και με μια πολιτική ελίτ που συχνά ήταν σε σχέση διαπλοκής με το κατεστημένο, που δεν ήθελε στην Ελλάδα αλλαγές, δικαιοσύνη, ισότητα και να αναπτυχθούν οι πραγματικές δυνατότητες που έχει η χώρα και οι πολίτες της” (!)

Όταν κάποιος είχε παππού και πατέρα Πρωθυπουργό αυτού του τόπου, ο ίδιος δεν έκανε τίποτα άλλο τα τελευταία 35 χρόνια εκτός από πολιτική, πήρε δαχτυλίδι διαδοχής από τον Πρωθυπουργό και αρχηγό ενός συστημικού κόμματος που κυβέρνησε στη χώρα τα 22 από τα τελευταία 30 χρόνια, γίνεται Πρωθυπουργός παραπλανώντας τον ελληνικό λαό και οδηγεί νύχτα τη χώρα στο μνημόνιο και στη διάλυση του κοινωνικού ιστού, το λιγότερο που έχει να κάνει είναι να σιωπά.”

 

Μια δεκαετία στο ΕΥΡΩ

Την 1 ΜΑΡΤΙΟΥ 2002 η Ελλάδα μας, μπήκε επίσημα στην ζώνη του Ευρώ...

Συμπληρώσαμε μια δεκαετία στο ισχυρό νόμισμα, αλλά ας θυμηθούμε λίγο πως ήταν η οικονομική μας κατάσταση 10 χρόνια πριν και ας τα συγκρίνουμε λίγο...

Το Μάρτιο του 2002 η Ελλάδα μπήκε στο Ευρωπαϊκό νόμισμα με φιέστες και ζητωκραυγές.

Με ισοτιμία 1 ΕΥΡΩ = 340,75 ΔΡΑΧΜΕΣ..

Λίγους μόνο μήνες πριν την ένταξη μας (και δοκιμαστική κυκλοφορία) του ευρω, συγκεκριμένα, το Δεκέμβρη του 2001, ο βασικός μισθός ενός άγαμου χωρίς προϋπηρεσία, ήταν 166.000δρχ μηνιαίως δηλαδή 7.500δρχ ημερομίσθιο.

Την ίδια περίοδο, ένα λίτρο βενζίνης κόστιζε 110δρχ/λιτρο , το πετρέλαιο θέρμανσης 67δρχ/λίτρο, ένα λίτρο γάλα 210δρχ, ένα κιλό τυρί φέτα 950δρχ, ένα πακέτο τσιγάρα (ξένης φίρμας) 750δρχ και μια φρατζόλα ψωμί 70δρχ...

Τρεις μήνες μετά, (1-3-2002) και με την ένταξη στο ευρώ, και γενικότερα, σε ολο το 2002 οι τιμές βασικών αγαθών διαμορφώθηκαν ως εξης... Δεξιά είναι η αντιστοιχία ακριβώς των ίδιων προϊόντων (και ετικέτας) στις σημερινές τους τιμές Μαιου 2012..

2002 2012

 

ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ: 498,86Ε 586,08Ε

ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟ: 22,35 Ε 26,18 Ε

 

ΒΕΝΖΙΝΗ: 0,95Ε/ΛΙΤΡΟ 1,70 Ε/ΛΙΤΡΟ

ΠΕΤΡΕΛ ΘΕΡΜ. 0,30Ε/ΛΙΤΡΟ 1,10 Ε/ΛΙΤΡΟ

ΠΕΤΡΕΛ.ΚΙΝΗΣ.: 0,77Ε/ΛΙΤΡΟ 1,45 Ε/ΛΙΤΡΟ

ΨΩΜΙ 1/2: 0,47 Ε 0,65 Ε

ΤΣΙΓΑΡΑ: 2,20Ε 4,50Ε

ΦΑΣΟΛΑΚ. ΚΑΤΕΨ.: 1,57Ε/ΚΙΛΟ 3,30 Ε/ΚΙΛΟ

ΚΟΝΣΕΡΒΑ ΤΟΝΟΣ 200gr: 3,25 Ε 5,20 Ε

ΗΛΙΕΛΑΙΟ: 1,48 Ε/ΛΙΤΡΟ 4,80Ε/ΛΙΤΡΟ

ΧΑΡΤΟΠΕΤΣΕΤΕΣ: 0,36 Ε 0,67 Ε

ΤΣΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ: 0,63 Ε 1,10 Ε

ΥΓΡΟ ΠΙΑΤΩΝ 250ml:0,80Ε 1 Ε

ΓΑΛΑ ΜΕ ΚΑΚΑΟ 250ml: 0,49 Ε 1,20Ε

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ: 0,61 Ε 0,80 Ε

ΖΑΧΑΡΗ: 0,82 Ε/ΚΙΛΟ 1,08 Ε/ΚΙΛΟ

ΒΙΤΑΜ 250gr: 0,70Ε 1,70 Ε

ΓΙΑΟΥΡΤΙ: 0,66 Ε 2,20Ε

Έτσι, καταλήγουμε στο συμπέρασμα...

Το 2000 με δραχμές, με ενα μηνιάτικο (170.000δρχ) έβαζες 1545 λίτρα βενζίνης ή 2540 λίτρα πετρέλαιο θέρμανσης....

Το 2002 με ευρω, με ένα μηνιάτικο (498 Ε) έβαζες 525 λίτρα βενζίνης ή 1650 λίτρα πετρέλαιο θέρμανσης ή για να αγοράσεις τα προϊόντα που συγκρίνουμε στην λίστα, θα ξόδευες 16,06 ευρω....

Το 2012 με ευρω, με ένα μηνιάτικο (586Ε) βάζεις 345 λίτρα βενζίνης ή 532 λίτρα πετρέλαιο θέρμανσής ή για να αγοράσεις τα προϊόντα που συγκρίνουμε στην λίστα, θα ξοδέψεις 32,45ευρω.....

Νομίζω πως τα συμπεράσματα βγαίνουν εύκολα....

Αν είναι να παίρνω 586 ευρω το μήνα, γιατί ‘’πρέπει’’ και ‘’συμφέρει’’ να μείνουμε στην ευροζωνη, τότε και οι τιμές να γυρίσουν τουλάχιστον στα επίπεδα του 2002...

Διαφορετικά να γυρίσουμε στην δραχμή ή και σε γιεν Ιαπωνίας, αρκεί να μπορέσει η χώρα να σταθεί γρήγορα όρθια... και να βρούν οι έλληνες καμιά δουλειά...

Γιατί όπως το πάνε, μπορεί η χώρα να σωθεί σε λίγες δεκαετίες αλλά δεν θα σωθούν οι κάτοικοι της...

“plustyx”

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου