Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 31 Μάρ 2016
«Από τη Ρωσία με αγάπη»
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

 

Γιώργος Καπόπουλος

 

Τι ήθελε ο διευθυντής της CIA Μπρέναν στη Μόσχα στις αρχές του μήνα και τι συζήτησε με τον Ρώσο ομόλογό του επικεφαλής της FSB (της πρώην KGB);

Αν επρόκειτο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας Κρεμλίνου - Λευκού Οίκου για έναρξη της αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία, τη σχετική διαβούλευση είναι πολύ πιο αρμόδιοι να την κάνουν οι Ομπάμα - Πούτιν ή ακόμη και οι Κέρι - Λαβρόφ. Και σε κάθε περίπτωση ο επικεφαλής της CIA δεν πήγε στη ρωσική πρωτεύουσα για να θυμίσει στους συνομιλητές του ότι οι ΗΠΑ θέλουν την αποχώρηση του Ασαντ για την οποία δεν φαίνεται ότι πλέον επείγονται να την δουν να πραγματοποιείται...

Η απάντηση στο ερώτημα είναι η ίδια η επίσκεψη: Οι επικεφαλής Υπηρεσιών Πληροφοριών δεν κάνουν συχνά παρόμοια ταξίδια και όταν τα κάνουν, δεν τα δημοσιοποιούν.

Ποιο είναι λοιπόν το μήνυμα: Οτι όπως δεν υπάρχει ολίγον έγκυος κυρία, έτσι δεν υπάρχουν ολίγον σύμμαχοι: Όπως ήταν αυτονόητο ότι η συνύπαρξη μαχητικών βομβαρδιστικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας στον εναέριο χώρο της Συρίας επέβαλε κοινό επιχειρησιακό σχεδιασμό όχι μόνον για την αποφυγή ατυχημάτων, αλλά και για την πιο αποτελεσματική πίεση στο Ισλαμικό Κράτος, η ίδια διαπίστωση ισχύει κατά μείζονα λόγο για τις Μυστικές Υπηρεσίες.

Αν CIA και FSB προσπαθούν να συντονίσουν τη δράση τους με συναντήσεις σε επίπεδο κορυφής η δημοσιοποίηση αυτής της de facto εμβάθυνσης της προσέγγισης ΗΠΑ - Ρωσίας έχει προφανείς σκοπιμότητες:

Είναι μήνυμα προς όλους τους εμπλεκόμενους και κυρίως προς τους δυσαρεστημένους από τη στροφή της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή και τη συνεργασία της με τη Μόσχα ότι η προσέγγιση δεν είναι συγκυριακή, καθώς και ότι έχει συνολική διεθνή δυναμική και ορίζοντα.

Είναι μήνυμα προς το ετερόκλητο και ευρύ πλέγμα των συναλλασσομένων και με τις δύο Υπηρεσίες στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή που επιβεβαιώνει τη σταθεροποίηση, παγίωση και ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας ΗΠΑ-Ρωσίας. Με πιο απλά λόγια, οι ιθαγενείς εμπλεκόμενοι με τα δίκτυα των δύο Υπηρεσιών θα πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν έχει νόημα να επενδύουν στις αποκλίσεις και συγκρούσεις συμφερόντων των δύο πλευρών που έχουν περάσει τώρα σε δεύτερο πλάνο.

Στον σκοτεινό κόσμο των Μυστικών Υπηρεσιών υπάρχει πάντοτε χρονοκαθυστέρηση στην πλήρη προσαρμογή σε ένα νέο περιβάλλον: Σαν τις ταινίες για τη δράση της Μαφίας όπου την ώρα που οι δύο Νονοί δίνουν τα χέρια και συμφιλιώνονται συνήθως σε ένα ακριβό ιταλικό εστιατόριο, οι άνθρωποί τους εξακολουθούν να πυροβολούνται και να μαχαιρώνονται λίγα τετράγωνα πιο μακριά!

Από ό,τι φαίνεται η de facto Συμμαχία ΗΠΑ-Ρωσίας είναι πιο προωθημένη από ό,τι η μηντιακή αποτύπωσή της για προφανείς και για τις δύο πλευρές λόγους:

Στις ΗΠΑ, ο Ομπάμα θέλει να ελέγξει τις αντιδράσεις στη στροφή απέναντι στη Μόσχα, στο Κογκρέσο, στα Λόμπι, αλλά και εκτός συνόρων στους δυσαρεστημένους συμμάχους κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη.

Στη Ρωσία ο Πούτιν θα ήταν παράδοξο να πανηγυρίσει όσο ισχύουν οι κυρώσεις της Δύσης και οι προκλήσεις των εξτρεμιστών του Κιέβου μπορούν ανά πάσα στιγμή να οδηγήσουν σε νέα ένταση στην ανατολική Ουκρανία.

Ετσι μπορεί να ερμηνευθεί το εκ πρώτης όψεως παράδοξο μέσα σε λίγες μέρες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου να λέει ότι η προσδοκία συμμαχίας ΗΠΑ - Ρωσίας κατά της τρομοκρατίας είναι ψευδαίσθηση που δεν τη συμμερίζεται η Μόσχα και λίγες μέρες μετά να δημοσιοποιείται η επίσκεψη του διευθυντή της CIA στη ρωσική πρωτεύουσα. Ένα σκηνικό που παραπέμπει στη γνωστή κινηματογραφική σκηνή ενός ζεύγους που συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω και σπεύδει να δηλώσει «Δεν είναι αυτό που νομίζετε»!

Σε κάθε περίπτωση εδώ ταιριάζει ο τίτλος του μυθιστορήματος του Ian Fleming και της ομώνυμης ταινίας «Από τη Ρωσία με αγάπη».

Μήνυμα...με χρέωση!

CIA και FSB προσπαθούν να συντονίσουν τη δράση τους με συναντήσεις σε επίπεδο κορυφής... Μήνυμα προς το ετερόκλητο και ευρύ πλέγμα των συναλλασσομένων και με τις δύο Υπηρεσίες στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή που επιβεβαιώνει τη σταθεροποίηση, την παγίωση και την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας ΗΠΑ - Ρωσίας.

 

πηγή: ημερησία

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου