Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 09 Μάρ 2012

 

 

Oι ΄Ελληνες πίσω από το PSI

 

Από κλαδί σε κλαδί ή αλλιώς από κανάλι σε κανάλι οι ΄Ελληνες τρέχουν και δε φθάνουν να ενημερωθούν για το PSI, το οποίο, όπως δήλωσε ο εγχώριος υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος “θα απελευθερώσει την ελληνική οικονομία”. Εν τω μεταξύ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το περιλάλητο PSI, καθώς απόψε το βράδυ Πέμπτης - 6 Μαρτίου (που συντάσσονται τα “Παραλειπόμενα...”), λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανταλλαγή των ομολόγων. Την πεποίθηση πως η δημόσια πρόσκληση που απηύθυνε η Ελλάδα στους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων για την ανταλλαγή χρέους θα έχει αίσια έκβαση, εκφράζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τα τελευταία 24ωρα στα ΜΜΕ, θέλοντας να μάς πείσουν ότι όλα βαίνουν καλώς. Την αισιοδοξία του για την υψηλή συμμετοχή στο PSI, που υποτίθεται ότι θα βάλει φρένο στην κερδοσκοπία, επανέλαβε και ο Τσαρλς Νταλάρα, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων του IIF στις διαβουλεύσεις για το κούρεμα και για την διευκόλυνση της χρηματοδότησης της χώρας μας. Βεβαίως το ζητούμενο είναι αν η καθημερινότητά μας βελτιώθηκε από όλα αυτά πέρα από την άνοδο στο ΧΑΑ, τις συνεχείς διαβουλεύσεις των χρηματοπιστωτικών οίκων της Ευρώπης και της Αμερικής αλλά και τις στακάτες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίες κάποτε κάποτε διαβάζονται ως “ιερόν ευαγγέλιον”. “Σημασία έχει νομίζω κάτι τέτοιες στιγμές και η πρακτική αποτίμηση των γεγονότων στο παγκόσμιο οικονομικό τεραίν”, όπως νηφάλια υποστηρίζεται από τον καθηγητή Οικονομικών κ. Βαρουφάκη, ο οποίος με κάθε ευκαιρία αναφέρεται στο μινώταυρο του Αμερικανικού χρέους που έχει βαρύνει περιφερειακές οικονομίες όπως και η ημέτερη. Σε παραπλήσιο μήκος κύματος, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το βιβλίο του νομικού και αρθρογράφου Π. Παναγιώτου “Το μεγάλο κόλπο”, που προσεγγίζει το παράταιρο ταγκό της τραπεζικής ελίτ με τις δυτικές κυβερνήσεις και τους οίκους πιστοληπτικής ικανότητας.

 

Απορίες για την ομόφωνη αθώωση για τα ομόλογα

 

Και ενώ οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στον οικονομικό τομέα, από γνωστούς οικονομολόγους κρίνονται και αντιφατικές, ιδίως μετά την έκδοση ομόφωνης απόφασης υπέρ της αθώωσης όλων των κατηγορουμένων για την υπόθεση της αγοράς μη δομημένων ομολόγων από ασφαλιστικά ταμεία την περίοδο 2001-2007, κατά το Β΄Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, που αποφάνθηκε ύστερα από ακροαματική διαδικασία οκτώ μηνών. Αξίζει να τονιστεί ότι η δικογραφία για την εν λόγω υπόθεση σχηματίστηκε μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των δομημένων ομολόγων που αφορούσε το 2007 και την επέκταση της εισαγγελικής έρευνας που διενεργήθηκε γι΄ αυτό και σε προηγούμενες αγοραπωλησίες ομολόγων ασφαλιστικών ταμείων. Σε βάρος των 16 συνολικά κατηγορουμένων είχαν απαγγελθεί - κατά περίπτωση - κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και συγκεκριμένα για τα αδικήματα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη εγκληματική δραστηριότητα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι αγοραπωλησίες των επίδικων ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου σταθερού επιτοκίου, το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, στην εξωχρηματιστηριακή αγορά, είχαν γίνει σε “τιμές” μεγαλύτερες, όσον αφορά τις αγορές, από τη μέγιστη τιμή ή την τιμή αποτίμησης του ίδιου τίτλου, που είχε διαμορφωθεί στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) της ΤτΕ κατά την ημέρα της συναλλαγής και τιμές μικρότερες, ως προς τις πωλήσεις από την ελάχιστη τιμή ή την τιμή αποτίμησης των ίδιων τίτλων που είχε διαμορφωθεί στην ίδια αγορά κατά την ημέρα της συναλλαγής. Πάντως καταλύτες για την αποδόμηση του κατηγορητηρίου για τους 16 έπαιξαν με τις καταθέσεις τους: ο τέως υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Παναγ. Θωμόπουλος αλλά και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Εργασίων Δημοσίου της ΤτΕ Μιχ. Μιχαλόπουλος.

 

Η Εφορία θα αποφασίζει για το χαράτσι

 

Μέσα στον στρόβιλο των αλλεπάλληλων γεγονότων και αποφάσεων του ποδαριού, δεν πρέπει να μας διαφύγει το γεγονός ότι απόλυτη εξουσία επί του χαρατσίου, δίνεται από το υπ. Οικονομικών στον Εφορο, με εγκύκλιο που υπέγραψε στις 2 Μαρτίου ο αναπληρ. υπουργός Παντ. Οικονόμου. Συγκεκριμένα, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ, αν διαπιστώνεται ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της παρ. β. του τελευταίου εδαφίου της παρ. 11μ μπορεί να αποφασίσει είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις είτε και τον περιορισμό τους τέλους μέχρι του ύψους που κρίνεται αναγκαίο, ώστε ο υπόχρεως να δύναται να ανταποκρίνεται στην καταβολή του χωρίς να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ήδη “υποθηκευμένη” διαβίωσή του. Σημειώνεται ότι οι δόσεις καταβολής από την στιγμή που το χαράτσι απεμπλακεί απ΄τον λογαριασμό της ΔΕΗ έχουν οριστεί σε τρεις. Την ίδια ώρα αρκετα στελέχη των αριστερών κομμάτων κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ αλλά και της ΔΗΜΑΡ, “θεωρούν νίκη των καταναλωτών το γεγονός της μη καταβολης του φόρου ΕΕΤΗΔΕ (ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών) από ένα περίπου εκατομμύριο ΄Ελληνες στη ΔΕΗ, που έμμεσα συντάσσονται με το ορμητικό ποτάμι όσων αντιτίθενται σε οποιοδήποτε φόρο έρχεται με παράλογο τρόπο να “ισοφαρίσει” την ασύδοτη πολιτική πρότερων δεκαετιών από τις κυβερνήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων”. Εν τω μεταξύ, “ηχηρό καμπανάκι για τους κρατούντες είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της 3ης Μαρτίου, βάσει της οποίας το χαράτσι δεν κρίνεται μεν αντισυνταγματικό αλλά θεωρείται παράνομη κάθε απόπειρα διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος από την ΔΕΗ”, και από τον Εμπορικό Σύλλογο της Πάτρας. Αξιοσημείωτο είναι ότι αρκετοί έμποροι, μεταξύ δε αυτών και επώνυμοι από την Πάτρα, έχουν ήδη καταθέσει επιστολές τους από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2011 σε εφόρους, αποσαφηνίζοντας ότι “δεν καταβάλουν παράνομους φόρους και ούτε θα ανεχτούν στον 21ο αιώνα κάθε απόπειρα ηλεκτροδότησης”.

 

Μάρκο Γκάλντι: Δήμαρχος του Δήμου “Κάβο ντέι Τιρένι” (περιοχή Σαλέρνο Ιταλίας)

 

Η αναθάρρηση ότι άλλες δυνάμεις αναδύονται σε σχέση με την υποστήριξη της Ελλάδας που αγωνίζεται να μην καταστεί το απόλυτο πειραματόζωο των χρηματοπιστωτικών οίκων της Ευρώπης και της Αμερικής, μάς ήλθε πριν από δεκαπέντε περίπου ημέρες και από τον Ιταλό Δήμαρχο ενός μικρού Δήμου του “Κάβο ντέϊ Τιρένι”,(βρίσκεται στην περιοχή του Σαλέρνο) τον κ. Μάρκο Γκάλντι. Ο κ. Γκάλντι λοιπόν την ημέρα της παγκόσμιας διαδήλωσης των ακτιβιστών φίλων του Ελληνισμού, δήλωσε αρχικά στη RAI και αμέσως μετά στην ZDF αλλά και στα ελληνικά κανάλια ότι “νιώθω ΄Ελληνας χωρίς αμφιβολία και Ευρωπαίος χάρη στην Ελλάδα, από την οποία ανθρωπολικά και κοινωνιολογικά ξεκινά η έννοια της Ευρώπης”. Δε γνωρίζουμε και ούτε μάς κόφτει πώς είδαν τις απόψεις του δημάρχου και καθηγητή παράλληλα στο Πανεπιστήμιο του Σαλέρνο κ. Μάρκο Γκάλντι, οι τεχνοκράτες.

Εκείνο που μάς αφορά - σε επίπεδο τεστ του εγχώριου πολιτικού κόσμου είναι αν ερυθρίασαν οι Έλληνες πολιτικοί που έβγαλαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ εκτός της χώρας μας, την στιγμή κατά την οποία ο φίλος - Ιταλός δήμαρχος υπερτόνισε ότι “για την Ελλάδα δίνω τον μισθό μου”, για να συνεχίσει ότι “ποτέ δεν ξεχνώ ότι ο Γιώργος Σεφέρης έγραψε το έργο του “Ο τελευταίος σταθμός” εμπνεόμενος από το τοπίο της ιδιαίτερης πατρίδας μου” και να καταλήξει με την φράση “Καλή τύχη Ελλάδα, Ιταλία, Ευρώπη....”. Εννοείται ότι οι ΄Ελληνες απογειώθηκαν με τις δηλώσεις του, καλώντας τον κ. Γκάλντι πάμπολλοι συμπατριώτες.

 

Ευρυδίκη Λειβαδά - Ντούκα: Η συγγραφέας που δίνει αγώνα υπέρ της ουσίας του Ελληνισμού

 

Στο ίδιο πνεύμα της συμπαράταξης της αποκατάστασης της αλήθειας για την κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα μέσω ιστοτόπων, κινείται και η πολυπράγμων συγγραφέας, ερευνήτρια και υπεύθυνη της ιστοσελίδας Cefalinia com. κ. Ευρυδίκη Λειβαδά - Ντούκα. Παρά το γεγονός των συνεχών ερευνών της για την ιστορική διαδρομή της Κεφαλονιάς και Ιθάκης από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα, την αγάπη της για την μουσική (ως πρώην πιανίστα) αλλά και για τη Γη, υπεραμύνεται των αξιών του μέσου ΄Ελληνα, του Κεφαλονίτη και όσων ξένων έχουν εγκατασταθεί σε Κεφαλονιά και Ιθάκη και εν τοις πράγμασι αντιλαμβάνονται την άλλη Ελλάδα την αθόρυβη, την πραγματική, αυτήν της δημιουργίας και της ομορφιάς (τοπίου και ψυχισμού ανθρώπων). “Δεν είναι λίγοι όσοι μάς ακολουθούν και γελούν με την κατάντια και του ευρωπαϊκού συντηρητικού status quo, στις επιταγές του οποίου, μη γελιόμαστε μάς ώθησαν δέσμιους δικοί μας κατ΄ όνομα πολιτικοί”, υποστηρίζει η συγγραφέας.

 

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας - η 8η Μαρτίου

 

Φέτος οι εκδηλώσεις στην Ελλάδα και δη στη Δυτική, έχουν εστιάσει στην αναγκαιότητα να ξαναδούμε την θέση της γυναίκας στον εργασιακό στίβο, με το δεδομένο αρνητικό σκηνικό της κρίσης. Χαρακτηριστική ήταν η εκδήλωση του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και του Συλλόγου Γυναικών Πατρών, που έγινε την Τετάρτη το βράδυ. Σημαντική επίσης θεωρείται η απόδοση τιμής στην Κωνσταντίνα Κούνεβα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (σε εκδήλωση που θα γίνει την Παρασκευή 9 Μαρτίου), στα γραφεία του Ευρ. Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Ωστόσο δεν λείπουν οι αναφορές - σε πιο κλειστές εκδηλώσεις για την γυναίκα σύμβολο αγώνων την Μελίνα Μερκούρη, που έφυγε στις 6 Μαρτίου του 1994 από την ζωή. Στον ίδιο βαθμό ενδιαφέρουσα κρίνεται και η αναφορά στην διαδρομή της Αγαθής Δημητρούκα (γνωστής στιχουργού) που εμπνεύστηκε από τον μεγάλο μας ποιητή Νίκο Γκάτσο, με τον οποίο γνωρίστηκε την δεκαετία του 1960 και στάθηκε η αφορμή να ζήσει το λαμπρό κλίμα της εποχής εκείνης με τον Νίκο Γκάτσο αλλά και τον φίλο του και συνθέτη Μάνο Χατζιδάκι.

 

 

Φλεβάρης Μάρτης : μεγάλες απώλειες στον καλλιτεχνικό χώρο

 

Πολλές οι απώλειες στο εγχώριο και μη καλλιτεχνικό στερέωμα το διάστημα 15 Φεβρουαρίου - 10 Μαρτίου.

Ποιόν να πρωτοαναφέρει κανείς. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ονόματα του ΄Ερλαντ Γιόζεφσον (σημαντικού σουηδού ηθοποιού) που κατεξοχήν συνεργάστηκε με τον ΄Ιγκμαρ Μπέργκμαν.

Δε μπορεί να περάσει απαρατήρητο και το γεγονός ότι έσβησε πριν μία εβδομάδα στα 70 χρόνια του ο Βασίλης

Τσιβιλίκας, κυριολεκτικά στο σανίδι, σύμφωνα με “το πιστεύω” του για τον ηθοποιό ότι “κάποτε ο ηθοποιός γίνεται παρανάλωμα του ερμηνευτικού πάθους του και της στάσης του απέναντι στη ζωή”.

Συγκίνηση σε όλο τον κόσμο αλλά και στους ΄Ελληνες προξένησε και ο θάνατος του Iταλού τραγουδιστή, ηθοποιού και σκηνοθέτη Lucio Dalla, για τον οποίο μόνο δηλώσεις αγάπης υπήρχαν από τους συμπατριώτες του στην πιάτσα γκράντε της Μπολόνια. “Ο κόσμος κατά εκατοντάδες χιλιάδες απέδειξε ότι οι καλλιτέχνες μιλούν στην ψυχή του προφανώς περισσότερο από ό,τι οι πολιτικοί”, σχολίαζε η ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα “Corriere della Sera”.

 

Ο παρατηρητής

 

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου