Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 15 Μάρ 2016
Θαύμα στην Αμερική. Έπεσε η τιμή του "Ελληνικού ελαιόλαδου".
Κλίκ για μεγέθυνση
Θαύμα στην Αμερική. Έπεσε η τιμή του "Ελληνικού ελαιόλαδου".

 

Ενώ η ΠΑΓΚΟΜΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΕΚΤΟΞΕΥΕΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ σ' όλο τον πλανήτη, η μεγαλύτερη αλυσίδα Yπεμάρκετ της Αμερικής COSTCO, μείωσε την ήδη απίστευτα χαμηλή τιμή του (υποτιθέμενου) Ελληνικού Έξτρα παρθένου ελαιόλαδου που πουλάει στα εκατοντάδες καταστήματα της εδώ και ένα χρόνο. Μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες τόνους που είναι ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΆ άγνωστο στους πάντες (γιατί το ψάξαμε) από που το προμηθεύεται. Εκείνο όμως που βρήκαμε μετά από ανάλυση σε διαπιστευμένο χημικό εργαστήριο, ότι πρόκειται για νοθευμένο μείγμα. Την έρευνα και τα στοιχεία... προσπαθήσαμε από το προηγούμενο καλοκαίρι να τα δώσουμε στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργεία Αγροτικής "Ανάπτυξης", αλλά δεν ίδρωσε κανένα μέρος του σώματός του.

 

Παραθέτουμε την φωτογραφία από το ράφι για τους Ομογενείς, που έχουν πέσει με τα μούτρα και το αγοράζουν, για την περίπτωση που ενδιαφερθούν να καλέσουν την εταιρεία και να μάθουν από πιο μέρος (τάχα μου) της Ελλάδος προέρχεται το χύμα προϊόν. Σε μας κάθε φορά έδινα διαφορετική προέλευση ενώ κάποια στιγμή μας καράφλιασαν λέγοντας ότι φέρνουν τις ελιές εδώ και τις "στίβουν"!. Προσοχή μην ενοχλείται τους προξένους. Έχουν να ασχοληθούν με την παρέλαση,( η το καρναβάλι).

Χθες (ιδού το θαύμα υπουργέ Ευάγγελε Αποστόλου και σία) διαπιστώσαμε πάντως ότι η COSTCO της Αμερικής μείωσε κατά ένα σχεδόν δολάριο την συσκευασία των 2 λίτρων, που τώρα κοστίζει 11, και κάτι ψιλά, δηλαδή λιγότερο από 5 ευρώ λιανικά το λίτρο. Θαύμα?

Γεγονός πάντως είναι είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί την φιλοσοφία της Νέας Δημοκρατίας όσων αφορά την προστασία ειδικά των Π.Ο.Π. ελληνικών προϊόντων από τους μαϊμουδιάρηδες απατεώνες ντόπιους και εξωχώριους.

"Πίστευε και μη ερεύνα"...

 

Όπως διαβάζουμε από το http://newsmessinia.blogspot.com

 

 

Η ΠΑΓΚΟΜΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΕΚΤΟΞΕΥΕΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ

Η χαμηλή ισπανική παραγωγή αλλάζει τα δεδομένα στο πιο αγαπημένο συστατικό της Μεσογειακής κουζίνας.

 

Οι τιμές του ελαιόλαδου μειώθηκαν κατά 20% το 2015, παρόλο που η ξηρασία και η ασθένεια στα ελαιόδενδρα κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος της καλλιέργειας στην Ευρώπη, ενώ οι εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας προβλέπουν μια παρόμοια αύξηση για τη φετινή χρονιά.

 

Από την άλλη, η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε στο ένα τρίτο την περσινή χρονιά, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.

 

«H Iσπανία, η οποία παράγει περίπου το 40% του ελαιολάδου του κόσμου συνάντησε τη χειρότερη συγκομιδή των τελευταίων 20 ετών», αναφέρουν οι αγρότες.

 

Προκειμένου να ικανοποιήσουν τις εξαγωγές των αγροτών, οι Ισπανοί παραγωγοί στράφηκαν στα αποθέματά τους.

 

 

 

Ωστόσο, και η συγκομιδή 2015/2016 δείχνει αδύναμη εξαιτίας του ασυνήθιστα ζεστού καλοκαιριού. Μάλιστα, τις τρεις εβδομάδες του Ιουλίου του 2015 τεράστιες ποσότητες ελιάς ωρίμασαν πολύ γρήγορα εξαιτίας της ζέστης.

 

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου αναμένει τώρα την Ισπανία να παράξει 1,2 εκατομμύρια τόνους ελαιολάδου το τρέχον έτος – καλύτερα από το προηγούμενο έτος αλλά χειρότερα από τα 1,8 εκατομμύρια τόνους που συνήθως παράγει η χώρα.

 

Οι υψηλότερες τιμές του ελαιόλαδου έχουν στρέψει τους αγοραστές σε εναλλακτικές έλαια με αποτέλεσμα να μειωθεί η παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου κατά 7% το 2015, σύμφωνα με στοιχεία του διεθνούς συμβουλίου ελαιολάδου.

 

Το ελαιόλαδο αποτελεί τη βάση της μεσογειακής κουζίνας, αλλά έχει γίνει παγκοσμίως δημοφιλές τα τελευταία χρόνια από τη στιγμή που οι καταναλωτές γνώρισαν τα πραγματικά του οφέλη για την υγεία σε σύγκριση με άλλα μαγειρικά έλαια.

 

Η παγκόσμια κατανάλωση έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία 25 χρόνια, σύμφωνα με μια έκθεση από την ομάδα των ιταλικών αγροτών Coldiretti, ενώ η κατανάλωση στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 250% τα τελευταία 25 χρόνια.

 

Κι ενώ η πρόσφατη συγκομιδή στην Ευρώπη ήταν εξαιρετικά αδύναμη, η παραγωγή ελαιολάδου μιας χώρας ανθεί...

Δημοσιεύτηκε από τον χρήστη Vas korinis

 

 

πηγη :http://www.kalami.net

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου