Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 03 Απρ 2016
O Γ. Προβόπουλος επιβεβαίωσε τις απόψεις μας για Καραμανλή
Κλίκ για μεγέθυνση

Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016

 

 

Καθηγητής Γ.Ζουγανέλης

 

Σε ομιλία του στο ΣΕΒΤ (Σύλλογο Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων) αποκάλυψε ότι τον Μάϊο του 2008 ο Μπομπ Τράα του ΔΝΤ είχε υπολογίσει ότι το χρέος της Ελληνικής οικονομίας ήταν πάνω από 800% του ΑΕΠ «και τον παρακαλέσαμε να μην το δημοσιεύσει». Είπε ακόμη, ότι το 2008, όταν άρχισαν να φαίνονται τα σημάδια της κρίσης, το λεγόμενο αναλογιστικό χρέος των ασφαλιστικών ταμείων ήταν της τάξης του 400% του ΑΕΠ. Ξεχάστε τις συντάξεις (αυτό λέει). Αυτό όμως εμείς από πότε το γράφουμε;

 

Τον ευχαριστούμε θερμά που μας επιβεβαίωσε σε όλα (βλέπετε 1) για το ποιοί δημιούργησαν τη κρίση με μια ομολογία που απαιτεί την παρέμβαση Εισαγγελέα, για να μάθουμε όλες τις λεπτομέρειες.

 

Ο κ.Προβόπουλος στην ομιλία του και όχι μόνον αυτός αναφέρεται αόριστα σε δείκτες ανάπτυξης (σε αντίθεση με εμάς που είμαστε πάντα ακριβείς σε ότι γράφουμε) ενώ δεν αντιλαμβάνεται τη σημασία της παραγωγής, την οποία και δεν μπορεί να διαχειρισθεί (βλέπετε 2). Εμείς λέμε απο το 2009 (και όχι απο το 2016) πως χωρίς παραγωγή η χώρα είτε εντός είτε εκτός ευρώ δεν μπορεί να έχει καμμία τύχη και δεν μασάμε ούτε φτύνουμε… και τους μάγκες τους πάτησε το τραίνο…

 

Υπάρχει όμως και ένα άλλο θέμα. Γιατί αυτά τα προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας δεν τα αντελήφθησαν τότε και όλοι οι οίκοι αξιολόγησης, όπως και η Εurostat. Αυτό σημαίνει διαπλοκή σε παγκόσμια κλίμακα και το έχουμε απο χρόνια επισημάνει. Σημαίνει ύπαρξη συναλλαγής. Τόσα στόματα δεν κλείνουν έτσι. Ο κ.Προβόπουλος δεν το πρόσεξε. Κρίμα. Ήταν μεγάλη πολιτική αστοχία.

 

Γιατί δεν κάνουν στην άκρη. Φτάνει με τους ελαιοχρωματιστές ιδεών και τους αγγουροκαλλιεργητές. Τόπο στο ΑΥΡΙΟ.

1

Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015

Ο Kαραμανλής και το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο που δεν “είδε” κανείς…

Του Καθηγητή Γ. Ζουγανέλη

H κυβέρνηση Καραμανλή έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τα μνημόνια που ήλθαν στην Ελλάδα. Έφερε σε τόσο άσχημο χάλι την οικονομία της Ελλάδας, που η χώρα δεν μπορούσε να το αντέξει.

Δικαιολογημένη η απουσία Καραμανλή απο τα ΜΜΕ και τις δηλώσεις γενικώς. Απόλυτα κατανοητό, ότι κρύβεται απο το φώς της επικαιρότητας. Τί να πεί; Τί έργο να παρουσιάσει; Kαι αυτό για τον Ρωσικό αγωγό που θα έφτανε στην Αλξανδρούπολη, που του προσάπτεται ως θετικό, δεν έχει να κάνει με τα Ελληνικά συμφέροντα. Μια χώρα, όπως η Ελλάδα που μπορεί να έχει δικό της φυσικό αέριο δεν πρέπει να εισάγει απο μια άλλη. Η Τουρκία σε ένα χρόνο θα πουλάει το φυσικό αέριο που έχει βρεί στη Δυτική Θράκη. Το φυσικό αέριο στην Επανωμή, ποιός το έκλεισε; Γιατί οι Έλληνες επειχειρηματίες ψάχνουν για φυσικό αέριο σε άλλες χώρες όταν το έχουν στη πόρτα τους; To 20% ΦΠΑ φοβούνται; Ο Βαρδινογιάννης γιατί μιλάει για “fair play” και όχι για “fair pay of taxes”;

Η ανάπτυξη χαρακτηρίζεται απο θετικό εμπορικό ισοζύγιο. Παραγωγή και εξαγωγές σημαίνουν ανάπτυξη. Επι Σημίτη λίγο και κυρίως επι Καραμανλή το εμπορικό ισοζύγιο άρχισε να γίνεται όλο και περισσότερο αρνητικό μέχρι που έφτασε στον πάτο. Έκτοτε είτε λόγω βελτίωσης των δημοσιονομικών απο το μνημόνιο είτε λόγω φτώχειας, το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο συνεχώς μειώνεται κάτι που θα ήταν υπέρ της ανάπτυξης αν αυξανόταν ταυτόχρονα η παραγωγή της χώρας, κάτι που δεν έγινε. Σε ένα έλεγχο για τον υπολογισμό του “επονείδιστου” χρέους ή για το “πώς η Ελλάδα έφτασε στα μνημόνια” και ο Καραμανλής και οι υπουργοί του πρέπει να κληθούν οπωσδήποτε να καταθέσουν προσωπικά σαν μάρτυρες.

Eπι Σαμαρά και Βενιζέλου όπως παρατηρείτε, υπάρχει μείωση του αρνητικού εμπορικού ισοζυγίου και στο τέλος σταθεροποίηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυξήθηκε η παραγωγή της χώρας ή ότι ο κόσμος ζεί καλύτερα. Είναι αποτέλεσμα της μείωσης του GDP. Η χώρα δεν παράγει ούτε πινέζες.  Όπως έχω πεί σε πολλά προηγούμενα άρθρα οι δείκτες θα καλυτερεύουν όχι όμως και η διαβίωση.

Η Ελλάδα εισάγει πάρα πολλά προιόντα εκ των οποίων  34% είναι πετρελαιοειδή (οι εφοπλιστές δεν φορολογούνται ούτε επί ΣΥΡΙΖΑ), 14% μηχανήματα, 13% χημικά. Τα κράτη απο τα οποία εισάγονται τα περισσότερα αγαθά είναι η Γερμανία, η Ρωσία, η Κίνα, η Ιταλία και η Γαλλία. Εξισορροπημένο είναι το εμπόριο με τη Τουρκία, τη Κύπρο, τις ΗΠΑ, την Αλγερία και τα ΗΑΕ.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι εξαγωγές τον Μάιο του 2014 έφτασαν τα 2250 εκ. ευρώ έναντι 2450 εκ. ευρώ του 2013. Μείωση σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη. Το εμπορικό ισοζύγιο είναι ένας δείκτης που πρέπει να παρακολουθεί ο κάθε πολίτης γιατί αποτελεί ένα μέτρο της ανάπτυξης.

 

2

Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016

Δάνεια αντί για παραγωγή σημαίνει φόροι, φτώχεια και επιπλέον δάνεια

Καθηγητής Γ.Ζουγανέλης

Απο το 2009 και μετά επαναλαμβάνουμε με ελάχιστη ως μηδενική ανταπόκριση ότι “η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα”. Η “αιώνια” ανταπάντηση των φαντάρων των διαπλεκομένων είναι ότι “η χώρα μας παράγει φασολάκια, ότι εξάγει κάποια ορυκτά και ότι έχει τουρισμό”. Δυστυχώς αυτές οι δραστηριότητες δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της Ελλάδας καθώς το εμπορικό της ισοζύγιο παραμένει σημαντικά αρνητικό ενώ αυτά που παράγει είναι κάτι που διαθέτουν όλες οι χώρες του κόσμου, κάτι που ο μέσος Έλληνας αγνοεί.

Η ύπαρξη τόσο αρνητικού εμπορικού ισοζυγίου καθιστά τη χώρα μας πολιτικό κλωτσοσκούφι καθώς δεν μπορεί να ακολουθήσει ανεξάρτητη πολιτική.

Χωρίς παραγωγή είτε εντός είτε εκτός ευρώ η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει. Στη πρώτη περίπτωση το λέμε χαμηλό δείκτη ανταγωνιστικότητας στη δεύτερη έλλειψη αυτάρκειας και ανάγκη συναλλάγματος. Χωρίς παραγωγή συνεπώς, η χώρα μας θα συνεχίσει να πτωχαίνει και θα έχει ανάγκη συνεχώς νέων δανείων. Αξιοπαρατήρητο είναι ότι εκτός απο εξεταστικές και ψέμματα, οι κυβερνήσεις που έχουν περάσει απο την Ελλάδα δεν έχουν τίποτα να παρουσιάσουν στο τομέα παραγωγή. Η εφαρμογή των μνημονίων έχει οδηγήσει μόνο σε οικονομικό στράγγισμα την Ελληνική κοινωνία και σε συνδιασμό με το μεταναστευτικό αποτελούν τους βασικούς μηχανισμούς διάλυσης της κρατικής μας οντότητας, που πλέον διαφαίνεται να συμβεί στο εγγύς μέλλον, δεδομένης της πτώσης της αξίας της γής και των διαμερισμάτων, της διεθνούς διαφήμισης καλής συμπεριφοράς της χώρας μας απέναντι σε μετανάστες αλλά και των επερχομένων αλλαγών στο σύνταγμα.

 

πηγη:zcode-gr.blogspot.gr/

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου