Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 10 Αύγ 2012

παρεπόμενα και....άλλα τινά

 

Εμείς οι ΄Έλληνες τα μπατιράκια

Ελληνικό καλοκαίρι, θεϊκό με την θάλασσα να περιμένει περισσότερους λουόμενους και τα νησιά του Αιγαίου και Ιονίου να κινούνται με μπατίρηδες - περισσότερο - τουρίστες. Πού οι καλές εποχές, πού η κίνηση των Ελλήνων την δεκαετία του 1980 τότε που με άνεση μέσα στο δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου, βούλιαζε τις παραλίες και τις παιδικές χαρές από το παιδο-μελισσολόι. Πάνε αυτά ανήκουν στην σφαίρα των φωτογραφικών άλμπουμ, που ξεφυλλίζοντάς τα οι -μεσαίου εισοδήματος -΄Έλληνες αναπότρεπτα νοσταλγούν. Κάποτε αφήνονται στην αγκάλη των ελληνικών ταινιών του παλιού εμπορικού κινηματογράφου που άνθισε την δεκαετία 1960-1970 ιδιαίτερα, τότε που η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη στην ασπρόμαυρη εκδοχή τους ήταν και παραμένουν υπέροχες. Νάναι καλά η δημόσια Τηλεόραση που δίνει νότες δροσιάς με τις ταινίες τις ασπρόμαυρες και κυρίως η ΕΤ-3. Ευτυχώς που υπάρχει και η διαφυγή μέσω της Τέχνης της αποκαλούμενης Έβδομης στη χώρα μας ιδιαίτερα μετά το 1970. (΄Ηταν τότε που ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος άρχισε το γύρισμα της κλασικής ταινίας του και χαρακτηριστικής για τον Ελληνικό Κινηματογράφο, "Αναπαράσταση" στα βουνά της Ηπείρου).

Δε βαριέσαι «με τα τούτα και τα κείνα παρηγορηθήκαμαν», που λένε και οι παππούδες, σαν ανταμώνουν με τα εγγονάκια τους που αριβάρουν στα χωριά από τις πόλεις, όταν οι πρώτοι από το υστέρημα της σύνταξης τους χαρτζιλικώνουν για τα ναύλα.

"Εμείς τα μπατιράκια", οι νεοέλληνες ντε σήμερα, με πεσμένα τα φτερά, νάμαστε με χαμόγελο, έστω και αν το σκεφτόμαστε για να πλησιάσουμε εστιατόριο δυο και τρεις. "Στο πιο ακριβό ψαράδικο της Πάτρας, κάπου στη β.α. παράκτια ζώνη της πόλης, ένας είναι ο καπιτάλας που παραγγέλνει ψάρια", σατιρίζει από δίπλα μία παρέα νεανική και με το δίκιο της, που τη βγάζει με ποτάκια, όσο οι πιο μεγάλοι βλέπουμε ελληνική ταινία με πρωταγωνιστή τον Κώστα Βουτσά.

 

Οι ηθοποιοί μας νάναι καλά.

Σκέφτομαι στο ξύπνιο μου πόσο χειρότερα θα ήταν τα πράγματα χωρίς τα Φεστιβάλ το καλοκαίρι και χωρίς τον κατατιθέμενο κάθε φορά λόγο των ηθοποιών μας. Ο Γιώργος Κιμούλης φερ΄ ειπείν πριν από λίγες ημέρες στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας, μιλώντας για το έργο που ανέβασε με τίτλο: "Ο Δον Ζουάν έρχεται από τον πόλεμο" του ΄Εντεν φον Χόρβατ, στην αρχή τόνισε στο κοινό: «Όταν με ρώτησε κάποιος δημοσιογράφος γιατί κάνω αυτό το έργο δεν ήξερα να τού απαντήσω πραγματικά. Όταν το ξανασκέφτηκα το μόνο που μπορώ να ομολογήσω είναι ότι θέλω να επισημάνω την καταστροφή των πάντων και την ανάγκη κάποιου συμβολικού μυθικού ανθρώπου όπως ο Δον Ζουάν να δηλώσει ότι υπάρχει μέσα από την σύγκρουσή του με τους άλλους». Ίσως κρίνετε φίλοι αναγνώστες με την σειρά σας ότι όλα αυτά είναι τερτίπια ηθοποιών, όμως είναι και η ανάγκη να ξεφύγουμε από τα τρέχοντα, τα οποία ακολούθως θα σχολιάσουμε, μεγίστη. Στον ίδιο βαθμό θα θέλαμε να θυμίσουμε ότι έξω από τα δόντια σε σχέση με το πολιτικό σκηνικό της χώρας τα είπε και η Άννα Παναγιωτοπούλου με κείνη την περιλάλητη φράση της στο έργο: «Τι Βουλή θα παραδώσεις μωρή;»: «Αγαπημένοι μου πολιτικοί σάς ευχαριστώ για την δυστυχία, την φτώχεια, την πείνα και την απόλυτη κατάπτωση της χώρας μου στο εξωτερικό. Ιδιαίτερα ευχαριστώ δε τον Γιωργάκη γιατί όλα αυτά τα κατάφερε με την ευγένειά του χωρίς να το πάρουμε είδηση, το σπουδαιότερο». Στο πλαίσιο αναφοράς μας στους ηθοποιούς η στήλη ψηφίζει ΄Ερση Μαλικένζου. Μία ηθοποιό μεγάλης ερμηνευτικής γκάμας, η οποία ενσαρκώνοντας την κυρά της Ρω, στο πλαίσιο της παράστασης «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει» που ανέβασε ο Παύλος ΧαΪκάλης με φόντο το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

 

 

Κώστας Βουτσάς : "Η Ελλάδα είναι η έπαυλη του Θεού"

Δε θα μπορούσε κανείς παρά να αφιερώσει ειδικό σχόλιο στις επισημάνσεις του αειθαλούς και ίσως πιο σημαντικού εν ζωή κωμικού της χώρας μας και παράλληλα αγαπημένου της Ομογένειας - του ηθοποιού Κώστα Βουτσά. Οποτε και όταν μιλά με άνεση λέει τα πράγματα με τόνομά τους. Αρχικά θέτει τη χώρα μας πάνω από τους πάντες και τα πάντα ότι "η Ελλάδα είναι η έπαυλη του Θεού". Μάλιστα αυτό ζητά να υπερτονίζουν και οι ΄Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό. "Πρέπει να μιλάμε θετικά για την χώρα μας σε μία εποχή που όλα καταρρέουν και τα αρνητικά κακόβουλα σχόλια περισσεύουν". Ο ίδιος ο κ. Βουτσάς άλλωστε αυτό ζητά από τα παιδιά του που διαβιούν στο εξωτερικό και γι΄ αυτόν δεν τίθεται θέμα αν τα πονά ή όχι, καθώς εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι «να είναι καλά τα ίδια τα παιδιά μου και να νιώθουν ότι δημιουργούν όπου βρίσκονται». Ο δημοφιλής ηθοποιός συμβούλεψε όλα τα Ελληνόπουλα της νεώτερης γενιάς να μη το βάλουν κάτω και να μαθαίνουν ξένες γλώσσες ώστε να μπορέσουν να φύγουν αν παραστεί ανάγκη. Αναγνώρισε ότι σήμερα οι νέοι μας παρά τα πτυχία τους και τις επιδόσεις τους δεν αποφεύγουν να κάνουν τους ντελιβεράδες ή οποιαδήποτε δουλειά του ποδαριού για να επιβιώσουν. «Νάναι καλά κάποιοι δοσίλογοι πολιτικοί μας, και όσοι συνεργάζονται με το σημερινό Δ΄ Ράϊχ που ενσαρκώνει η Μέρκελ», όπως υπερτόνισε. Αφορμή για την συνομιλία με τον μεγάλο μας κωμικό που έχει γυρίσει γύρω στις 75 ταινίες τον παλιό καλό καιρό του Ελληνικού Κινηματογράφου και της εποχής της Φίνος Φιλμς, στάθηκε η παράσταση που παρουσιάστηκε για ένα διήμερο (9 και 10 Αυγούστου) στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας: «Ο παππούς έχει πίεση», μετά από μία επιτυχή τουλάχιστον σεζόν, ένα έργο βασισμένο σε κείμενα της Δήμητρας Παπαδοπούλου με έναν θίασο απαιτήσεων. Τώρα όσο για την αλληλεγγύη ανάμεσα στους ηθοποιούς και τότε και τώρα τα πράγματα μόνο στο συλλογικό πνεύμα μπορούν να στηρίζονται. Και σήμερα που η γυναίκα έχει κατακτήσει τα περισσότερα επαγγέλματα και έχει φτάσει στο φεγγάρι, βλέπω πόσο δημιουργική έχει καταστεί η εποχή έστω κι αν οι άνδρες το αντιλαμβάνονται αργά.

Ωστόσο διακρίναμε στη φωνή του μεγάλου μας κωμικού μία νότα νοσταλγίας για την "αύρα της παλιάς καλής παρέας αρχικά με τα θεατρικά μπουλούκια που η ζωή του-ούτως ή άλλως- ήταν δύσκολη εκείνη την δύσκολη εποχή γιατί ο πατέρας μου ήταν κομμουνιστής" αλλά και αργότερα τον καιρό που ο Κώστας Βουτσάς είχε στο πλάι του μεγάλους έλληνες ηθοποιούς που πλέον κατοικοεδρεύουν στη γειτονιά των αγγέλων, όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Τζένη Καρέζη, ο Ντίνος Ηλιόπουλος και τόσοι άλλοι. Σταθερά θετικά είναι πάντα τα σχόλια του Κώστα Βουτσά για την παρτενέρ του σε δεκάδες ταινίες και φίλη του Μάρθα Καραγιάννη και την αύρα που ακόμη και σήμερα επί σκηνής φέρνει με το παίξιμό της η κ. Καραγιάννη.

 

Συμμέτοχος στον Απόλλωνα και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Πελοποννήσου - Δ. Ελλάδος

Με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δ. Ελλάδος-Φαίδωνα Κουνινιώτη συναντήθηκαν στις 6 Αυγούστου τα μέλη της προσωρινής επιτροπής του Απόλλωνα, ΄Αγγελος Κάνιστρας, Γιώργος Καρατζάς και Κώστας Καραπάνος. Ο κ. Κουνινιώτης ενημερώθηκε για το εγχείρημα της συγκέντρωσης του μετοχικού Κεφαλαίου προκειμένου να συσταθεί η απαιτούμενη από τον νόμο Καλαθοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία (Κ.Α.Ε.) λαϊκής βάσης. Εξέφρασε την συμπαράστασή του και έγινε συμ-ΜΕΤΟΧΟΣ στο όραμα των ανθρώπων του Απόλλωνα για καθιέρωση της ομάδας στην Α1 εθνική κατηγορία του μπάσκετ. Επίσης, ανέλαβε την πρωτοβουλία να προτρέψει τα μέλη στου Σ.Ε.Β Πελοποννήσου - Δ. Ελλάδος να αγοράσουν μετοχές της - υπό σύσταση - Κ.Α.Ε. Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Κουνινιώτης τόνισε μεταξύ άλλων ότι "στις δύσκολες στιγμές που περνάμε είναι θετικό να συζητάμε και για άλλα πράγματα εκτός από την οικονομία. Επεσήμανε ότι ο Αθλητισμός είναι το καλύτερο από αυτά καθώς στηρίζει την νεολαία και την χώρα μας".

 

Γιουσέϊν Μπολτ ή άσπρους σίφουνας και η Κρίστελ Βουρνά

Μέρες καλύτερες αναμένουμε ή ζούμε χάρη στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου. Εκεί που χτυπά η καρδιά του Αθλητικού κόσμου του πλανήτη μας πιο γρήγορα και η αδρεναλίνη του ανεβαίνει κατακόρυφα. Εκεί κάθε φορά και στους κάθε αθλητικούς αγώνες που το ντοπάρισμα φέρνει τα πάνω κάτω. Σκόπιμα θα υπερβώ τις γκάφες των αθλητών μας ή τα πιο δύσκολα μονοπάτια τονίζοντας την χαρά που πήραμε εδώ κάτω στην Πάτρα όταν είδαμε την πανέμορφη Πατρινή αθλήτρια, την 20χρονη Κρίστελ Βουρνά να προκρίνεται 13η στον κόσμο στην κολύμβηση. Συγχαρητήρια στο κορίτσι μας από καρδιάς όπως και σε όλους τους αθλητές που υπερέβησαν εαυτούς ανεξαρτήτως αν ανέβηκαν στο βάθρο ή όχι. Για να είμαι ειλικρινής ως θεατής χάρηκα έναν σημαντικό αθλητή, τον Τζαμαϊκανό Γιουσέϊν Μπολτ, 26 χρόνων, ο οποίος θεωρείται η κορυφή των κορυφών ανάμεσα στους σπρίντερ. Ως σίφουνας κατέγραψε νέο Ολυμπιακό ρεκόρ στα 9.63 στα 100μ. Το γκάζι που πάτησε στα τελευταία 30 μέτρα σε άφηνε άφωνο, ήσουν δεν ήσουν αθλητικός ρεπόρτερ. Σωματική και ψυχική δύναμη μέσα σε μία ύπαρξη που κοιτά κατάματα τον φακό, δε φοβάται να μιλά και για τις ήττες του στη θρυλική του πατρίδα - την Τζαμάικα, όπως τον ακούσαμε να αναφέρεται και στον ΄Ελληνα σπορτ-κάστερ. Το πιο σημαντικό είναι ότι κάποιος παρανοϊκός στις 6 Αυγούστου είχε βρεθεί στις κερκίδες όχι για να θαυμάσει τον άνθρωπο - σίφουνα με το μεγάλο σθένος αλλά για να τού ρίξει ένα μπουκάλι μπύρας, που έσκασε στα πόδια των αθλητών, λίγο πριν την εκκίνηση της κούρσας. Ο Μπολτ σχολιάζοντας το περιστατικό εκ των υστέρων στους δημοσιογράφους, ανέφερε: «Τον άκουσα τον θόρυβο του μπουκαλιού αλλά δεν είδα το αντικείμενο. Δεν προωθώ πάντως τη βία και με στενοχωρεί αυτό που έγινε από όποιον κι αν έγινε». Για την ιστορία αναφέρουμε ότι μία Ολλανδέζα αθλήτρια που παρακολουθούσε την κούρσα έριξε σφαλιάρα στο διαταραγμένο θεατή, ο οποίος και άμεσα συνελήφθη μετά την βίαιη πράξη του.

 

Το περιστατικό βίας κατά της 15χρονης Ελληνίδας έχει διχάσει

Τώρα στα πιο δύσκολα της Ελληνικής κοινωνίας που έχει μείνει άφωνη μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα" από την σφοδρότητα της επίθεσης που δέχθηκε η 15χρονη Ελληνίδα στην Πάρο από Πακιστανό, ο οποίος με μία βαριά πέτρα της πολτοποίησε σχεδόν το πρόσωπο. Το κορίτσι που δίνει μάχη στην Εντατική του νοσοκομείου «Αττικόν» για να κρατηθεί στη ζωή, συγκλονίζει. Όλοι μας έχουμε νιώσει άβολα από αυτό το περιστατικό αλλά με τους πολιτικούς τι γίνεται; Μήπως πρέπει για το Μεταναστευτικό όλες οι συζητήσεις να ξαναρχίσουν μπας και βρούμε άκρη. Καθημερινά πάντως οι σκούπες της Αστυνομίας έχουν πάρει την μορφή πογκρόμ, όπως καταγγέλλουν τα κόμματα της Αριστεράς. Από την έτερη πλευρά η λακωνική δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Δένδια ότι «Κινδυνεύει η υπόστασή μας αν δε δράσουμε" σίγουρα προβληματίζει. Μήπως υπάρχει μέση λύση, πιο ψύχραιμη σε σχέση με την εξιχνίαση και απόδοση ευθυνών σε όσους εξέθρεψαν τα λαθρεμπορικά κυκλώματα που σωριάζουν στην Ελλαδίτσα τόσους ταλαίπωρους. Πού θα πάει αυτή η μισαλλοδοξία για κάθε τι ξένο διερωτάται κανείς ευλόγως.

 

Άξονας Μόντι - Ολάντ για το ευρώ «Θα κάνουμε τα πάντα»

Αισιοδοξία για έξοδο της Ευρωζώνης από την κρίση εξέφρασαν οι ηγέτες Γαλλίας και Ιταλίας πριν από λίγες ημέρες ύστερα από μακρά συνάντησή τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων, επαναλαμβάνοντας την άμεση ανάγκη τάχιστης εφαρμογής των συμφωνηθέντων στην Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Το Παρίσι ήταν ο πρώτος σταθμός της μίνι περιοδείας που άρχισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος τελευταία μάς εκπλήσσει κάθε φορά που μιλά υπερασπίζοντας τις χώρες του Νότου. Ο κ. Μόντι αν και τεχνοκράτης δε φείδεται σκληρής κριτικής απέναντι στην φράου Μέρκελ, την οποία όπως τόνισε άλλη μία φορά ο Ιταλικός λαός δε βλέπει με καλό μάτι καθώς και το Γερμανικό Κοινοβούλιο με ό,τι απεργάζεται για τα συμφέροντα των Ιταλών. Μακάρι να βρει μιμητές ο Μόντι, ο οποίος υπεραμύνεται των επιλογών της Ευρωζώνης μέσω Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όπως σχετικά αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Στο αυτό μήκος κύματος κινείται και ο Φρανσουά Ολάντ. Λέτε να μιλάμε για άξονα Μόντι - Ολάντ που θα φέρει λίγο φως και για τους Έλληνες οι οποίοι για την ώρα φιλοξενούν μόνο και πληρώνουν όσα οι Τροϊκανοί κελεύουν; Η άφιξη του κ. Γιουνκέρ θα μάς λύσει την απορία - ίσως - μετά τις 22 Αυγούστου.

 

Η UNESCO επικεφαλής του 8ου παγκόσμιου Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών

Πάμπολλες είναι οι εκδηλώσεις που τρέχει κανείς για να καλύψει σε όλη την Αχαΐα και την Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο. Μακάρι όλες να φέρουν το ποθούμενο την τέρψη του κόσμου και την παροχή υπηρεσιών όπως επιδιώκει η Ένωση Ξενοδόχων σε μία εποχή που πολλές μονάδες κάνουν προσφορές ή άλλες πιο μικρές είναι κλειστές. Μακάρι να δούμε περισσότερο κόσμο στα παραθεριστικά κέντρα, το ξαναλέμε γιατί οι διοργανωτές δίνουν τον εαυτό τους σε πολλές περιπτώσεις. Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι οι άνθρωποι που εργάζονται με επικεφαλής τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ίωνες» του Δήμου Ελίκης κ. Ασημάκη Σταυρόπουλο για το Φεστιβάλ που θα διεξαχθεί από τις 13 έως τις 17 Αυγούστου, στην κεντρική πλατεία των Νικολέϊκων της Αχαΐας. Πρόκειται για ένα Φεστιβάλ μεγάλου κύρους με συμμετοχές χορευτικών συγκροτημάτων από όλο τον κόσμο. Ειδικότερα από την Κίνα την Ινδία την Αίγυπτο την Ισπανία και τόσες άλλες χώρες, οι οποίες πέρυσι έστειλαν τηλεοπτικά συνεργεία των πιο γνωστών καναλιών των χωρών τους για την κάλυψη των εκδηλώσεων. Ειδικότερα φέτος η συμμετοχή της Κίνας και των ιθυνόντων της ιστορικής πόλης Χόχοτ που συγκεντρώνει πληθυσμό 6.000.000 κατοίκων στη μακρυνή μας Μογγολία που βρίσκεται η συγκεκριμένη πόλη θεωρείται γεγονός. Αξιωματούχοι του υπουργείου Πολιτισμού του Πεκίνου, του Χόχοτ αριβάρουν για το γεγονός αυτό στο πρώην Δήμο Διακοπτού. Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO, του ΕΟΤ και του υπουργείου Πολιτισμού και Παιδείας. Μπράβο στον κ. Σταυρόπουλο και τους συνεργάτες του. Πρέπει να σημειώσουμε και το γεγονός της συνεργασίας της Ελίκης με το υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου στο θέμα της προώθησης της λαϊκής παράδοσης. Όλα αυτά είναι ωραία. Θα ήταν όμως καλύτερα να υπάρχει και μία υποτυπώδης ενίσχυση του Παγκόσμιου Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών από την Περιφέρεια Δ. Ελλάδος, που έδωσε το ποσόν των 1.500 ευρώ. Τι να πει κανείς;

Αντίθετα με χαρά διαπιστώσαμε ότι η Γιορτή των ξενιτεμένων, στο ξωκλήσι της Ξενιτιάς, κοντά στην Αρχαία Ολυμπία έλαβε το ποσό των 15.000 ευρώ και έγινε με την παρουσία πολλών Ελλήνων από την Αμερική, Αυστραλία και Καναδά που κάθε χρόνο δίνουν το παρόν τους στην πατρίδα για να μην ξεκόβονται από αυτήν, όπως ακούραστα τονίζει ένας σημαντικός άνθρωπος του Ραδιοφώνου, ο Γιάννης Τζουανόπουλος. Και του χρόνου!!

Ο ΠΕΡΙΟΙΚΟΣ

 

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου